Πιέσεις στο ευρώ λόγω της πιθανότητας προώρων εκλογών στην Ιταλία

Τα σχόλια του υπουργού της κυβέρνησης Ρέντσι αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική κατάσταση της Ιταλίας μετά το δημοψήφισμα,  ενισχύοντας τους φόβους για τον αντίκτυπο που θα έχει ευρωζώνη, οδηγώντας έτσι σε φυγή από το ευρώ.

Η επόμενο μεγάλο “γεγονός” για το ευρώ είναι η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να επεκτείνει το πρόγραμμα QE πέραν του Μαρτίου του 2017 και για τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ επίκεντρο θα βρεθεί και η εξαιρετικά σημαντικά συνεδρίαση της FOMC την επόμενη εβδομάδα, όπου η Fed αναμένεται επίσης ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαφορετικές κατευθύνσεις της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και την ΕΚΤ ενδέχεται να ενισχύσουν τις πιέσεις στο ευρώ το βραχυπρόθεσμο διάστημα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη πτωτική συναίσθημα γύρω από το κοινό νόμισμα και θα μπορούσε να συνεχίσει να σύρετε το ζεύγος, ακόμη και από τα τρέχοντα επίπεδα.

Σύμφωνα με την Danske Bank, οι επενδύτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν οποιοδήποτε ράλι στο ευρώ και να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις.

Ο αντίκτυπος στην αγορά συναλλάγματος της πολιτικής αναταραχής στην Ιταλία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν πολύ βραχύβια. Μετά από μια σύντομη πτώση, το ευρώ ανέκαμψε γρήγορα και κατέληξε σχεδόν 1% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, όπως σημειώνει η τράπεζα.

“Αυτό υπογραμμίζει δύο πράγματα: (1) η πολιτική αβεβαιότητα έχει σημασία για το ευρώ μόνο αν το μέλλον του κοινού νομίσματος βρίσκεται σε κίνδυνο, και κάτι τέτοιο προκύπτει μόνο εάν υπάρξει τελικά το σενάριο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία, όπου ο εκλογικός νόμος δεν έχει αλλάξει και ως εκ τούτου παρέχει ένα σχετικά υψηλό κίνδυνο να κερδίσει το κίνημα των “Πέντε Αστέρων” την πλειοψηφία) και (2) το ευρώ ήταν κοντά σε τεντωμένο έδαφος ενόψει του δημοψηφίσματος και, ως εκ τούτου υποστήριξε την ανοδική κίνηση στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

“Ενώ οι αγορές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση στην Ιταλία, η προσοχή θα στραφεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένουμε μία αρκετά ήπια στάση (έξι μήνες παράταση στο QE με σταθερές στα 80 δισ. ευρώ τις μηνιαίες αγορές). Έτσι προτείνουμε την πώληση του ευρώ με στόχο το 1,04 έναντι του δολαρίου στους επόμενους τρεις μήνες“, τονίζει η Danske Bank.

 

Πηγή capital.gr