Συνεχίζεται το «μακελειό» στην Λεωφόρο Λάρνακος

Συνεχίστηκε για ακόμη μια φορά η νυκτερινή «σφαγή» των δέντρων στη Λεωφόρο Λάρνακος στην Αγλαντζιά. Για δεύτερη φορά οι «δράστες» καλυμμένοι από το σκότος της νύκτας και μακριά από τα βλέμματα των δημοτών Αγλαντζιάς έκοψαν δέντρα κατά μήκος της Λεωφόρου Λάρνακος.  Το «μακάβριο» θέαμα αντίκρυσαν με το πρώτο φως της ημέρας  τόσο οι δημότες όσο και οι περαστικοί της Λεωφόρου.  Κανονικά συνεχίζει το έργο επί της Λεωφόρου, καθώς συνεργεία έχουν ήδη ξεκινήσει να αποκόπτουν κομμάτια του δρόμου για να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για διαπλάτυνσή του.

Δίπλα στους δημότες το Κίνημα Οικολόγων

Αναμένονται αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από την πλευρά των κατοίκων.  Αντιδράσεις στις οποίες δεν θα είναι μόνοι, καθώς το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών βρισκόταν δίπλα τους από την πρώτη στιγμή που συστάθηκε η Επιτροπή Αγώνα των δημοτών Αγλαντζιάς. Όπως δήλωσε στην «24» και η κυρία Αλεξία Σακαδάκη, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων, «το κίνημα Οικολόγων βρίσκεται κοντά στην Επιτροπή Αγώνα που ξεκίνησε τη διαμαρτυρία. Η επιτροπή κινήθηκε και νομικά κατά της επίταξης των περιουσιών των κατοίκων. Είμαστε δίπλα τους σε ό,τι απόφαση και αν πάρουν». Ενώ έκανε λόγο ότι πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις από τους αρμόδιους, όσον αφορά το όλο έργο. Η υπόθεση σχετικά με την επίταξη των περιουσιών των δημοτών, όπως ανέφερε η κυρία Σακαδάκη, βρίσκεται ακόμη στο δικαστήριο καθιστώντας το κόψιμο των δέντρων, βεβιασμένη ενέργεια.  «Αν το δικαστήριο αποφανθεί ότι αλλάζουν τα πλάνα τότε θα αλλάξει όλη η διαδικασία του έργου, άρα θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι να γίνει η εκδίκαση», συμπληρώνει η κυρία Σακαδάκη.

Ο λόος του αδρώπου, ό,τι τζιαί αν ένει…

Η υπόσχεση που τους δόθηκε, ότι θα μείνουν ανέπαφα δέκα δέντρα και ότι θα παραμείνει σε κάποιο βαθμό η δεντροστοιχία και από τις δυο πλευρές του δρόμου δεν κρατήθηκε σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. «Η υπόσχεση δεν ήταν γραπτή, αλλά προφορική» δήλωσε στην «24» η κυρία Σακαδάκη, «αλλά δεν την τήρησαν».  Ενώ εκτόξευσε και βολές για την διαδικασία με την οποία πάρθηκε η απόφαση για υλοποίηση του έργου, καθώς σύμφωνα με την κυρία Σακαδάκη, κάτι τέτοιο χρειαζόταν δημοψήφισμα από τους δημότες για να αποφασίσουν το τί θα γινόταν.

Ούτε οι συνθήκες δεν τηρήθηκαν

«Εφόσον υπήρχε η  αντίδραση των κατοίκων, θα μπορούσε απλά να γίνει ένα δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων της περιοχής που τους επηρεάζει άμεσα το όλο έργο, δεν θα πω για όλους τους κάτοικους της Λευκωσίας,  γιατί μας αφορά όλους το θέμα, αλλά να πούμε για τους κατοίκους Αγλαντζίας, αλλά και της συγκεκριμένης περιοχής, και να δουν τις αποφάσεις των κατοίκων και να δράσουν ανάλογα. Δυστυχώς δεν έγινε ούτε αυτό, το οποίο είναι και παραβίαση της συνθήκης του Άαρχους, που υπογράψαμε σαν Κυπριακή Δημοκρατία». Η συμφωνία του Άαρχους που υπογράφηκε το 1998, κατοχυρώνει συγκεκριμένα δικαιώματα στον τομέα του περιβάλλοντος και ειδικότερα το δικαίωμα της πρόσβασης σε πληροφορίες που αφορούν θέματα περιβάλλοντος και τις οποίες κατέχουν οι αρμόδιες δημόσιες αρχές, το δικαίωμα της συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν τα θέματα αυτά και το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας στην περίπτωση που παραβιαστούν τα άλλα, πιο πάνω, δικαιώματα.

