Καδής Vs Αναστασιάδης

Χριστοφίδης : «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Όταν ο Πρόεδρος εισηγούταν δημόσια το τουρκοκυπριακό θεατρικό έργο να πάει σε όλα τα σχολεία, σε ποια γλώσσα θα γινόταν η παράσταση;»

8 Ιουνίου 2015

Συγκίνηση εξέφρασαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, μετά το πέρας της θεατρικής παράστασης με τίτλο «Κύπρος: Πικράθηκα στα Ελληνικά, Πληγώθηκα στα Τουρκικά», την οποία παρακολούθησαν από κοινού, στο θέατρο Ριάλτο, στη γενέτειρα πόλη τους τη Λεμεσό.

Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της παράστασης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε :

«Αυτό που θα ζητήσω από τον Υπουργό Παιδείας είναι αυτό το μεταφρασμένο έργο να ανέβει παντού στην Κύπρο, σε όλα τα σχολεία. Το μήνυμα είναι αρκετά ισχυρό. Είναι η παραδοχή των λαθών μας, είναι η παραδοχή όλων των πλευρών όπως και των παρεμβάσεων τρίτων μερών»

30 Ιανουαρίου 2016

Σήμερα που γιορτάζουμε τη μέρα των Γραμμάτων, διεξάχθηκε δικοινοτική συνάντηση που συνδιοργάνωσαν η προοδευτική Κίνηση Καθηγητών Τεχνικής Εκπαίδευσης και η KTOEOS (Τουρκοκυπριακή Συντεχνία Καθηγητών).

Το ΑΚΕΛ, εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Χρίστος Χριστοφίδης, Μέλος Πολιτικού Γραφείου και Επικεφαλής Γραφείου Παιδείας ΑΚΕΛ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην ομιλία του, ο κ. Χριστοφίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων :

«Ενώ υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο κυπριακό, οι κυβερνώντες αρνούνται να πραγματοποιήσουν βήματα προς τα εμπρός. Αντίθετα ακόμα και στα ζητήματα του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας έχουμε πισωγυρίσματα.

– Το Υπουργείο Παιδείας απέρριψε την πρόταση για ενημέρωση των μαθητών στα ζητήματα της Ομοσπονδίας.

– Αρνήθηκαν να θέσουν υπό έμφαση στόχο για την ειρηνική συμβίωση ελληνοκυπρίων και Tουρκοκυπρίων για τη φετινή χρονιά

– Αντίθετα, γίνεται ακόμη και σήμερα, αφού δεν έχει αποσυρθεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος, προσπάθεια να επανεισάξουν στα σχολεία το Γριβισμό και τη Γριβολογία με τις περιβόητες επισκέψεις στο κρησφύγετο του ιδρυτή της ΕΟΚΑ Β’.

– Επιχειρείται μια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας με προσπάθειες να παρουσιαστεί η προδοσία του ’74 σαν «εμφύλιος διαμάχη».»

Συνέχισε δε, εμφαντικά και κατηγορηματικά :

«Το τελευταίο περιστατικό που είμαι υποχρεωμένος να καταγγείλω σήμερα, είναι η απαγόρευση ουσιαστικά στη Δικοινοτική χορωδία να παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Λύκειο Στροβόλου. Η «αιτιολογία» ήταν ότι θα έλεγε ένα τραγούδι στα τούρκικα! Και αυτό έγινε με τη γνώση και κάλυψη του Υπουργού Παιδείας.

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Όταν ο Πρόεδρος εισηγούταν δημόσια το τουρκοκυπριακό θεατρικό έργο να πάει σε όλα τα σχολεία, σε ποια γλώσσα θα γινόταν η παράσταση;

Η Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση είναι ένα βήμα μπροστά. Η επιτροπή δημιουργήθηκε γιατί υπάρχει ανάγκη. Υπάρχει πρόβλημα. Κάτι το οποίο οι κυβερνώντες αρνούνταν για καιρό. Ακόμα και στο διορισμό των μελών αυτής της Επιτροπής όμως, επιδείχτηκαν συμπεριφορές απαράδεχτες.”

Οι δηλώσεις του ΠτΔ είναι σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

Ας μας πουν επιτέλους οι κυβερνώντες ποια συστατικά αποτελούν το καταστροφικό κοκτέιλ σε τέτοια ευαίσθητα θέματα.

Η ασυνεννοησία;

Η μη σταθερή πολιτική γραμμή;

Ή το αποφασίζω και διατάζω κατά το δοκούν;