Διαμαρτυρία Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών για το έργο στη Λίμνη

{loadposition ba_textlink}

Εκείνη την ώρα που συνεδρίαζε η Επιτροπή Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για να αξιολογήσει την «Επικαιροποιημένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ), για έγκριση τροποποιημένων σχεδίων του έργου Limni Bay Resorts and Golf Courses PLC, στην περιοχή Λίμνη της Πόλις Χρυσοχούς στην Πάφο».

Από την άλλη, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως εκφράζει με δηλώσεις του, την υποστήριξη όλων των τοπικών αρχών του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς στο έργο όπως προτείνεται από την εταιρεία.
Σε ανακοίνωσή της, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών αναφέρει πως με τη διαμαρτυρία εξέφρασε την αντίθεσή της στο νέο γύρο περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αδειοδότησης της προτεινόμενης μεγάλης ανάπτυξης της εταιρείας “Limni Bay Resorts and Golf Courses Plc”, ιδιοκτησίας του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα, η οποία περιλαμβάνει δύο γήπεδα γκολφ 18 οπών, δύο Club Houses, αθλητικές εγκαταστάσεις, καταστήματα, χώρους στάθμευσης, εξοχικές επαύλεις και ένα πολυτελές ξενοδοχείο 160 κλινών .

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, φορώντας μάσκες με τα πρόσωπα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Γεωργίας, του Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, της Διευθύντριας του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου Εταιρειών Σιακόλα ανάρτησαν πανό και πλακάτ κατά μήκος της πρόσοψης του Υπουργείου, υπό τη μουσική υπόκρουση τραγουδιών που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η θαλάσσια και παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ της Πόλις Χρυσοχούς, της Λίμνης, της Αργάκας και της Γιαλιάς, στην επαρχία Πάφου, προτάθηκε και ανακηρύχθηκε ως «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» τον Μάιο του 2014 και τον Μάρτιο του 2008 αντίστοιχα.

Η Προστατευόμενη Περιοχή του Δικτύου Natura 2000 της Λίμνης – Γιαλιάς έχει συνολική έκταση 1750 εκτάρια, εκ των οποίων το 96% αποτελεί θαλάσσια και το 4% χερσαία επικράτεια.

Ο «Τόπος Κοινοτικής Σημασίας» χαρακτηρίστηκε για τέσσερα είδη οικοτόπων, ενώ τα οικοσυστήματα αμμοθινών φιλοξενούν διάφορα ενδημικά είδη φυτών, πολλά από τα οποία είναι αμμόφιλα και οι πληθυσμοί τους στην Κύπρο έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της εντατικής εκμετάλλευσης των αμμωδών παραλιών.

Η περιοχή περιλαμβάνει επίσης τη σημαντικότερη σε πυκνότητα παραλία ωοτοκίας της Χελώνας Καρέτα-καρέτα (Caretta caretta) στην Κύπρο και τη δεύτερη σημαντικότερη σε ολόκληρη τη Μεσόγειο (η πρώτη βρίσκεται στη Ζάκυνθο).

Παράλληλα, αποτελεί σημαντική περιοχή βόσκησης της Πράσινης Χελώνας (Chelonia mydas), λόγω των εκτεταμένων υποθαλάσσιων λιβαδιών του Κόλπου της Πόλις Χρυσοχούς.

“Τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αντί να αφαιρεθούν από την πλευρά της παραλίας οι δύο τρύπες του ενός γηπέδου γκολφ και οι 40 πολυτελείς επαύλεις που βρίσκονταν σε πολύ μικρότερη ακτίνα των 480 μέτρων, όπως αρχικά είχε καθοριστεί η περιφερειακή ζώνη προστασίας του βιότοπου των θαλάσσιων χελωνών, οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν μία επικαιροποιημένη ΜΕΕΠ στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ένα ξενοδοχείο 160 κλινών δίπλα ακριβώς από την παραλία”, αναφέρει η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών.

Εξάλλου, στο θέμα της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έγκριση των τροποποιημένων σχεδίων του έργου Limni Bay Resort, στην περιοχή Λίμνη της Πόλης Χρυσοχούς, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως.

Ο κ. Οδυσσέως εξέφρασε την υποστήριξη όλων των τοπικών αρχών του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς στο έργο όπως προτείνεται από την εταιρεία.

Επεσήμανε ότι η σχετική κοινοτική οδηγία για αειφορία δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά παράλληλα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών, στις οποίες αναφέρεται.

Η υλοποίηση ενός τόσου σημαντικού έργου, σημειώνει ο κ. Οδυσσέως, είναι υψίστης σημασίας , για ολόκληρη την χώρα, το οποίο μπορεί να συμβάλει άμεσα στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο Άγγελος Οδυσσέως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι από τις παρουσιάσεις που έγιναν, έχει πειστεί ότι το έργο «Limni Bay» για το διαμέρισμα Χρυσοχούς θα είναι έργο ζωής, αφού ολόκληρο το διαμέρισμα υποφέρει σήμερα από την έλλειψη ζωτικών έργων υποδομής και η ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, είναι στα πιο ψηλά επίπεδα από όλη την Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι οι τοπικές αρχές δεν θα συνηγορήσουν και δεν θα αποδεχτούν με κανέναν τρόπο άλλους περιορισμούς έμμεσους ή άμεσους, που θα οδηγούν σε επέκταση της ζώνης του Natura, πέραν του φυσικού ορίου της.

Διερωτήθηκε, επίσης, κατά πόσο κάποιοι με τις εισηγήσεις τους στοχεύουν να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη και η περιοχή να καταστεί μια νεκρή περιοχή διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται στα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ο κ. Οδυσσέως είπε ότι ο Δήμος Πόλεως Χρυσοχούς τάσσεται υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, σημειώνοντας παράλληλα πως η προστασία μπορεί να επιτευχθεί με άλλους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους.

Εξάλλου, συνέχισε, πρόκειται για ανάπτυξη που γίνεται με σεβασμό και εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του, από την πολυετή λειτουργία του μεταλλείου, προσφέροντας ακόμη περισσότερη προστασία τόσο στο περιβάλλον όσο και στην περιοχή ωοτοκίας των χελώνων.

Πηγή: KYΠΕ