Αναστασιάδης: “Πνεύμα συνεργασίας από τους Γάλλους”

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter  


 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα των επαφών μου στο Παρίσι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις επαφές με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολάντ και με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης.

Την ίδια ικανοποίηση εκφράζω και από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της TOTAL.

Γενικά συνάντησα ένα πνεύμα συνεργασίας, μια απόλυτη διάθεση αλληλεγγύης και εμβάθυνσης των σχέσεων και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Οσον αφορά τις συνομιλίες με την TOTAL αυτό που έχω κρατήσει είναι ότι για την TOTAL αυτή τη στιγμή, η Κύπρος είναι η προτεραιότητα και θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο μέσα από τις τεχνικές διεργασίες που γίνονται να επιταχυνθούν οι έρευνες, αλλά ακόμα και οι γεωτρήσεις και γενικότερα η προσπάθεια επί του τεμαχίου για τη διερεύνηση ύπαρξης υδρογονανθράκων ή ακόμα και πετρελαίου».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για τα διάφορα στάδια που θα ακολουθήσει η εταιρεία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «έχουν συνομολογηθεί, βεβαίως, αλλά η συνομιλία μας περιστράφηκε στη δυνατότητα ακόμα και επίσπευσης και αυτό είναι το σημαντικό, το γεγονός δηλαδή ότι μπαίνει η Κύπρος μπροστά ως προτεραιότητα και το γεγονός ότι επιταχύνονται οι μελέτες, έτσι ώστε να μπορέσει να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και για μας αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Σε ερώτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή την περίοδο γίνονται και διαπραγματεύσεις και με τη Noble και με την Delek, αλλά όπως έχω τονίσει και στον Πρόεδρο της ΤOTAL  αυτό που περιλαμβάνεται και μέσα στις προβλέψεις μας είναι ότι διασφαλίζεται το ενδεχόμενο ενδιαφέροντος της TOTAL για συμμετοχή στις επενδύσεις για την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης –και φαίνεται πως υπάρχει (ενδιαφέρον)».

Κληθείς να αναφερθεί στη συνομιλία του με τον κ. Ολάντ σε σχέση με τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων έναντι της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν μίλησα για εχθρική αντιμετώπιση, αλλά για πρωτόγνωρη αντιμετώπιση. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι φαίνεται να αλλάζει το κλίμα γενικότερα στην Ευρώπη – μέσα και από τις δηλώσεις (του κ. Ολάντ) με την κα Μέρκελ – και να διαφοροποιείται πια η πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης που δεν περιορίζεται στην αυστηρή λιτότητα, αλλά εκτείνεται και στην ανάγκη για  ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αλλά και θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Η μονόπλευρη λιτότητα δεν φαίνεται να ήταν η συνταγή που δίνει τις απαντήσεις στην κρίση.

Αυτό που εκτιμώ ακόμη από τις θέσεις του Προέδρου Ολάντ είναι και η εμμονή του στην ανάγκη της τραπεζικής ένωσης και αντιμετώπισης πια των τραπεζικών κρίσεων από το συγκεκριμένο Μηχανισμό και, βεβαίως, το ενδιαφέρον για τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων για αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους, τη θέση για συχνότερη επαφή των ηγετών της ευρωζώνης, για εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου και γενικότερα για την όλη αναθεώρηση των πολιτικών που ακολουθούνται. Αυτά για μένα είναι σημαντικότατα και οπωσδήποτε επηρεάζουν θετικά και τα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει».

Κληθείς να πει αν υπάρχει πιθανότητα η Κύπρος να δημιουργήσει ένα μέτωπο με τη Γαλλία και την Ιταλία, για να υπάρξει άμεση αλλαγή σε ό,τι αφορά το θέμα της τραπεζικής ένωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «νομίζω ότι ωριμάζει ο χρόνος που δημιουργούνται οι προοπτικές – δεν είναι θέμα αν είναι μέτωπο –  για μια ευρύτερη συμμαχία μέσα και από τις ανησυχίες που προκύπτουν από πολιτικές που ακολουθήθηκαν, έτσι ώστε τον Ιούνιο, επιτέλους, να έχουμε απτά αποτελέσματα. Θέλω να ελπίζω ότι όλοι συνειδητοποιούν το πόσο αναγκαία είναι ορισμένα βήματα προς κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν αντί στον πολλαπλασιασμό, στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων».