Ευρωπαϊκό Κόμμα: Υπέρ έρευνας για το τραπεζικό ζήτημα

 

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα «τάσσεται υπέρ της πλήρους, ενδελεχούς και ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα που οδήγησαν κάποιες από τις τράπεζες του τόπου σε κολοσσιαίες ζημιές» δήλωσε την Τρίτη (04/9) ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «από την έρευνα δεν πρέπει να εξαιρεθεί κανένας, ούτε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ούτε οι διοικήσεις των Τραπεζών, ούτε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας ο οποίος συναίνεσε στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, ενέργεια η οποία πολλαπλασίασε τις ζημιές των κυπριακών τραπεζών».

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «αναμένουμε από την Κεντρική Τράπεζα να αφεθεί και να μείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και να διεκπεραιώσει μια αξιόπιστη έρευνα όπως επιβάλλει ο ανεξάρτητος εποπτικός της ρόλος».

Πρόσθεσε ότι «ο τραπεζικός τομέας επιβάλλεται να γίνει ξανά ο βασικός πυλώνας της οικονομίας του τόπου».

Ο κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι «μια αξιόπιστη και ανεξάρτητη έρευνα που θα φανερώσει τα αίτια των ζημιών και θα καταγράψει τα κακώς έχοντα στον τραπεζικό τομέα, ταυτόχρονα θα βοηθήσει για να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα στον τόπο μας».

Καταλήγοντας, ο κ. Ερωτοκρίτου, είπε ότι «οι αντιπαραθέσεις και οι αντεγκλήσεις επιβαρύνουν την προβληματική κατάσταση των τραπεζών, η οποία γίνεται περισσότερο προβληματική από την προσπάθεια των κυβερνώντων να τα φορτώσουν όλα στις τράπεζες, δραπετεύοντας από τις δικές τους τεράστιες ευθύνες για το σημερινό κατάντημα της οικονομίας».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή την Δευτέρα (03/9), ο κ. Ερωτοκρίτου, είπε ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις  «είναι πλέον φανερό ότι στην οικονομία πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα των κυβερνώντων, να μετακυλήσουν τα προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση για να αποφύγει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ το πολιτικό κόστος επώδυνων αποφάσεων».

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα απηύθυνε έκκληση προς στο ΑΚΕΛ και την Κυβέρνηση «να σταματήσουν τις καθημερινές επιθέσεις προς όλους, που στόχο έχουν να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τα φλέγοντα προβλήματα της ανεργίας, της ακρίβειας και της οικονομικής στενότητας», όπως είπε ο κ. Ερωτοκρίτου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος είπε επίσης ότι «την ίδια ώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απορρίπτει την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχουν δεδομένα από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι το προσχέδιο για το κυπριακό μνημόνιο θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα».

Πρόσθεσε ότι «είναι πλέον φανερό ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια δεν έχει ούτε σχέδιο εξόδου από την κρίση, ούτε διάθεση για να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας».

Ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι «με αυτή τη συμπεριφορά οι κυβερνώντες μεταθέτουν καθημερινά όλο και μακρύτερα στο μέλλον τη μείωση των ελλειμμάτων και την επάνοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές».

Ωστόσο, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, «παρά τη δραματική κατάσταση, το Ευρωπαϊκό Κόμμα επιμένει ότι υπάρχει περιθώριο, αν η Κυβέρνηση σοβαρευτεί και αποφασίσει να λειτουργήσει συλλογικά, να καταρτιστεί στρατηγική διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να πετύχει ευνοϊκούς όρους στο κυπριακό μνημόνιο».