Ο Αβέρωφ Νεοφύτου για δανειακή σύμβαση και έρευνα σε ΚΤ

 Αν. Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Ανάγκη αξιόπιστων προτάσεων για ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης 

Χρειάζεται να επανακτήσει η Κύπρος την αξιοπιστία της και χρειάζονται αξιόπιστες προτάσεις, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δανειακής σύμβασης και να αναπτυχθεί ξανά η κυπριακή οικονομία, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του σήμερα, στο περιθώριο δενδροφύτευσης που διοργάνωσε και πραγματοποίησε σήμερα στο Στρόβολο η Γυναικεία Οργάνωση του ΔΗΣΥ Λευκωσίας, υπό την αιγίδα της Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη νέα υποβάθμιση χθες από τον οίκο Φιτς του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες, σε B από BB-, με αρνητική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι “θα διαψεύσουμε τους πάντες”.

“Αυτός ο τόπος”, είπε ο κ. Νεοφύτου, “το απέδειξε και στο παρελθόν, ότι μπορεί να αναγεννάται και μέσα από την τέφρα του, δυσκολίες υπάρχουν”, όμως “όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Χρειάζεται”, πρόσθεσε, “να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, να είμαστε με αξιόπιστες προτάσεις, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της δανειακής σύμβασης” και “από εκεί και μπρος”, πρόσθεσε, “οι μηχανές της κυπριακής οικονομίας θα βάλουν μπροστά. Η ελπίδα θα επιστρέψει ξανά στον τόπο μας”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι που “το χρωστούμε σε όλες τις γενιές που αγωνίσθηκαν κοινωνικά, μέσα από δύσκολους καιρούς, για να κτισθεί η κυπριακή οικονομία και θα ανορθώσουμε ξανά την κυπριακή οικονομία σε γερά θεμέλια”, κάτι που “μπορούμε και έχουμε τις δυνατότητες”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς χθεσινές δηλώσεις του Σάιμον Ο`Κόνορ, εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι δε χρειάζεται “κούρεμα” του κυπριακού χρέους, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως, “μια ζωή σε αυτό τον τόπο, ασχολούμαστε συνήθως με τα δένδρα, αφήνοντας το δάσος. Το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα”, είπε, “είναι ότι, πιθανώς, το δημόσιό μας χρέος να είναι σε τέτοια υψηλά επίπεδα, που να μην είναι διαχειρίσιμο και αυτό εξαρτάται από το ποσόν των αναγκών για τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα και εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε”.

“Έπρεπε, εξ υπαρχής”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, “να είχαμε συμφωνήσει και το μοντέλο, αλλά και τις υποθέσεις με τις οποίες η Pimco θα διενεργούσε την έρευνα, αυτό, όμως”, συνέχισε, “ανήκει στο παρελθόν. Δεν το πράξαμε την ώρα που έπρεπε, αλλά, έστω και τώρα, σημειώνουμε θετικά τόσο τη θέση της Κυβέρνησης, όσο και της Κεντρικής Τράπεζας να μη συμφωνούν με τις υποθέσεις της Pimco και σωστά πράττουν”.

“Εάν η ίδια μεθοδολογία που έχει γίνει στην Ελλάδα και με τις ίδιες υποθέσεις όσον αφορά την αξία των ακινήτων”, είπε ο κ. Νεοφύτου, “εφαρμοσθεί και στη μελέτη της Pimco, τότε οι ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα, Τραπεζών και Συνεργατισμού δεν θα ξεπεράσουν τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό το ποσόν”, συνέχισε, “το χρέος μας είναι βιώσιμο και δεν τίθεται καμμία συζήτηση ούτε για κουρέματα, ούτε για ξυρίσματα, ούτε για ιδιωτικοποιήσεις” και, “άρα, ας επικεντρωθούμε στην ουσία: το χρέος μας πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σε βιώσιμα επίπεδα και διαχειρίσιμα, φθάνει να έχουμε πειστικά επιχειρήματα, διότι τα ακραία σενάρια της Pimco είναι εξωπραγματικά”.

Στην ερώτηση εάν θεωρεί πως οι ευθύνες είναι σε αυτούς που επέλεξαν την Pimco και όχι την Blackrock, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι “ο τόπος πρέπει να σωθεί και δεν είναι η ώρα για το ποιοι μπορεί να έκαναν λάθη σε κάποιες μεθοδολογίες ή υποθέσεις. Την ώρα κατά την οποία ο τόπος δίδει τον αγώνα για οικονομική επιβίωση, είναι μικρότητα και μικροψυχία”, είπε ο κ. Νεοφύτου, “να ασχολείται κανείς με το τί έπρεπε να γίνει”.

“Φυσικά”, πρόσθεσε, “να μην εκληφθεί ότι, για την όλη κατάσταση στην οποία ευρισκόμαστε σήμερα, ως αποτέλεσμα είτε κυβερνητικών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας, είτε συγκεκριμένων λαθών συγκεκριμένων τραπεζιτών, είτε τυχόν λαθών σε οποιουσδήποτε επόπτες, θα περάσουν απαρατήρητα. Πρέπει να γίνουν οι έρευνες την ώρα που πρέπει και με κάθε αυστηρότητα και όχι άλλη ατιμωρησία σε αυτό τον τόπο”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου.

Μήνυμα τρομοκρατίας θέλουν να στείλουν με τις έρευνες για τις διαρροές στην ΚΤ δηλώνει ο Αβ. Νεοφύτου 

Οι αστυνομικές έρευνες για τη διαρροή εγγράφων από την Κεντρική Τράπεζα επιδιώκουν να στείλουν ένα μήνυμα τρομοκρατίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ερωτηθείς, στο περιθώριο σημερινής εκδήλωσης της Γυναικείας Οργάνωσης του ΔΗΣΥ Λευκωσίας, σχετικώς με τις έρευνες της Αστυνομίας για τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων από εργαζόμενο στην Κεντρική Τράπεζα και κατά πόσον ο ίδιος θεωρεί ότι οι έρευνες στρέφονται ή όχι προς την ορθή κατεύθυνση, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως “αυτές είναι έρευνες που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα τρομοκρατίας”.

“Έρευνες”, συνέχισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, “πρέπει να γίνουν, για να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους έφεραν την κυπριακή οικονομία ένα βήμα πριν την οικονομική χρεωκοπία”.

“Φυσικά”, είπε ο κ. Νεοφύτου, “αυτή η Πολιτεία, θεσμοί ανεξάρτητοι, έχοντας κάθε δικαίωμα, προτίμησαν έρευνες για τη διαρροή πληροφορίας, που ήταν σωτήρια για τον τόπο και την οικονομία του τόπου, διότι λήφθηκε υπ` όψη και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και την κυπριακή Πολιτεία και αγνοούμε ότι πρέπει, οπωσδήποτε, να γίνουν έρευνες για όλους τους υπαίτιους που μας έφεραν εδώ όπου μας έφεραν “.

Πηγή: ΚΥΠΕ