«Σε πορεία σύγκρουσης ΕΕ και Τουρκία» εκτιμά ο βρετανικός Τύπος

{loadposition ba_textlink}

Αφορμή τη στήριξη του Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Κύπρο έναντι των τουρκικών αιτημάτων για ανταλλάγματα στο προσφυγικό.

Όπως σημειώνεται, το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας με την Τουρκία δεν περιλαμβάνει δέσμευση ανοίγματος των παγωμένων κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην ΕΕ. Αυτό που αναφέρει είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν μόνο «να προετοιμαστούν για την απόφαση» επί του κατά πόσο τα κεφάλαια θα ανοίξουν, «το συντομότερο δυνατό».

Η εφημερίδα, όπως και ο υπόλοιπος βρετανικός Τύπος, σχολιάζει ότι οι κυπριακές ενστάσεις αναμένεται να είναι το βασικό κώλυμα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.

Πάντως το ίδιο προσχέδιο περιλαμβάνει την παροχή οικονομικής βοήθειας έως και έξι δισεκατομμυρίων ευρώ στην Άγκυρα, καθώς και την υπόσχεση επίσπευσης της άρσης των θεωρήσεων διαβατηρίων (βίζες) για Τούρκους πολίτες «το αργότερο έως το τέλος του Ιουνίου του 2016».

Επίσης, προβλέπεται συμφωνία επί της μόνιμης μετεγκατάστασης ενός Σύρου πρόσφυγα από την Τουρκία απευθείας στην ΕΕ για κάθε Σύρο που θα επιστρέφεται από την Ελλάδα στην Τουρκία. Συνολικά 72.000 θέσεις για τέτοιους πρόσφυγες θα προσφερθούν από τις ευρωπαϊκές χώρες σε πρώτη φάση.

Επ’ αυτού του περιορισμένου αριθμού, η εφημερίδα Guardian παραθέτει δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ανοιχτή δέσμευση από την πλευρά της ΕΕ (ως προς τον αριθμό των Σύρων που θα δεχθεί από την Τουρκία)».

H Daily Telegraph αναφέρει πως το ευρωπαϊκό σχέδιο προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση των υποθέσεων έως και 2.000 μεταναστών και προσφύγων κάθε μέρα στη Λέσβο, τη Χίο και τη Λέρο, με συνεντεύξεις των ανθρώπων αυτών με Ευρωπαίους αξιωματούχους ασύλου πριν Έλληνες δικαστές να αποφασίζουν για την τύχη των αιτούντων άσυλο. Όσοι αποτυγχάνουν στην αίτησή τους θα επιστρέφονται με πλοία στην Τουρκία. Το κόστος για την επιχείρηση αυτή υπολογίζεται σε 20 εκ. ευρώ το μήνα.

Σε άλλο ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της απαιτητικής ευρωτουρκικής συμφωνίας η Ελλάδα θα κληθεί να παίξει κεντρικό ρόλο, με έναν ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ να δηλώνει «αστειευόμενος» ότι «έχουμε μία εβδομάδα να χτίσουμε ένα ελληνικό κράτος».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς δηλώνει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα είναι «πολύ περίπλοκη» νομικά και πρακτικά.
Οι FT επισημαίνουν πέντε «Ηράκλειους άθλους» που πρέπει να αντιμετωπιστούν:

την αλλαγή της νομοθεσίας ασύλου της Ελλάδας ώστε οι επιστροφές προσφύγων και μεταναστών να μην παραβιάζουν το ελληνικό δίκαιο, καθώς και τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα
τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος ασύλου στην Ελλάδα, καθώς το ισχύον έχει χαρακτηριστεί «απαράδεκτο» και «εξευτελιστικό» – αυτό περιλαμβάνει τη σωστή διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου
τη διαχείριση των μεταναστών που δεν θα είναι συνεργάσιμοι, ιδίως από τη στιγμή που «σύμφωνα με τα σχέδια της ΕΕ τα κέντρα καταγραφής προσφύγων θα μετατραπούν σε κέντρα περιορισμού» των ανθρώπων αυτών, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιστροφή τους στην Τουρκία
το χτίσιμο ενός συστήματος ασύλου στην Τουρκία, καθώς όπως σχολιάζει η εφημερίδα «η Τουρκία διαθέτει ένα από τα λίγα καθεστώτα ασύλου που κάνουν το ελληνικό να μοιάζει ότι λειτουργεί καλά»
και το άνοιγμα της νόμιμης διαδρομής προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, ανάλυση στοιχείων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης από την Telegraph δείχνει πως από τον Ιανουάριο του 2014 ένας άνθρωπος πνίγεται στο Αιγαίο για κάθε 893 αφίξεις σε ελληνικό έδαφος. Συνολικά 1.161 άνθρωποι έχουν πνιγεί σε αυτό το διάστημα.

Πηγή: KYΠΕ