Σε εξέλιξη η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος

Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίας είναι τα πέντε πρώτα «κύρια, μεταρρυθμιστικά, οριζόντια νομοσχέδια για τη Δημόσια Υπηρεσία» μέσα από τα οποία ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, προσλήψεις, προαγωγές, αυξήσεις, τρόποι λειτουργίας της ΕΔΥ κ.ά.

Η ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων αποτελεί προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η σύζυγος του Άντρη θα παραθέσουν γεύμα στους Υπουργούς και τις συζύγους τους.

Νέες γεωτρήσεις από την ENI το 2017

Το Υπουργικό Συμβούλιο στο Τρόοδος θα εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Η ιταλική ENI θέλει να παρατείνει το συμβόλαιό της με την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις αρχές του 2018, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες γεωτρήσεις μέσα στο 2017.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, το Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται στο Τρόοδος αναμένεται να δώσει το “πράσινο φως” στον Γ. Λακκοτρύπη για να διαπραγματευτεί με τους Ιταλούς την επέκταση της άδειας για έρευνες και γεωτρήσεις στα οικόπεδα 2,3 και 9. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, η ENI είχε αιτηθεί να αλλάξει ο σχεδιασμός για τις έρευνες, μετά τα μηδενικά αποτελέσματα στις δύο προηγούμενες ερευνητικές γεωτρήσεις.

Οι σύμβουλοι του υπουργείου Ενέργειας έχουν δώσει το οκ για να ικανοποιηθεί το αίτημα της ENI, ενώ και η Γενική Εισαγγελία εξέτασε την παράταση στη συμφωνία με την ΕΝΙ και την ενέκρινε.