Ολοκληρώθηκε η μελέτη του Δρ. Χατζηδημητρίου για την αποσυμφόρηση της Εντατικής Νεογνών

Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τον πρώην Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου και ιδρυτή της μονάδας, Δρ. Αντρέα Χατζηδημητρίου, υποβλήθηκε στον Υπουργό Υγείας τα περασμένα Χριστούγεννα και το μόνο που απομένει είναι η λήψη άμεσων αποφάσεων, που θα επιλύσουν το πρόβλημα της υπερπληρότητας της Μονάδας Εντατικής Νεογνών της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, τα όσα αναφέρει η συγκεκριμένη μελέτη συζητούνται ήδη σε επίπεδο Υπουργείου, ενώ γίνονται διαβουλεύσεις με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ωστόσο, το διαχρονικό πρόβλημα της υπερπληρότητας της ΜΕΝΝ δεν αναμένεται να επιλυθεί σύντομα, αφού σύμφωνα με τον Εντατικολόγο-Νεογνολόγο, Αντρέα Χατζηδημητρίου, χρειάζεται καλή προετοιμασία, υποδομή, εξειδικευμένα στελέχη και σχεδιασμός σωστών δεδομένων, ούτως ώστε να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής η υπερπληρότητα στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών συνεχίζεται, ενώ δεν έχει σημειωθεί κάποια δραστική μεταβολή στην εισροή ασθενών.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Διευθύντρια της ΜΕΝΝ, Χριστίνα Καραολή, “συνεχίζονται καθημερινά νέες εισαγωγές, με αποτέλεσμα ο αριθμός ακόμα να είναι αρκετά υψηλός”.

“Μέχρι στιγμής”, είπε, “ανταποκρινόμαστε με υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας”.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των νεογνών που νοσηλεύονται στη ΜΕΝΝ ανέρχεται μέχρι σήμερα μεταξύ 60 και 65.

Η κ. Καραολή ανέφερε πως “έχουν γίνει κάποιοι σχεδιασμοί για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίοι ναι μεν ανακουφίζουν, αλλά δεν επιλύουν οριστικά το πρόβλημα”, για να προσθέσει, ωστόσο, ότι “γίνονται και κάποιοι πιο μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί, γιατί φαίνεται ότι αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια”.

Η Μελέτη του Δρ. Χατζηδημητρίου

Σε επικοινωνία που είχε το ΚΥΠΕ με τον Δρ. Χατζηδημητρίου, επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της μελέτης, που του είχε αναθέσει ο Υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι μέσα από αυτή δίδει κατευθυντήριες γραμμές στο Υπουργείο, ώστε να γίνουν τα κατάλληλα βήματα ως προς την αποσυμφόρηση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

“Είχα πάρει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα παγκύπρια, που έχουν σχέση με όλα τα μεγέθη των αριθμών, που συνθέτουν τον αριθμό νεογνών, που γεννιούνται και έχουν ανάγκη εντατικής ή ενδιάμεσης νοσηλείας. Αυτά τα στοιχεία αφορούν ανά επαρχία και ανά νοσοκομείο και κατά κάποιο τρόπο γίνεται μια συλλογική εκτίμηση δεδομένων, ώστε να χρησιμοποιηθούν, για τις σωστές λύσεις προς αποσυμφόρηση της ΜΕΝΝ”, είπε.

Ερωτηθείς τι προτείνει στο Υπουργείο, μέσω της μελέτης του, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι “υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθεί η φροντίδα των νεογνών”, συμπληρώνοντας ότι “χρειάζεται καλή προετοιμασία, χρειάζεται υποδομή, χρειάζεται εξειδικευμένα άτομα και πρέπει όλα αυτά ταυτόχρονα να βρεθούν, για να μπορέσουμε -ώστε αν κάνουμε ένα βήμα- να το κάνουμε με τα σωστά δεδομένα, για να έχουμε το αναμενόμενο θετικό αποτέλεσμα”.

Σημείωσε ακόμα πως δεν πρέπει να γίνουν γρήγορες κινήσεις, που στο τέλος της ημέρας δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Επίσης, ανέφερε ότι όλα τα δεδομένα της μελέτης είναι σε γνώση του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει αν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής οποιεσδήποτε αποφάσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα σύντομα να χαραχτεί μια κατεύθυνση προς επίλυση του προβλήματος.

Σε ερώτηση αν στη μελέτη του προτείνει τη δημιουργία Εντατικής Νεογνών στο Νοσοκομείο Λεμεσού, για την αποσυμφόρηση της μονάδας στη Λευκωσία, ο Δρ. Χατζηδημητρίου είπε: “Σίγουρα πρέπει να αναπτυχθεί ένα τμήμα στη Λεμεσό, ώστε να μπορεί κατά κάποιο τρόπο να περιορίζει τον αριθμό των μωρών, που διακομίζονται προς τη Λευκωσία, για να αποσυμφορηθεί”.

Χρειάζεται, σημείωσε, “προγραμματισμός και όταν μιλάμε και για πολύ εξειδικευμένα πράγματα χρειάζονται και άτομα εξειδικευμένα. Πιστεύω ότι το Υπουργείο είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που κινείται και ελπίζω σύντομα να ληφθούν αποφάσεις”.

Σε ό,τι αφορά την υπερπληρότητα της μονάδας, ο Δρ. Χατζηδημητρίου είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά και ότι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιους αριθμούς και στο παρελθόν.

“Υπάρχουν κάθε χρόνο περίοδοι υπερπληρότητας και πάντα το καλοκαίρι είναι μια τέτοια περίοδος. Τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο υπάρχει αυτό το πρόβλημα”, εξήγησε.

Για τη μελέτη του Δρ. Χατζηδημητρίου, η κ. Καραολή ανέφερε πως το Υπουργείο Υγείας έχει αυτή τη μελέτη, καθώς και εισηγήσεις τόσο από την ίδια, όσο και από τη Διεύθυνση των Ιατρικών Υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι είναι στη δικαιοδοσία του Υπουργείου να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.