Σε κίνδυνο οι εργάτες που κόβουν δέντρα την νύκτα

Κληθείς να σχολιάσει το προχωρημένο της ώρας που έγινε η κοπή των δέντρων, η κυρία Σακαδάκη είπες πως «τέτοιες ώρες δρουν εγκληματικά στοιχεία συνήθως» ενώ εξέφρασε και τις ανησυχίες της για τις συνθήκες ασφαλείας των εργατών, που καλούνται, από τους αρμόδιους, τις νυκτερινές και πρωινές ώρες, όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη, να κόψουν τα δέντρα. «Το πρώτο κόψιμο είχαμε ενημερωθεί ότι έγινε στις τρεις τα ξημερώματα που ήταν σκοτεινά. Διερωτόμαστε για τις συνθήκες εργασίας των ίδιων των εργαζομένων αλλά και την ασφάλεια των περαστικών που τυγχάνει να περνούν εκείνες τις ώρες από αυτά τα σημεία».

Είναι θλιβερό, συνεχίζει η κυρία Σακαδάκη, το γεγονός ότι όλα γίνονται μυστικά το βράδυ, ακόμη και το σπάσιμο των δέντρων, προκαλεί πολλές απορίες αυτή η στάση. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών περιμένει από το Κράτος να αφουγκραστεί τις ανησυχίες του κόσμου, να σταθεί στο ύψος του επιτέλους, να σταθεί δίπλα στον πολίτη και να σταματήσει να δρα εκδικητικά προς οποιεσδήποτε αντιδράσεις. «Εάν υπάρχουν αντιδράσεις, πρέπει να τις εξετάζουν. Πρέπει να διερωτώνται γιατί υπάρχουν αντιδράσεις. Δεν αντιδρά ο κόσμος γιατί αποφάσισε μια μέρα ότι πρέπει να πάμε ενάντια σε κάτι. Οι εκπρόσωποι του λαού, εκπροσωπούν τον λαό και έτσι πρέπει να είναι».

Υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα από τα δέντρα

Την στιγμή που το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αγωνίζεται για την διατήρηση του ελάχιστου πράσινου που απέμεινε στις πόλεις, υπάρχουν και εκείνοι που τους επικρίνουν για το «μη σοβαρό» του θέματος. Η κυρία Σακαδάκη τοποθετήθηκε περί τούτου και είπε πως «κάτι που βλέπω σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα ότι υπάρχει κόσμος που πεθαίνει και εμείς ασχολούμαστε με τα δέντρα κ.τ.λ. Εννοείτε ότι ασχολούμαστε με όλα τα θέματα. Δεν σημαίνει ότι επειδή συμβαίνει ένα άλλο κακό πρέπει να αφήσουμε όλα να παν κατά διαόλου. Πρέπει να ασχοληθούμε με όλα τα θέματα. Δεν κλείνουμε τα μάτια σε κάτι επειδή συμβαίνει κάτι άλλο».

Σκοτώνουμε το πράσινο για άσφαλτο και τσιμέντο

Κλείνοντας, η κυρία Σακαδάκη, εξέφρασε το παράπονό της ότι οι πόλεις σκοτώνουν το πράσινο και αφήνουν το τσιμέντο να επικρατήσει. «Λυπάμαι πάρα πολύ που βλέπω την Λεωφόρο Λάρνακος να ξεγυμνώνεται. Πραγματικά δεν ξέρω τι θα γίνει με τις πόλεις μας χωρίς πράσινο», είπε χαρακτηριστικά.  Τα δέντρα στην Λεωφόρο Λάρνακος είναι δέντρα μεγάλης ηλικίας. Πραγματικά είναι κρίμα να χάνουμε το πράσινο, το οποίο δεν μας έμεινε και πολύ. «Δυστυχώς αύριο – μεθαύριο θα ξεκινήσουν οι ζέστες και το πράσινο είναι μετρημένο στα δάκτυλα μας μέσα στη Λευκωσία», κατέληξε η κυρία Σακαδάκη.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!