Κυπριανού: “Όχι στα μονομερή μέτρα εργοδοτών”

Χωρίς συζήτηση θα προβούν σε μέτρα αντιλαϊκά, όπως το να μη δώσουν τις όποιες προσαυξήσεις ή την τιμαριθμική αναπροσαρμογή για την εφετινή χρονιά.


Διαβάστε επίσης για τη Γερμανία που “λυγίζει” στη βοήθεια της Κύπρου και για το ναι της Ρωσίας προς την Κύπρο.


Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Μακάριος Γ’, στη Λευκωσία και τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με εργαζομένους του Νοσοκομείου, οκ. Κυπριανού ανέφερε ότι“η σωστή διαδικασία θα ήταν να φωνάξουν (οι εργοδότες) τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία πως, εάν σε κάποιους τομείς της κυπριακής οικονομίας υπάρχουν τέτοια προβλήματα που θα πρέπει να γίνουν αυτές οι αναστολές σε προσαυξήσεις και στην ΑΤΑ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με αίσθημα υπευθυνότητας θα αντιμετώπιζαν το όλο ζήτημα”.

“Η επίσκεψη”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “αφορούσε συνάντηση, την οποία είχαμε με τον Διευθυντή του Νοσοκομείου, τον κ. Μάτσα, καθώς επίσης και με τους εργαζομένους, στους οποίους αναλύσαμε τα πολιτικά ζητήματα του τόπου, ιδιαιτέρως με έμφαση σε ό,τι αφορά τις προεδρικές εκλογές”.

“Είναι πάρα πολυ σημαντικό”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “αυτή την περίοδο να συζητήσουμε με τους εργαζομένους, διότι, με άλλοθι την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της εις βάρος της κυπριακής οικονομίας αλλά και το μνημόνιο. διαπιστώνουμε”, συνέχισε, “ότι επιχειρείται από διάφορες κατευθύνσεις η λήψη μέτρων αντιλαϊκών και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές”.

“Έχουμε συμφωνήσει”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “ένα συγκεκριμένο μνημόνιο με την Τρόικα και, από εκεί και πέρα, κανένας δεν νομιμοποιείται, μονομερώς και δίχως συζήτηση προηγουμένως με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να προχωρεί στη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων. Για αυτό”, πρόσθεσε, “θέλω να καταδικάσω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου αυτήν τη μονομερή ενέργεια της ΟΕΒ (Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων) και του ΚΕΒΕ (Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου) να αποφασίσουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν τις όποιες προσαυξήσεις ή την τιμαριθμική αναπροσαρμογή για την εφετινή χρονιά”.

“Θέλω να επισημάνω”, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “ότι το συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας, διαχρονικά, έχει αποδείξει ότι είναι σοβαρό και υπεύθυνο και λειτουργεί με τρόπο, κατά τον οποίο λαμβάνονται πάντοτε υπ` όψη τα προβλήματα της οικονομίας του τόπου αλλά και του συγκεκριμένου τομέα και θα πρέπει αυτό να υπολογίζεται από τους εργοδότες και όχι να τινάζουν στον αέρα την εργατική ισορροπία, η οποία υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο”.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι και οι ιδιώτες εργοδότες φαίνεται ότι εφαρμόζουν ανάλογα μέτρα που λήφθηκαν από το κράτος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι “και το κράτος και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει μέτρα μέσα από το μνημόνιο και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, με το μνημόνιο, το οποίο συμφωνήθηκε με την Τρόικα, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας”.

“Εκείνο, το οποίο θέλω να επισημάνω”, είπε ο κ. Κυπριανού, “είναι ο μονομερής τρόπος, με τον οποίο έγιναν οι οποιεσδήποτε ενέργειες από τους εργοδότες” και “αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ούτε από εμάς ούτε πολύ περισσότερο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις”.

Βιώσιμο το χρέος με απευθείας στήριξη των τραπεζών, εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ 

Την ευχή και ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας προσπάθειες που θα οδηγήσουν σε ναυάγιο την εξασφάλιση ρωσικού δανείου, εξέφρασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δηλώνοντας παράλληλα ότι η σύσταση του Μηχανισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απευθείας στήριξη των Τραπεζών θα βοηθήσει να καταστεί βιώσιμο το κυπριακό δημόσιο χρέος.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Μακάριος Γ΄, στη Λευκωσία και τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με εργαζομένους του Νοσοκομείου και απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη χθεσινή επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν είχε ενημέρωση, οπόταν δεν μπορεί “να πει οτιδήποτε περισσότερο”.

“Να αναμένουμε”, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στη Γιουγκοσλαβία και θα αναμένουμε πρώτα να μας ενημερώσει και μετά να προβώ σε οποιεσδήποτε δηλώσεις”.

“Εκείνο που θα ήθελα να πω”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, “είναι ότι, κατά τη δική μας άποψη, υπάρχουν τρόποι πολλοί να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Ο πρώτος και καλύτερος”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “είναι η σύσταση του Μηχανισμού της απευθείας στήριξης των Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.

“Ανεξαρτήτως του πότε θα συσταθεί ο Μηχανισμός αυτός”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “εμείς θα πρέπει να απαιτήσουμε να ωφεληθούν οι κυπριακές τράπεζες από αυτόν το Μηχανισμό”.

“Το δεύτερο”, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, “είναι ο σωστός υπολογισμός των επισφαλειών και των επισφαλών δανείων, έτσι ώστε το ποσόν ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μειωθεί κατά την άποψή μου και, σίγουρα, η όποια συνδρομή από τη Ρωσία θα βοηθήσει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών της κυπριακής οικονομίας”.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει κάτι περισσότερο για τους όρους που θέτει η Ρωσία προκειμένου να βοηθήσει την Κύπρο, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι εκείνο που γνωρίζει, “από δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι ότι ο Ρώσος Πρωθυπουργός επιμένει ότι, πρώτα και κύρια, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκαθαρίσει τι ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, να αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης και τότε η Ρωσία είναι έτοιμη να συνδράμει την προσπάθεια”.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν κάποιοι στο εσωτερικό της Δημοκρατίας θα επιθυμούσαν να ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια, ο κ. Κυπριανού δήλωσε: “Ελπίζω και εύχομαι πως όχι, παρά το ότι το παρελθόν με διαψεύδει”.

“Θυμάστε”, είπε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, “την κριτική που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή κατέβαλε προσπάθειες για εξασφάλιση διακρατικού δανείου” και “ελπίζω και εύχομαι ότι, εδώ όπου έχουν φθάσει τα πράγματα, δεν θα υπάρξουν παρόμοιες συμπεριφορές”.

Πηγή: ΚΥΠΕ