Πρόγραμμα Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας υπέγραψαν Κύπρος – Λίβανος

{loadposition ba_textlink}

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Προγράμματος ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «Κύπρος και Λίβανος, ως δύο μικρές χώρες σε μια περιοχή, που για αιώνες αποτέλεσε πεδίο διεθνούς ανταγωνισμού ισχύος, έχουν βιώσει τις συνέπειες του πολέμου, της προσφυγιάς, της διαίρεσης».

«Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε έχουμε ανάγκη να αναλάβουμε την ευθύνη του δικού μας μέλλοντος», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη «αυτό απαιτεί να δημιουργήσουμε, πριν και πάνω από όλα, εμείς οι ίδιοι οι λαοί της περιοχής τους διαύλους επικοινωνίας που θα μας επιτρέψουν να οικοδομήσουμε μαζί ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη γειτονιά μας».

«Να μετατρέψουμε τη θάλασσα που μας ενώνει μέσα στους αιώνες σε γέφυρα συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι τριμερείς συνεργασίες που αναλαμβάνουμε με την Ελλάδα ενισχύουν αυτή την προοπτική και φέρνουν την ίδια ώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του από το Λίβανο, ο κ Φωκαΐδης είπε ότι συζήτησαν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου και το συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπως και θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας».

«Είχαμε ακόμη τη δυνατότητα να εγκύψουμε ειδικότερα σε ότι αφορά το ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, των νέων ασύμμετρων απειλών γενικότερα αλλά και του φλέγοντος προβλήματος της μεταναστευτικής κρίσης», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, «ενισχύουμε τη συνεργασία και στον τομέα της έρευνας και της διάσωσης».

Ο Υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι «έχοντας αποκτήσει σημαντική πείρα στο τομέα αυτό, η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει στην εκπαίδευση και στη δημιουργία υποδομών στη φίλη χώρα, που θα επιτρέψουν την ακόμα πιο στενή και αποτελεσματική μας συνεργασίας».

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα που υπέγραψαν είπε ότι «αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των δύο μας επιτελείων για την εμβάθυνση της μεταξύ μας συνεργασίας».

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε επίσης τον κ. Moqbel για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τον ευχαρίστησε για τη διαχρονική στήριξη του Λιβάνου και επανέλαβε την «αμέριστη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δύσκολο αγώνα που διεξάγει η Κυβέρνηση του Λιβάνου ενάντια στην τρομοκρατία και στη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στη χώρα».

Τη στήριξη της Κύπρου εντός της ΕΕ έτσι ώστε να παραχωρηθεί βοήθεια στους πρόσφυγες τους οποίους φιλοξενεί ο Λίβανος το συντομότερο δυνατόν ζήτησε ο κ. Moqbel κατά τις επαφές που είχε και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον Χριστόφορο Φωκαΐδη, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του.

«Αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, έχω καλέσει τον Πρόεδρο να προσεγγίσει τα άλλα μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας έτσι ώστε να υπάρξει επίσπευση της βοήθειας σε ότι αφορά τους Σύρους πρόσφυγες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε βοήθεια τώρα όχι μετά από ένα χρόνο».

Το άλλο πρόβλημα το οποίο συζητήσαμε είναι το αυτό της καταπολέμησης τρομοκρατών στα σύνορά μας, είπε ο Λιβάνιος Υπουργός Άμυνας, σημειώνοντας ότι ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει σε επίπεδο Ευρώπης έτσι ώστε να υπάρξει επίσπευση της υποστήριξης που θα σταλεί στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα διμερούς στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ανέφερε οι δύο χώρες έχουν επικαιροποιήσει συμφωνίες τους από το 2013 και ότι με την σημερινή συμφωνία θα θέσουν πλέον σε εφαρμογή αυτά που συζήτησαν. Παράλληλα ανέφερε ότι άλλη συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών που υπογράφηκε το 2013 θα επικυρωθεί το συντομότερο δυνατό από το Κοινοβούλιο της χώρας του.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν την συνομολόγηση Συνθήκης για την Έρευνα και Διάσωση, καθώς και μια συμφωνία για την συνδρομή σε περίπτωσή πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο αποτελεί στόχο η ενταντικοποίηση των διμερών διαβουλεύσεων, η εξεύρεση τρόπων προστασίας των κοινών συνόρων των ΑΟΖ των δύο χωρών και η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας τους.

Ευχαρίστησε και πάλι την Κυπριακή Δημοκρατία για την φιλοξενία που προσέφερε στο λαό του Λιβάνου διαχρονικά.

Πηγή: KYΠΕ