“Στηρίζουμει την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης”

Παρά το ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα κονδύλια για τον πολιτισμό μειώθηκαν , στην Κύπρο καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης πάνω στον τομέα του πολιτισμού, δήλωσε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

«Μέσα στη δίνη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης που ταλανίζει και την κυπριακή οικονομία, θα ήθελα να διατρανώσω τη δέσμευση του ΑΚΕΛ να υπερασπιστεί την πολιτιστική δημιουργία στον τόπο μας και να μην ανακοπεί η πορεία υλοποίησης του προγράμματος διακυβέρνησης στα θέματα πολιτισμού» ανέφερε, μιλώντας απόψε στην απονομή του 23ου «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θεοδόση Πιερίδη».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Κύπρος κάνει βήματα προς τα μπρος και στον πολιτισμό, υπενθυμίζοντας ότι στη Λευκωσία εγκαινιάστηκε το ιδιόκτητο Κρατικό Θέατρο του ΘΟΚ και πριν δύο περίπου μήνες, το Θεατρικό Μουσείο στη Λεμεσό ενώ παράλληλα εγκρίθηκε η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για δέσμευση του 1% της δαπάνης για ανέγερση δημοσίων κτηρίων, ως ελάχιστο ποσοστό για τον εμπλουτισμό των κτηρίων με έργα τέχνης, υλοποιείται η πρόταση για δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, προωθείται η λειτουργία Κρατικής Δραματικής Σχολής και η έναρξη των εργασιών οικοδόμησης του Μεγάρου Πολιτισμού.

Υπενθύμισε ακόμη ότι πριν από λίγους μήνες το Πολιτιστικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα εμπεριστατωμένο έγγραφο με τις προτάσεις του κόμματος για τον πολιτισμό, έγγραφο στο οποίο καταγράφεται σειρά προτάσεων για νέα έργα υποδομής με σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο, Κρατική Πινακοθήκη και Βιβλιοθήκη, Πάρκο Πολιτισμού, δημιουργία Τράπεζας Πολιτιστικής Προσφοράς και Μεγάρου Καλλιτέχνη για τη φιλοξενία δυσπραγούντων καλλιτεχνών, ίδρυση Κρατικής Σχολής Χορού, καθιέρωση παροικιακών φεστιβάλ, μετάφραση στα ελληνικά και στα τουρκικά έργα καλλιτεχνών από τις δύο κοινότητες, δημιουργία Σχολής Τεχνών για εξαιρετικά ταλέντα και άλλα.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο πολιτισμός αποτελεί για το ΑΚΕΛ και ευρύτερα την Αριστερά σημαντική προτεραιότητα, θέση η οποία, όπως πρόσθεσε, έχει περιεχόμενο πολιτικό, ιδεολογικό και αξιακό. «Πιστεύουμε» ανέφερε, «στη δύναμη που έχει η καλλιτεχνική δημιουργία να σμιλεύει τη συνείδηση, το ήθος, την αισθητική και την προσωπικότητα των ανθρώπων. Εμπιστευόμαστε την Τέχνη ως δύναμη που σπρώχνει ολόκληρη την κοινωνία μπροστά και ταυτόχρονα προχωρά και η ίδια καθώς διαβαίνει μπρος η Ιστορία. Εμπνεόμαστε από το διεθνισμό που συνοδεύει την Τέχνη. την οικουμενικότητα που απορρέει από την ίδια τη φύση της και που την καθιστά πανανθρώπινη».

Ανέφερε δε πως το ΑΚΕΛ αποστρέφεται την τάση να γίνεται η Τέχνη ελιτίστικη, να κλείνεται σε αστικά σαλόνια και να περιορίζεται για τους «εκλεπτυσμένους», τους ειδήμονες ή ακόμα χειρότερα για τους εύπορους. «Ως ΑΚΕΛ», είπε, «πιστεύουμε ότι ο λαός, ο εργαζόμενος λαός, η εργατιά και η φτωχολογιά, μπορεί και πρέπει να απολαμβάνει αλλά και να δημιουργεί πολιτισμό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο λαός είναι σε θέση –όταν δεν του στερούνται ο ελεύθερος χρόνος, η παιδεία και τα εφόδια- να εκτιμήσει, να αξιολογήσει, να κρίνει και να αγαπήσει την Τέχνη».

Εξήγησε πως γι’ αυτό το ΑΚΕΛ αγωνίζεται για να είναι ο πολιτισμός κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα, γεγονός που εκφράζεται με την πολιτική του δράση σε όλα τα επίπεδα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι μία από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες του ΑΚΕΛ για τον Πολιτισμό ήταν η θέσπιση του Βραβείου Πολιτιστικής Προσφοράς «Θ. Πιερίδη – Τ. Ανθία» με το οποίο η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ βραβεύει ανθρώπους που έχουν συμβάλει είτε με το στίχο και τις νότες τους, είτε με την υποκριτική τους τέχνη, είτε με το πινέλο τους ή την πένα τους, στην πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας.

«Οντας ήδη στην τρίτη δεκαετία της ύπαρξης του, το Βραβείο αυτό έχει καθιερωθεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Κύπρου και έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κυπριακού λαού. Πρόκειται για ένα βραβείο που απονεμήθηκε ήδη σε μεγάλες μορφές του Κυπριακού Πολιτισμού» συμπλήρωσε.

Εξέφρασε δε ιδιαίτερη χαρά που και απόψε απονέμεται το 23ο «Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θεοδόση Πιερίδη», σε δύο καταξιωμένους ανθρώπους του κυπριακού πολιτισμού.

«Ο ένας», όπως είπε, «με το πινέλο αλλά και την εκπαιδευτική του αρτιότητα» και «ο άλλος», όπως πρόσθεσε, «με την πέννα και την πολύπλευρη παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, κόσμησαν και κοσμούν τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου».

«Το φετινό βραβείο, λοιπόν, απονέμεται στο ζωγράφο, Κώστα Οικονόμου από την Κισσόνεργα της Πάφου και το Λεμεσιανό λογοτέχνη, Πανίκο Παιονίδη που είναι και οι δύο εγνωσμένου καλλιτεχνικού κύρους και καταξιωμένοι για την πολιτιστική τους δράση εδώ και δεκαετίες» σημείωσε.

Καταλήγοντας επανέλαβε τη δέσμευση του ΑΚΕΛ ότι θα συνεχίσει στο μέτρο των δυνάμεων του να ξεδιπλώνει την πλούσια πολιτιστική προσφορά και δράση του και ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να αναπτύσσει διάλογο, να ανταλλάσσει απόψεις και ιδέες με τους ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, με την προοδευτική διανόηση του τόπου μας.

Συνεχάρη και πάλι τους δύο βραβευθέντες και τους ευχήθηκε υγεία, δημιουργικότητα και κάθε καλό.