Σκληρή γλώσσα Στεφάνου σε αντιπολίτευση

 

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η ηγεσία του ΔΗΚΟ εμπαίζει την κοινή λογική, αλλά και τον κόσμο του ΔΗΚΟ».

Απαντώντας επίσης στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Στεφάνου κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ να σταματήσει να μιλά για την έρευνα στις τράπεζες, διότι ανέφερε «ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτει τον πανικό της».

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ. Φωτίου, ο Εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «είναι τόση η αξιοπιστία της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, που κατόρθωσε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να εισαγάγει στην πολιτική ζωή του τόπου ένα νέο πολιτικό όρο: τον όρο περί ‘συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης’ ».

Η ηγεσία του ΔΗΚΟ, είπε, «δήλωνε συμπολίτευση, όταν είχε να επωφεληθεί για κάτι και δήλωνε αντιπολίτευση, όταν ήταν η ώρα της ανάληψης ευθύνης, την οποία πάντοτε απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι».

Ο  κ. Στεφάνου λέγοντας ότι  «οι πολυδιαφημισμένες αρχές της ηγεσίας του ΔΗΚΟ, είναι πολύ ευέλικτες και επιλεκτικές για να χωρούν στα δώματα εξουσίας», κάλεσε την ηγεσία του ΔΗΚΟ «να μην μιλά για αξιοπιστία γιατί αυτοεκτίθεται».

Περαιτέρω αναφέροντας ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ «αυτοεκτίθεται κι όταν  προφασίζεται την παραπονούμενη στο Κυπριακό», είπε ότι «η βάση διαπραγμάτευσης είναι ξεκάθαρη. Πολύ πιο ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη απ’ ό,τι ήταν στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, στην οποία η ηγεσία του ΔΗΚΟ δηλώνει πίστη και αφοσίωση πρωί και βράδυ».

Στη συνέχεια ο κ. Στεφάνου είπε πως πριν αποφασίσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της υποψηφιότητας του κ. Αναστασιάδη, η ηγεσία του ΔΗΚΟ διαφήμιζε ως δική της επιτυχία τη θέση του Προέδρου ότι ο διαπραγματευτής έχει τη δυνατότητα όταν το κρίνει, να διαμορφώνει ανάλογα τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Τώρα υποστηρίζει άμεση απόσυρση των θέσεων, συμπλέοντας με τη θέση του Τ/κ ηγέτη που απορρίπτει τις προτάσεις και επιδιώκει την απόσυρσή τους», συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτός που υποστηρίζει θέσεις που οδηγούν σε λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών είναι ο κ. Αναστασιάδης».

Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι «οι θέσεις για χαλαρό κράτος με λίγες αρμοδιότητες και για εγγυήσεις της Τουρκίας μετά από τη λύση οδηγούν σε λύση συνομοσπονδίας και σε λύση δύο κρατών», αναφέροντας ότι «αυτές τις θέσεις επανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης μόλις προ τριών ημερών και ενώπιον της συμπροέδρου της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Τουρκίας, Helen Flautre», αλλά, συμπλήρωσε «η ηγεσία του ΔΗΚΟ περί άλλων τυρβάζει».

Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε πως «πριν αποφασίσει να συναγελαστεί με τον κ. Αναστασιάδη για χάρη της εξουσίας, ο κ. Καρογιάν, τον Ιούλιο του 2011, χαρακτήριζε τον κ. Αναστασιάδη ‘λαϊκιστή, δημαγωγό που λιπαίνει το διχασμό και τη μισαλλοδοξία’ που με τη συμπεριφορά του αποκαλύπτει ‘σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας και πολιτικού ήθους’» και παρατήρησε ότι «τώρα η ηγεσία του ΔΗΚΟ δίνει πίστη σε όλα όσα λέει ότι έχει δεσμευτεί ο κ. Αναστασιάδης, όταν η ίδια τον χαρακτήριζε αναξιόπιστο».

Η ίδια η ηγεσία του ΔΗΚΟ «θύμιζε την υποστήριξη του κ. Αναστασιάδη στο Σχέδιο Ανάν, θύμιζε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου που ξέσπασε επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ, θύμιζε το φιάσκο των S300 κ.α», υπενθύμισε επίσης ο Εκπρόσωπος.

Ανέφερε επίσης ότι σε απάντηση, ο ΔΗΣΥ δήλωνε πως η επίθεση του ΔΗΚΟ είναι πολιτική αθλιότητα που επιβεβαιώνει πως η ευαισθησία τους ενοχλείται μόλις ενοχληθεί η νομή της εξουσίας και ότι μπροστά σ’ αυτό τον κίνδυνο, δεν εμφανίζουν αναστολή.

«Τώρα ο ένας πιστώνει τον άλλο με αξιοπιστία και αναστολές. Είναι φανερό ότι όλα θυσιάζονται στο βωμό της νομής της εξουσίας», σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η ηγεσία του ΔΗΣΥ προφανώς αντιλήφθηκε ότι με την όλη αρνητική συμπεριφορά της για την έρευνα στις τράπεζες έχει ουσιαστικά αποκαλύψει τον πανικό της».

Πρόσθεσε ότι σήμερα με δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος προσπαθεί να θολώσει τα νερά για να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί, παρατηρώντας ότι «δεν είναι όμως η Κυβέρνηση που έδινε πολιτική κάλυψη στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στην πλημμελή εποπτεία του που οδήγησε στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία, αλλά είναι η ηγεσία του ΔΗΣΥ».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε επίσης ότι «είναι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ που ζητούσε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πιει ένα καφέ με τους τραπεζίτες για να συζητήσει μαζί τους τα περί οικονομίας και είναι ο ΔΗΣΥ που δίνει κάλυψη στις τράπεζες για αποφάσεις που πήραν και ενέργειες που έκαναν και που υποθήκευσαν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και εξέθεσαν την κυπριακή οικονομία».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε τέλος πως «παρά το γεγονός ότι με τις σημερινές δηλώσεις του ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να παραπλανήσει ότι τάχατες θέλει πλήρη έρευνα, εντούτοις είναι εμφανές ότι προσπαθεί να την υποσκάψει», προσθέτοντας ότι «‘ξέχασε’ ο ΔΗΣΥ να αναφέρει ότι την έρευνα στις τράπεζες διεξάγει διεθνώς αναγνωρισμένος και καταξιωμένος Οίκος».