Λιλλήκας: Αρνητικά μηνύματα στέλνει ο διορισμός Υποδιοικητή


Διαβάστε επίσης, Ε.Κ. προς τράπεζες: “Δανείστε μικρομεσαίες επιχειρήσεις” και “Εφημερίδες: Φωτιές άναψε ο διορισμός του Υποδιοικητή”.


 

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “θα πρέπει να δημιουργήσουμε, πλέον, έναν πολιτικό πολιτισμό, που θα σέβεται τους πολίτες και τους θεσμούς και να τερματιστεί αυτή πρακτική, 15 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας μιας Κυβέρνησης, να γίνεται ένας τέτοιος διορισμός”.

Ανέφερε, παράλληλα, πως η θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας παραμένει κενή εδώ και 50 χρόνια, μετά την αποχώρηση των Τ/κ από τους κρατικούς θεσμούς και ότι “το μήνυμα που εκπέμπει η Κυβέρνηση με αυτόν το διορισμό, σε μια θέση που με βάση το Σύνταγμα πρέπει να την κατέχει Τ/κ, δεν είναι μήνυμα προσήλωσης προς τη λύση του Κυπριακού”. “Αντίθετα, στέλνεται λανθασμένο μήνυμα ως προς τις προθέσεις μας, αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού στο σύντομο μέλλον και γι’ αυτό, ακόμα μια φορά, καλώ την Κυβέρνηση ν` αποσύρει και ν` αναστείλει το διορισμό αυτό”, συμπλήρωσε.

Κληθείς να αναφέρει τι ενέργειες θα λάβει για το θέμα, εάν εκλεγεί στην Προεδρία, ο κ. Λιλλήκας απάντησε πως, πριν ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις, “θα πρέπει να το δω με τους νομικούς μας συμβούλους και τη Γενική Εισαγγελία, αν μπορεί και πώς μπορεί να γίνει”, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του ανθυποψηφίου του, Νίκου Αναστασιάδη, ότι εάν εκλεγεί θα παύσει άμεσα τον κ. Σταυρινάκη, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως “τη δεκαετία που Κυβερνούσε ο ΔΗΣΥ, έπαυσε όλα τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών, με πολιτική απόφαση και τελικά ήρθε το Ανώτατο Δικαστήριο και ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου”.

“Γι’ αυτό, νομίζω, σε τέτοια ζητήματα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι να λειτουργούμε αυθαίρετα”, είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος και συμπλήρωσε “λειτούργησε αυθαίρετα και λανθασμένα η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να λειτουργήσει αυθαίρετα και η επόμενη Κυβέρνηση”.

Αναφερόμενος στην έκθεση της PIMCO, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε πως “δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Κυβέρνηση για το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση, με βάση την έκθεση της PIMCO, έφτασε στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, για να μην πω απόλυτα, στη λανθασμένη φόρμουλα και στις λανθασμένες παραμέτρους που έλαβε υπόψη η PIMCO, όταν έκανε τη μελέτη της και σ` αυτές τις παραμέτρους και σ` αυτήν τη φόρμουλα, συμφώνησαν δυστυχώς οι εκπρόσωποι και της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας”.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο κεντρικό κατάστημα της ΑΤΗΚ στη Λεμεσό, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι η Αρχή  κατάφερε ν` αντεπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, παρά τις θεσμικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως ένας ημικρατικός οργανισμός και επανέλαβε την αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και την πρόταση του για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή σε κάθε ημικρατικό οργανισμό, “για να βοηθήσει και στην τεχνογνωσία αλλά και στην εισαγωγή νέων, σύγχρονων τεχνολογιών, με στόχο την αναβάθμιση της παρεχόμενης  ποιότητας και μείωση του κόστους”.

Ερωτηθείς εάν η πρόταση του είναι η ίδια με την πρόταση Αναστασιάδη για μετοχοποιήσεις, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε πως πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα και κατέληξε ” ο κ. Αναστασιάδης είχε τοποθετηθεί αρχικά υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης, που ήταν και διαχρονική θέση του ΔΗΣΥ, αλλά το έχει διαφοροποιήσει τώρα, λόγω εκλογών και δεν είναι τυχαίο που η Deutsche Bank, στην ετήσια της έκθεση, αναφερόμενη στον κ. Αναστασιάδη λέει ότι, τυχόν εκλογή του θα οδηγήσει εύκολα στις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών”.

Πηγή ΚΥΠΕ