Τρομοκρατικές επιθέσεις στον αθλητισμό (pics)

 

Από την επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 ως τον Μαραθώνιο της Βοστώνης το 2013, είναι αρκετά τα περιστατικά επιθέσεων από τρομοκράτες σε ομάδες, αγώνες ή γήπεδα που συνήθως είχαν εφιαλτικό απολογισμό με θάνατο αθώων ανθρώπων.

Η επίθεση στους Ολυμπιακούς του Μονάχου

Τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου 1972, λίγο μετά τις 04:30 το πρωί και ενώ οι Ισραηλινοί αθλητές κοιμόντουσαν, οκτώ μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» μπήκαν στα δωμάτιά τους στο Ολυμπιακό Χωρίο του Μονάχου και τους έπιασαν ομήρους. Οι αθλητές προσπάθησαν να αντισταθούν, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να σκοτωθούν. Ορισμένοι κατάφεραν να διαφύγουν από τα παράθυρα. Τελικά, εννέα αθλητές κρατήθηκαν ως όμηροι. Λίγοι ώρα αργότερα, οι Παλαιστίνιοι πέταξαν από το παράθυρο τη λίστα με τα αιτήματά τους: ζητούσαν την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές και δύο γερμανικές φυλακές. Τελικά συμφωνήθηκε, το βράδυ, οι Παλαιστίνιοι και οι όμηροι τους να ταξίδευαν σε ένα κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο, όπου θα αποβιβάζονταν σε ελικόπτερα και θα εγκατέλειπαν τη Γερμανία. Η επιχείρηση απελευθέρωσης που οργάνωσε η γερμανική αστυνομία, ωστόσο, είχε τραγική κατάληξη καθώς οι εννέα Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν, μαζί με έξι από τους οκτώ τρομοκράτες και δύο αστυνομικούς.

IRA εναντίον Euro 1996

Στις 15 Ιουνίου του 1996, ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) πυροδοτεί ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά στο κέντρο του Μάντσεστερ κατά τη διάρκεια του Euro 1996 που γινόταν στην Αγγλία. Η πληγείσα περιοχή είχε εκκενωθεί πριν από την καταχώρηση βόμβα, αλλά 206 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Bόμβα στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα

Στις 7 Ιουλίου του 1996 μία γυναίκα πέθανε και 111 άλλοι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στο Centennial Park της Ατλάντα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την επίθεση είχε καταδικαστεί ένας Αμερικανός, ο Eric Rudolph, χωρίς ποτέ να γίνουν γνωστά τα κίνητρα του

Νέα απειλή του ΙRA

Στις 5 Απριλίου του 1997, ίσως ο πιο διάσημος ιππικός αγώνας στον κόσμο, το Grand National στο Λίβερπουλ αναβλήθηκε λόγω απειλής του IRA για δύο βόμβες. Τελικά ο αγώνας έγινε δύο ημέρες αργότερα…

Βόμβα στο Clasico

Την 1η Μαΐου του 2002 ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στο γήπεδο Σαντιάγκο Μπερναμπέου στη Μαδρίτη, τρεις ώρες πριν από τον ημιτελικό του Champions League μεταξύ της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Η έκρηξη προκάλεσε τραυματισμούς σε 17 άτομα και υλικές ζημιές. Ο αγώνας έγινε κανονικά ενώ η αστυνομία συνέλαβε μέλη της ΕΤΑ, των Βάσκων αυτονομιστών δηλαδή, για την βόμβα.

Βόμβα και στο κρίκετ

Στις 8 Μαΐου 2002, βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Καράτσι του Πακιστάν, κοντά στο ξενοδοχείο όπου έμενε η Εθνική ομάδα κρίκετ της Νέας Ζηλανδίας προκάλεσε το θάνατο 14 ατόμων. Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας ανέστειλε την περιοδεία της και επέστρεψε πίσω, χωρίς κανείς να πάθει το παραμικρό.

Αιματοβαμμένη χρονιά

Τον Μάιο του 2006, μια τρομοκρατική ομάδα απήγαγε και δολοφόνησε 13 μέλη της ομάδας τάε κβον ντο του Ιράκ πηγαίνοντας προς την Ιορδανία. Τα λείψανα τους βρέθηκαν ένα μήνα αργότερα.

