Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου (cyprus society of cardiology)

{loadposition ba_textlink}

Κάθε χρόνο στην Κύπρο καταγράφονται κατά μέσο όρο επτά αιφνίδιοι θάνατοι νέων. Σε αναλογία πληθυσμού παρατηρούνται 0.8 αιφνίδιοι θάνατοι νέων ανά 100.000 κατοίκους του Κυπριακού πληθυσμού. Τα περιστατικά αυτά αφορούν νεαρούς άνδρες σε ποσοστό 66% σε ποσοστό 34% νεαρές γυναίκες. Στα ανησυχητικά αυτά στοιχεία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Λοΐζος Αντωνιάδης στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εξαγγελία της εκστρατείας διαφώτισης που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καρδιάς 2015.

Με μήνυμα «Άκου τους χτύπους της καρδιάς σου» η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους και αθλητές.

Σύμφωνα με τον Δρα Αντωνιάδη, η πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβάντων που σχετίζονται με την άσκηση, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την ιατρική κοινότητα και τη δημόσια υγεία. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος των νέων τόνισε, είναι ένα τραγικό γεγονός και πρόσθεσε ότι επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένα Κληρονομικά Καρδιοαγγειακά Νοσήματα, τα οποία ενοχοποιούνται για την πλειονότητα των καρδιαγγειακών συμβάντων και τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο των νέων, των αθλούμενων και των αθλητών. Τα νοσήματα αυτά σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΚ, αφορούν κυρίως τις νεαρές ηλικίες και παραμένουν συνήθως σιωπηλά ή με ήπια συμπτώματα με πρώτη και τελευταία εκδήλωση τους τον αιφνίδιο θάνατο. Με τα κατάλληλα μέτρα, μπορούν να ανιχνευτούν και να αντιμετωπιστούν είπε, ενώ αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης διερεύνησης:

• Νεαρά άτομα με οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου σε ηλικία κάτω των 40 ετών.

• Άτομα με οικογενειακό ιστορικό μυοκαρδιοπάθειας.

• Νεαρά άτομα, ιδίως αθλητές, με συχνά λιποθυμικά επεισόδια μετά από άσκηση.

• Νεαρά άτομα με επεισόδια σοβαρής εκτακτοσυστολικής κοιλιακής αρρυθμίας και κοιλιακής ταχυκαρδίας.

• Νεαροί ασθενείς με επεισόδια ανεξήγητης συγκοπής.

 

O πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την εκπόνηση στρατηγικών στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης, η οποία θα στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού όλων των ηλικιών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιβάλλεται επίσης πρόσθεσε ο Δρ. Αγαθαγγέλου και η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης του αιφνίδιου καρδιαγγειακού θανάτου. Όλοι οι φορείς στον τομέα της υγείας κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, θα πρέπει να μεταφέρουν το μήνυμα ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις παγκοσμίως αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου και ότι οι άνδρες και γυναίκες χωρίς προσεγμένη φυσική σωματική άσκηση δεν κινδυνεύουν λιγότερο.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, τον οποίο ανέγνωσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Δρ. Χριστίνα Γιαννάκη, χαρακτήρισε τρομακτικούς τους αριθμούς που δεικνύουν ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας:

• Περίπου το 30% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται ή σχετίζονται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

• Στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά επεισόδια ευθύνονται για το 42% του συνόλου των θανάτων.

• Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή.

• Κάθε 5 δευτερόλεπτα ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, χαρακτήρισε συγκλονιστικό γεγονός τον αιφνίδιο θάνατο νέων και αθλητών σημειώνοντας, πως θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνεται ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος στα άτομα που πρόκειται να ασχοληθούν με οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Οι εκστρατείες διαφώτισης τόνισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, αλλά και η συστηματική ενημέρωση του κοινού και ειδικότερα των νέων με διαλέξεις στα σχολεία και στους χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι ο καλύτερος τρόπος ευαισθητοποίησης, ώστε η άσκηση και ο αθλητισμός να έχουν μόνο ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Νίκος Χρηστίδης Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie Κύπρου, η οποία είναι χορηγός της εκστρατείας διαφώτισης του κοινού, ανέφερε ότι το φετινό μήνυμα «Άκου τους χτύπους της καρδιάς σου» μας υπενθυμίζει, ότι πρέπει να διερευνούμε προληπτικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία μας και ιδιαίτερα το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Ταυτόχρονα είπε ο κύριος Χρηστίδης, μας δίνει την ευκαιρία να αναρωτηθούμε για το πώς έχουμε διαμορφώσει τον τρόπο ζωής μας και πόσο αξιοποιούμε τα ευεργετικά οφέλη της άσκησης. Η Medochemie υπογράμμισε, στηρίζει έμπρακτα τις άοκνες προσπάθειες των ιατρών του τόπου μας, οι οποίες στοχεύουν στην υγεία και την ευημερία των πολιτών.

 

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της εκστρατείας διαφώτισης το οποίο περιλαμβάνει:

• Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015, 17:00 – 20:30, Ξενοδοχείο Nicosia City Center (πρώην Holiday Inn) Λευκωσία – Σεμινάριο Ενημέρωσης για την Πρόληψη Αιφνίδιου Καρδιακού Θανάτου στους νέους, αθλούμενους και αθλητές στον κυπριακό πληθυσμό. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί επίδειξη Κάρδιο – Αναπνευστικής Αναζωογόνησης.

• Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015, 9:00 – 13:00, Ξενοδοχείο Nicosia City Center (πρώην Holiday Inn) Λευκωσία – Σεμινάριο Ενημέρωσης για το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό που ασχολείται με τον προαθλητικό ιατρικό έλεγχο και τη συμπλήρωση Δελτίων Υγείας.

• Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015, 11:00 – 13:00, Εκστρατεία Διαφώτισης του κοινού στo Mall of Engomi Λευκωσίας, στο My Mall Λεμεσού και στο Kings Avenue Mall Πάφου, για τα οφέλη της άθλησης στο καρδιαγγειακό σύστημα και τι πρέπει να προσέξει κάποιος πριν ξεκινήσει την άθληση. Παράλληλα το κοινό θα υποβάλλεται σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης και των καρδιακών παλμών.