ΕΔΕΚ: Ζητεί από την κυβέρνηση ενημέρωση

 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ κ. Παπαδάκης είπε ότι είναι επιτακτικό το καθήκον της Κυβέρνησης να δράσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη κομμάτων και φορέων για ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Οπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, οι ημέρες περνούν και οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία μεγεθύνονται, όμως η Κυβέρνηση επιλέγει να μη παρέχει στα πολιτικά κόμματα καμιά πληροφόρηση αναφορικά  με τα μέτρα που προτίθεται να προτείνει, καθώς επίσης και για το ακριβές ποσό που απαιτείται, είτε από διακρατικό δάνειο είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Προσθέτει ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αρχές του 2013 θα πρέπει να υπάρξει αναχρηματοδότηση του χρέους και χρηματοδότηση του ελλείμματος του χρέους.

«Δυστυχώς, αυτό που αποτέλεσε την αιτία της σημερινής δεινής οικονομικής κατάστασης, πέραν των λανθασμένων ενεργειών των τραπεζών, που είναι οι δισταγμοί, η αναβλητικότητα και οι παλινωδίες, συνεχίζεται», είπε.

Συμπλήρωσε ότι οι αιτιάσεις που προβάλλει η Κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, περί αποκλειστικής ευθύνης του τραπεζικού συστήματος, καταρρίπτονται από την ίδια την ΕΕ και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αρμόδιου Ευρωπαίου Επίτροπου Αμαντέο Αλταφάζ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλταφάζ, συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, οι ανισορροπίες στην Κυπριακή οικονομία δεν αφορούν μόνο το χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και τον τομέα των δημοσίων οικονομικών, την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής οικονομίας.