Ε.ΚΥ.ΣΥ : Θέσεις/ απαιτήσεις ενώπιων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

{loadposition ba_textlink}

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει :

• Πρόταση Νόμου για αναδρομική καταβολή του επιδόματος συνταξιούχου
Σε ότι αφορά τη πρόταση Νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας του E.E.E. που αφορά τις περιπτώσεις νέων αιτητών για το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου και τη δυνατότητα καταβολής του επιδόματος αναδρομικά, η θέση της ΕΚΥΣΥ είναι:
Η υποβολή της αίτησης για επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου δύναται να υποβληθεί το αργότερo σε τρεις μήνες από την ημερομηνία απάντησης που θα πάρει ο αιτητής με την οποία θα του γνωστοποιείται η έγκριση της σύνταξης που δικαιούται.
Η ΕΚΥΣΥ ζητά και είναι δικαιολογημένο, το δικαίωμα της αναδρομικής πληρωμής να ισχύει από την ημερομηνία που καθίσταται δικαιούχος για σύνταξη ο αιτητής.

• Αιτήσεις για Φροντίδα
Σε ότι αφορά τη πορεία εξέτασης των αιτήσεων για φροντίδα, η ΕΚΥΣΥ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της από το γεγονός ότι δέχεται ακόμη πολύ έντονα παράπονα από υπερήλικα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και ανάπηρους που έχουν μεγάλη ανάγκη για φροντίδα και τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση από το 2014 και μέχρι σήμερα η απάντηση που παίρνουν είναι ότι «η αίτηση σας εξετάζεται» ή έχει παραπεμφθεί στο αρμόδιο τμήμα για να εξεταστεί.

Άλλα προβλήματα

• Αναδρομική πληρωμή στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους Ε.Ε.Ε.
Έχουμε στείλει επιστολή στην Υπουργό από τις 11/1/2016 χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε απάντηση.
Με ευθύνη του αρμόδιου τμήματος υπήρχε σχεδόν ένας χρόνος καθυστέρηση για να εγκριθούν οι αιτήσεις που υπέβαλαν χαμηλοσυνταξιούχοι για Ε.Ε.Ε. Η απάντηση του αρμόδιου τμήματος σε ότι αφορά την πληρωμή αναδρομικών είναι ότι δεν δικαιούνται να πληρωθούν αναδρομικά. Η κοινή λογική μιλά από μόνη της. Χωρίς να υπάρχει ευθύνη στον αιτητή ο ίδιος να παθαίνει ζημιά;
Η νομοθεσία προβλέπει ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καταβάλλεται σε δικαιούχο από την πρώτη ημέρα του δεύτερου μήνα που έπεται εκάστου μήνα κατά τον οποίο υπέβαλε αίτηση για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ανεξάρτητα από το αν έχει καταστεί δικαιούχος σε χρόνο μεταγενέστερο της πρώτης ημέρας του δεύτερου μήνα που έπεται εκάστου μήνα κατά τον οποίο υπέβαλε αίτηση για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος».

• Ασυνεννοησία τμημάτων που εξετάζουν τις αιτήσεις για Ε.Ε.Ε.και τις αιτήσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους
Υπάρχει πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ των τμημάτων με αποτέλεσμα συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση για πρώτη φορά ή για να επανακτήσουν τη μικρή επιταγή με βάση την αναθεώρηση της νομοθεσίας του Ιουλίου του 2015, παίρνουν απάντηση από το αρμόδιο τμήμα που εξετάζει τις αιτήσεις για το ΕΕΕ ότι δεν είναι δικαιούχοι του ΕΕΕ.
Ωστόσο με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας είναι δικαιούχοι της μικρής επιταγής από το σχέδιο για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και αναμένουν… αναμένουν…

• Παραλαβή και υποβολή αιτήσεων για χαμηλοσυνταξιούχους
Δεν έγινε διευθέτηση όπως προβλέπεται και αναγράφεται στις αιτήσεις για παραλαβή και υποβολή των αιτήσεων μέσω των γραφείων εξυπηρέτησης του πολίτη και των ταχυδρομείων. (εκτός σε μερικές περιπτώσεις).

Νέες περικοπές στη μικρή επιταγή
Από το Ιανουάριο του 2016 έχουν γίνει νέες περικοπές από τις μικρές επιταγές των χαμηλοσυνταξιούχων λόγω του ότι έχουν υπολογιστεί στα εισοδήματα τους πέραν από τις συντάξεις, εισοδήματα προερχόμενα από τόκους ή και χορηγία από το Κ.Ο.Α.Π. Επαναφέρουμε την εισήγηση μας να μην λαμβάνονται τόκοι μέχρι €1500 ετησίως ούτε επίσης η χορηγία από τον Κ.Ο.Α.Π. Είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους οι συνταξιούχοι υποχρεώθηκαν και με δυσκολίες τα κατάφεραν να έχουν κάποιες αποταμιεύσεις για να τις χρησιμοποιήσουν σε περιπτώσεις κυρίως για προβλήματα υγείας για τα οποία όπως είναι γνωστό δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα νοσοκομεία.

Κώστας Σκαρπάρης
Γ. Γραμματέας ΕΚΥΣΥ