Powerstar EMS (Cyprus) Limited – Δελτίο Τύπου

{loadposition ba_textlink}

Tο ίδιο ισχύει και για το εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) τάσης στις διάφορες κτιριακές εγκαταστάσεις. Με τη χρήση της τεχνολογίας βελτιστοποίησης και ρύθμισης της ενεργού τάσης (voltage optimization), σε συνδυασμό με την επιτήρηση της τάσης στα φορτία μιας κτιριακής εγκατάστασης μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, καλύτερη προστασία του εξοπλισμού και κατ’ επέκταση εξοικονόμηση χρημάτων.

Σήμερα η ηλεκτρική παροχή στην Κύπρο, σύμφωνα με τα πρότυπα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 230V ±10%, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία όλου του ηλεκτρικού εξοπλισμού, ο οποίος πρέπει να φέρει σήμανση “CE” στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιστορικά, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιούν πιο υψηλή τάση (240V) για λόγους ασφάλειας συντήρησης και κερδοφορίας αφού αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας. Οι καταναλωτές με υψηλότερη τάση επιβαρύνονται με υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος και ταχύτερη φθορά των ηλεκτρικών τους συσκευών. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δυναμικό τοπίο λειτουργίας που δεν είχε προβλεφθεί όταν τα ηλεκτρικά δίκτυα είχαν σχεδιαστεί. Η αυξανόμενη διείσδυση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η αυξανόμενη ποικιλομορφία και η μεταβλητότητα των φορτίων προκαλούν μια αστάθεια στο δίκτυο κάνοντας την εφαρμογή χρήσης της τεχνολογίας βελτιστοποίησης και ρύθμισης της ενεργού τάσης (voltage optimization) εξαιρετικά σημαντική. Η απλή παροχή και διατήρηση της τάσης στα επιτρεπόμενα όρια δεν είναι πλέον επαρκής και η χρήση της τεχνολογίας βελτιστοποίησης και ρύθμισης της τάσης (voltage optimization) εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους.

Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς μηχανικούς είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας (VO) σε κινητήρες. Οι κινητήρες που είναι κατάλληλα διαστασιολογημένοι για την εφαρμογή τους τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικοί όταν δουλεύουν στα πλαίσια της τάσης λειτουργίας τους. Οι κινητήρες που λειτουργούν πιο χαμηλά από το 100% του πλήρες φορτίου, εξακολουθούν να διατηρούν την αποτελεσματικότητα τους ακόμη και όταν λειτουργούν σε μικρότερη από την ονομαστική τους ικανότητα. Οι περισσότεροι κινητήρες λειτουργούν κάτω από το 100% του πλήρες φορτίου ή λειτουργούν για πολύ σύντομες χρονικές περιόδους στο 100% του πλήρες φορτίου.

Επιπρόσθετο όφελος της εφαρμογής της τεχνολογίας βελτιστοποίησης και ρύθμισης της ενεργού τάσης (voltage optimization) είναι η μείωση του φαινομένου αιχμικών τάσεων (voltage spikes) κατά τη διάρκεια κλεισίματος ή διακοπής της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, όπου συχνά εμφανίζεται υψηλή μέγιστη ζήτηση τάσης. Η εμφάνιση των αιχμικών τάσεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημίες σε ηλεκτρικά φορτία ή και να καταστρέψει VFDs. Με την εγκατάσταση συστημάτων τεχνολογίας (VO) αυτές οι ζημιές μειώνονται δραστικά.

Οι αρμονικές διαταραχές είναι ένα άλλο πρόβλημα που προκύπτει στα ηλεκτρικά δίκτυα που συνεχώς αυξάνεται λόγω της αυξανόμενης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λόγω αύξησης της χρήσης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού στα κτίρια. Οι αρμονικές τάσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα επικοινωνίας και ζημιές διάφορων μηχανημάτων λόγω υπερθέρμανσης των εξαρτημάτων. Οι αρμονικές διαταραχές είναι επίσης απώλειες ενέργειας που εντείνονται με την υπερθέρμανση. Η τεχνολογία βελτιστοποίησης και ρύθμισης της ενεργού τάσης (voltage optimization) βοηθά και στην εξάλειψη των αρμονικών διαταραχών.

Μέσω της τεχνολογίας βελτιστοποίησης και ρύθμισης ενεργού τάσης (voltage optimization) εξοικονομείται ενέργεια, αφού χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια για να εξυπηρετηθεί το ίδιο αίτημα με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση kwh/kVA, ως εκ τούτου λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο στάδιο της παραγωγής και μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, ο καταναλωτής μπορεί να μειώσει την ενέργεια που καταναλώνει και ο προμηθευτής να μειώσει την ενέργεια που θα χρειαστεί να παράξει. Η τεχνολογία βελτιστοποίηση τάσης (VO) προσφέρει σημαντική ενεργειακή απόδοση, εξοικονόμηση, ευελιξία και σχεδόν μηδενικού κόστους συντήρηση. Επιπρόσθετα, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι ο σύντομος χρόνος εφαρμογής και σχετική ευκολία στην εγκατάσταση σε σχέση με άλλες εφαρμογές.