«Μετατρέπουν το φυσικό αέριο σε δικοινοτική διαφορά»

 

Οι αναφορές για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο, φανερώνουν ότι οι κυβερνώντες κατάφεραν να μετατρέψουν το θέμα του φυσικού αερίου σε δικοινοτική διαφορά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

“Οι συνεχείς δηλώσεις του κ. Χριστόφια ότι η συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα γίνει με τους Τουρκοκύπριους ακόμα και με την Τουρκία, δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους να στήνουν σκηνικό πιέσεων για να αναγκαστεί η πλευρά μας να αναστείλει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου», είπε  ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Ανέφερε ακόμη ότι η «απαράδεκτη εξίσωση των νόμιμων ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας που επιχειρείται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, δεν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο και την αλήθεια».

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Δένεια για την έπαρση της μεγάλης ελληνικής σημαίας που δώρισε το κόμμα στην κοινότητα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η υπόσχεση που είχε δοθεί στους κατοίκους, γίνεται σήμερα πράξη με την ανάρτηση της σημαίας στον κοινοτικό ιστό απέναντι από τα τουρκικά φυλάκια.

«Με αυτή μας την ενέργεια θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι τα ιερά χώματα της πατρίδας μας όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες θυσίες και αν χρειαστούν θα αγωνιστούμε για να τα κρατήσουμε ελληνικά», σημείωσε.

Είπε ακόμη ότι η σημαία θα κυματίζει περήφανη απέναντι από τα στρατιωτικά φυλάκια του εισβολέα και θα δίνει το μήνυμα ότι αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η πατρίδας, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε αναλλοίωτη την ελληνικότητα του νησιού μας κόντρα στις ανθελληνικές φωνές που ακούμε στις μέρες μας.

Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ 

Aπό τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία μας η Προεδρία, λέει ο κ. Συλλούρης.

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία της πατρίδας μας και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι η προεδρεύουσα της ΕΕ “καταρρίπτει και γελοιοποιεί τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα ανύπαρκτο κράτος που δεν αναγνωρίζει”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί και να το αποδεχτεί η Άγκυρα.

Ανέφερε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια δύσκολη περίοδο με σημαντικά γεγονότα να εξελίσσονται τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στη γειτονιά μας , σημειώνοντας ότι “πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και από τη θέση της προεδρεύουσας χώρας να διαδραματίσουμε ρόλο τόσο στις εξελίξεις εντός της Ένωσης όσο και στις εξελίξεις στην ευρύτερη ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μείζονος Μέσης Ανατολής”