Αναπάντητα ερωτηματικά για το πρόγραμμα ταυτοποιήσεων

Τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα της ταυτοποίησης των λειψάνων των αγνοουμένων συζήτησε και σήμερα η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, με τα ερωτηματικά για τους λόγους που το πρόγραμμα μεταφέρεται στο εξωτερικό να παραμένουν αναπάντητα.

Από πλευράς ΔΗΣΥ διατυπώθηκαν επικρίσεις για τον τρόπο που η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα, με το ΑΚΕΛ να απαντά ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό θέμα, γι’ αυτό και μέχρι τώρα καταβάλλονταν, όπως εξηγήθηκε, προσπάθειες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πολιτική ανάμειξη στο θέμα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, είπε πως «η ίδια η Βουλή απέφυγε να εμπλακεί στο θέμα, καθυστερώντας τη συζήτησή του, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Φαίνεται ότι αυτή την καθυστέρηση κάποιοι την εκλαμβάνουν και την ερμηνεύουν διαφορετικά».

Ανέφερε πως η Επιτροπή έχει ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από πλευράς της Κυβέρνησης.

Όπως είπε, «δεν είναι θέμα πολιτικό αλλά είναι καθ’ ολοκληρίαν ανθρωπιστικό. Γι’ αυτό η προσπάθεια που γινόταν μέχρι τώρα να μην υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική ανάμειξη και επηρεασμός των διαδικασιών με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, φαίνεται ότι πάει να ανατραπεί και να αρχίσουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πρόγραμμα».

Η κ. Κουκουμά είπε ότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί το συμβόλαιο με το αμερικάνικο ινστιτούτο το οποίο φαίνεται ότι υπέβαλε την καλύτερη προσφορά και εξέφρασε την ελπίδα το γεγονός αυτό να αξιοποιηθεί.

«Δεν ξέρω αν υπάρχει οποιοδήποτε φως με το διορισμό των μελών του ΔΣ που αναμένεται να γίνει, ελπίζουμε το συντομότερο» συμπλήρωσε.

Η συζήτηση στην Επιτροπή, παρά το ότι διήρκεσε τέσσερις περίπου ώρες, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, εκφράζοντας απογοήτευση, πικρία και θυμό για την κατάληξη του θέματος.

«Δεν έχουμε κατανοήσει πώς έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση να μην έχει υπογραφεί το συμβόλαιο, να μένουν αιωρούμενα θέματα που έπρεπε να ξεκαθαριστούν, να μην φαίνεται κατά πόσον το Ινστιτούτο δεχόταν ξεκάθαρα τους όρους και τις παραμέτρους που τα ΗΕ έθεταν για την υπογραφή του συμβολαίου» δήλωσε η κ. Κουκουμά, σύμφωνα με την οποία, η συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Η κ. Κουκουμά απαντούσε στην κριτική που άσκησε στην Κυβέρνηση για το χειρισμού του όλου θέματος, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος είπε ότι η διαχείριση του ζητήματος βρίσκεται στον «αυτόματο πιλότο».

Η πολιτική διαχείριση του θέματος είναι απούσα, δήλωσε, για να προσθέσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «δηλώνει παραδοτέα στα ΗΕ» και δεν θέτει οποιεσδήποτε απαιτήσεις, είτε για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, είτε για την παραμονή του προγράμματος στην Κύπρο ή τη ρύθμιση και τη διαμόρφωσή του.

Ο κ. Χατζηγιάννης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «δεν στέκει στο ύψος των περιστάσεων» και απαιτούμε από αυτήν, συνέχισε, για όση ακόμα περίοδο διαχειρίζεται το θέμα να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της γι’ αυτή την πολύ βασική πτυχή του κυπριακού προβλήματος.

«Την έχει παραχωρήσει ασυζητητί μέσω των ΗΕ σε ένα αόριστο ορίζοντα ο οποίος υπηρετεί καθαρά τα συμφέροντα της Τουρκίας» κατέληξε.

«Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, μια κοινή γλώσσα μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών ώστε, έστω την υστάτη, το πρόγραμμα να παραμείνει στην Κύπρο, μέσα στα πλαίσια στα οποία κινήθηκε μέχρι σήμερα» δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, προειδοποιώντας ότι «η ανάληψη του προγράμματος από Ινστιτούτο του εξωτερικού θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά τα οποία υπάρχουν σήμερα».

Ο κ. Βαρνάβα εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί στα ερωτήματα που τέθηκαν ενώπιον των αρμοδίων, απαντήσεις που να πείθουν για τους λόγους για τους οποίους σήμερα το πρόγραμμα ταυτοποίησης μεταφέρεται στο εξωτερικό.

Είπε ακόμα ότι το ζήτημα των αγνοουμένων είναι «πάρα πολύ λεπτό» και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να τηρούνται ισορροπίες κατά τη διεξαγωγή συζήτησης ενώπιον της Επιτροπής, «ώστε να μην τύχει οποιασδήποτε ζημιάς».