Το σπίτι που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη

{loadposition ba_textlink}

Πολλά ακούμε για τα γεγονότα του 1974. Πολλά τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται κατά καιρούς, όμως ακόμη πιο πολλές είναι η μαρτυρίες. Μαρτυρίες όχι μόνο του τότε, αλλά και του σήμερα. Αλήθεια, διερωτήθηκε ποτέ κανείς πώς είναι οι συνθήκες διαβίωσης κοντά στη πράσινη γραμμή; Πώς είναι να ζεις κοντά σε τρεις στρατούς, ανάμεσα σε φυλάκια, όπου ο Τούρκος εισβολέας απέχει μόλις μερικά μέτρα από εσένα;

Ο κύριος Χρίστος Στρατή με τη γυναίκα του Μάρω, είναι μόνοένα παράδειγμα της ζωής στα σύνορα της πράσινης γραμμής. Κατοικούν στη οδό Αξιοθέας, από το 2003, που συνορεύει με την πράσινη γραμμή. Πίσω από τον τοίχο της εσωτερικής τους αυλής, βρίσκεται η πράσινη γραμμή όπου είναι υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. Η ζωή τους εκεί μοιάζει φυσιολογική όμως διάφορα περιστατικά την καθιστούν ο,τιδήποτε άλλο παρά φυσιολογική. Οι μαρτυρίες τους σοκαριστικές και απίστευτες που μόνο να φανταστεί κανείς το δράμα τους μπορεί.

Τον Απρίλιο του 2004, μετά τη καταψήφιση του σχεδίου Ανάν, το ζεύγος Στρατή βρήκε στην αυλή τους πέτρες με τουρκικά γράμματα επάνω. Υποψιάστηκαν πως Τούρκοι πέρασαν τη πράσινη γραμμή και έριξαν στην οικία τους τις πέτρες ως ένα είδος «εκδίκησης», από την τουρκική πλευρά, αφού το βόρειο τμήμα της Κύπρου υπερψήφισε το σχέδιο. Σύμφωνα με το κ. Στρατή κατά καιρούς παρατηρούνται διάφορες «μορφές» που κινούνται ύποπτα στη περιοχή εκεί. Πολλές ήταν οι φορές που «εν τω μέσω της νυκτός» άκουγαν πατημασιές ανθρώπων στο δρόμο που βρίσκεται πίσω από τον τοίχο της εσωτερικής αυλής της οικίας, ενώ έβρισκαν κεραμίδια του τοίχου τους σπασμένα. Αποκορύφωμα ήταν μια νύκτα που το ηλικιωμένο ζευγάρι δεν μπορεί να ξεχάσει.

Ο ακάλεστος επισκέπτης

Ένα βράδυ καθώς κοιμόντουσαν, ο κ. Στρατής ξύπνησε στις 3:30 από θόρυβο που άκουσε στο εσωτερικό της αυλής. Άκουσε την παλιά σκάλα, που ήταν αποθεμένη στο έδαφος, και είδε ένα άτομο να την τοποθετεί στον τοίχο. Αρπάζοντας το φακό, έκανε νόημα στην αγουροξυπνημένη σύζυγο του να μείνει σιωπηρή και προχώρησε προς τη πόρτα που οδηγεί στην αυλή. Οδεύοντας στη πόρτα ο κ. Στρατής είπε της συζύγου του να πάρει τηλέφωνο την αστυνομία λέγοντας της «κάποιος μπήκε μέσα στο σπίτι». Ταραγμένη και υπό το φως των ηλεκτρικών πασάλων κάλεσε την αστυνομία, της οποίας η επέμβαση ήταν άμεση.

Εντωμεταξύ μέσα στο σπίτι ο κ. Στρατής έφτασε στην πόρτα και είδε, πίσω από τις κουρτίνες, τον άγνωστο άνδρα να ανεβαίνει τη σκάλα. Αμέσως κτύπησε τη πόρτα με το φανάρι και φώναξε δυνατά. Ξαφνιασμένος ο άγνωστος ανέβηκε γρήγορα τη σκάλα και βρέθηκε στο δρόμο που βρίσκεται στη πράσινη γραμμή. Όταν η αστυνομία έφτασε στη σκηνή, εξέτασε το χώρο χωρίς όμως να βρει στοιχεία.

Στρέφοντας, όμως, το φακό του προς το απέναντι κτήριο, ο κ. Στρατής είδε μια σιλουέτα να στέκεται δίπλα από το παράθυρο του μπαλκονιού. Αμέσως φώναξε τους αστυνομικούς που βρίσκονταν κοντά του, όμως ο δράστης κρύφτηκε. Η αστυνομία αδυνατούσε να προχωρήσει σε καταδίωξη στη πράσινη γραμμή και έτσι ο δράστης έγινε άφαντος. Ο κ. Στρατής είδε το πρόσωπο του, το οποίο περιέγραψε στους αστυνομικούς. Όπως ο ίδιος ανάφερε ο άνδρας ήταν μελαμψός με μεγάλη πλατιά μύτη.

Την επόμενη μέρα στη σκηνή κατέφθασαν τα Ηνωμένα Έθνη όπου τοποθέτησαν συρματομπλέγματα στο χώρο, για να δυσκολευτεί η πρόσβαση προς το μπαλκόνι του κτηρίου απέναντι, ενώ όπως δήλωσε και ο κ. Στρατής αυξήθηκαν οι περιπολίες στο χώρο και από πλευράς Ηνωμένων Εθνών αλλά και αστυνομίας.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!