Επίσης, τον Μάιο του ιδίου έτους και στο Ιράκ σκοτώθηκαν ο προπονητής της Εθνικής ομάδας τένις και δύο παίκτες πριν από αγώνα στο Davis Cup στη Βαγδάτη από μία σουνιτική οργάνωση μαχητών, η οποία τους επιτέθηκε επειδή φορούσαν σορτσάκια!

Τον Ιούλιο, ένοπλοι απήγαγαν 30 Ιρανούς που ήταν μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ahmed al-Samarrai, ο οποίος εξακολουθεί να αγνοείται.

Μαραθώνιος αίματος

Στις 6 Απριλίου 2008, 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων κι ένας Υπουργός της Σρι Λάνκα και άλλοι 90 τραυματίστηκαν από την έκρηξη μιας βόμβας που έβαλαν οι αντάρτες Τανίλ, περίπου 25 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα Κολόμπο.

Ο Yπουργός ήταν έτοιμος να δώσει την εκκίνηση σε ένα παραδοσιακό μαραθώνιο στο πλαίσιο του εορτασμού του Νέου Έτους στη Σρι Λάνκα.

Επίθεση σε ομάδα κρίκετ

Στις 3 Μαρτίου 2009, μία τρομοκρατική ομάδα οπλισμένη με τουφέκια, χειροβομβίδες και εκτοξευτήρες ρουκετών, επιτέθηκε στο κονβόι της ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα που πήγαινε στη Λαχώρη του Πακιστάν, για να δώσει αγώνα. Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς που ήταν η συνοδεία της νηοπομπής ενώ έξι παίκτες από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν.

Εκατόμβη στο Πακιστάν

Την 1η Ιανουαρίου 2010 90 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού βόλεϊ στο Πακιστάν, ως αποτέλεσμα της επίθεσης από βομβιστή αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε στο αυτοκίνητό του σε μια μικρή πόλη. Ο βομβιστής μετέφερε τα εκρηκτικά μέσα στο γήπεδο και τα πυροδότησε, όταν ο αγώνας ήταν σε εξέλιξη.

Αίμα και στο Κόπα Αφρικα

Στις 8 Ιανουαρίου 2010, το λεωφορείο που μετέφερε την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Τόγκο πυροβολήθηκε από ανταρτών θύλακα της Καμπίντα στην Αγκόλα, πριν από αγώνα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής . Σκοτώθηκε o οδηγός, ένας βοηθός προπονητής και ο Υπεύθυνος Τύπου της ομάδας του Τόγκο.

Την ίδια χρονιά, στις 4 Μαΐου 2010, τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη του Τελ Αφάρ στο βόρειο Ιράκ. Η τρομοκρατική ομάδα εισέβαλε στο πεδίο με ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά, το οποίο εξερράγη.

Αίμα για μία… γίδα

Στις 13 Μαρτίου 2013, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας σε πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα buzkuchi, που είναι μια τοπική μορφή του πόλο, στην οποία οι αναβάτες ανταγωνίζονται για μια νεκρή γίδα αντί μιας μπάλας

Η επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Μνήμες 11ης Σεπτεμβρίου ξύπνησαν οι βομβιστικές επιθέσεις, στις 15 Απριλίου 2013 στη Βοστώνη, κατά τη διάρκεια του τερματισμού του 117ου φημισμένου μαραθωνίου της πόλης. Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν την καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης, με διαφορά ελάχιστων δευτερολέπτων. Από τις εκρήξεις των βομβών, που είχαν τοποθετηθεί σε κάδους σκουπιδιών στο χώρο του τερματισμού και στις αυτοσχέδιες κερκίδες που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο, σε έναν χώρο γεμάτο θεατές, κυρίως αθώες οικογένειες με παιδιά, τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών κι ένα οκτάχρονο αγοράκι! Δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν ο 27χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ και ο 19χρονος αδερφός του Τζοχάρ, δύο αδέρφια ήταν τσετσενικής καταγωγής που είχαν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ το 2002.