Γ. Περδίκης: Ο Πρόεδρος να επανέλθει στις αρχικές του προτάσεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να επανέλθει στις αρχικές του προτάσεις, που παρά τις ελλείψεις τους αποτελούν καλή βάση για την επίλυση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη η ε/κ πλευρά να επικεντρωθεί σε μια κοινή τακτική αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών σε σχέση με εναλλακτικά σενάρια στο Κυπριακό.


Την ίδια ώρα ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε σε μια «αντικειμενική διαπίστωση» ότι «παρά τις οδυνηρές υποχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά, που έγιναν για να επιρριφθεί η ευθύνη στην Τουρκία ή για να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, το αποτέλεσμα τελικά είναι απογοητευτικό».

Έγιναν υποχωρήσεις, δόθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, η πολιτική και αριθμητική ισότητα, η προτεραιότητα στους χρήστες, δικαιώματα στους Τούρκους υπηκόους, για να βοηθηθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν ή να επιρριφθεί ευθύνη για το αδιέξοδο στην Τουρκία, είπε, προσθέτοντας ότι «ούτε το ένα έγινε, ούτε το άλλο. Κι αυτό είναι μια αντικειμενική διαπίστωση. Θλιβερή μεν, άβολη διαπίστωση, αλλά είναι μια αντικειμενική διαπίστωση».

Η απάντηση του Προέδρου επί τούτου, είπε, «είναι ότι αυτές οι υποχωρήσεις έγιναν νοουμένου ότι, το γνωστό subject to».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών είπε πως ο Πρόεδρος «είναι καιρός να ξεκαθαρίσει γραπτώς και υπεύθυνα προς τον κ. Γκουτέρες ότι αυτές οι υποχωρήσεις δεν ισχύουν. Δεν έχουν κατατεθεί ποτέ, δεν ισχύουν και ότι οποιαδήποτε συζήτηση ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από την αρχή. Η συνεχής επανάληψη περί του πλαισίου Γκουτέρες στην ολότητά του περιέχει κινδύνους. Υπάρχουν θετικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τη διεθνή πτυχή και τα θέματα ασφάλειας και αποχώρησης των στρατευμάτων, αλλά αυτά τα στοιχεία ούτως ή άλλως περιλαμβάνονται και στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη του Σεπτεμβρίου του 2016».

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επανέλθει στις αρχικές του προτάσεις, που παρά τις ελλείψεις τους είναι μια καλή βάση για την επίλυση του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Τα έγγραφα τα οποία μας έχει δώσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τα μελετήσουμε. Θα μελετήσουμε και αυτά τα οποία θα μας δώσουν. Θα διαβάσουμε και το κείμενο της έκθεσης του κ. Γκουτέρες και θα επανέλθουμε. Θεωρούμε ότι θα πρέπει στις επόμενες εβδομάδες να επικεντρωθούμε σε μια κοινή τακτική αντιμετώπισης των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με τα εναλλακτικά σενάρια στο Κυπριακό» κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Πηγή: ΚΥΠΕ