Γ.Γιαννάκη: “Πάνω από 3,2 εκατομμύρια μαθητές είναι θύματα του σχολικού εκφοβισμού”

{loadposition ba_textlink}

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και της Ενδοσχολικής Βίας, αποτελεί μια αφορμή για την Πολιτεία να χαράξει μια ενιαία πολιτική μέσα από την οποία θα πρέπει να ενθαρρύνονται τα παιδιά να αναφέρουν χωρίς δισταγμό το κάθε περιστατικό, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη.

Στο μήνυμα του για την Ημέρα, ο κ. Γιαννάκη σημειώνει πως μέσα από αυτή τη στρατηγική θα πρέπει να προτείνονται μέτρα εξάλειψης της νεανικής παραβατικότητας και δημιουργίας ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου θα επικρατεί το αίσθημα ασφάλειας και θα προάγεται ο αλληλοσεβασμός, η συνεργασία, η φιλία, η αποδοχή, και το ομαδικό πνεύμα.

Στο μήνυμα του σημειώνει πως ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, τα κρούσματα του οποίου εκδηλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο με διαφορετικούς τρόπους και ποικίλη ένταση. Αναφέρει πως ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πιο σύνθετο φαινόμενο από το απλό πείραγμα και τσακωμό μεταξύ των παιδιών, και η διαφορά του εστιάζεται στην έντασή του, στην διάρκειά του, στην ανισορροπία δύναμης.

Οπως σημειώνει πρόκειται για ένα φαινόμενο της σχολικής κοινότητας με δυσάρεστες συνέπειες στη ζωή των μαθητών, και έχει να κάνει με τη συστηματική, επαναλαμβανόμενη, εσκεμμένη και ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα παιδιά ενάντια σε κάποιο άλλο παιδί εντός και εκτός σχολείου.

Στο μήνυμα του αναφέρει ακόμη πως έρευνες έχουν δείξει ότι πάνω από 3,2 εκατομμύρια μαθητές είναι θύματα του σχολικού εκφοβισμού, με το φαινόμενο να παρουσιάζεται και στα κυπριακά σχολεία.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες ποσοστό 17% των μαθητών ανήκουν στην κατηγορία των θυτών ή των θυμάτων ή/και στην ομάδα των μαθητών που άλλοτε εκδηλώνουν εκφοβιστική συμπεριφορά, ενώ άλλοτε γίνονται οι ίδιοι στόχοι.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με επίκεντρο της προσοχής τους τα παιδιά έχουν δραστηριοποιηθεί στον τόπο μας, με σκοπό την δημιουργία μηχανισμών πρόληψης αλλά και στήριξης των παιδιών που ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω κατηγορίες.

Ο Επίτροπος, σημειώνει ακόμη πως η παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και ενδοσχολικής βίας αποτελεί μια ευκαιρία για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Πηγή: KYΠΕ