Παπούλιας: Συγχαρητήρια στην Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε.


 

Κατά τη συνάντηση τους στην Αθήνα, ο κ Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έκρυψε την ικανοποίηση αλλά και την έκπληξή του για τον τρόπο με τον οποίο Προεδρεύει η Κύπρος της Ε.Ε.

«Θερμά συγχαρητήρια. Κάνατε μία πολύ επιτυχημένη Προεδρία. Καταπλήξατε. Σας παρακολουθώ και το χαίρομαι», είπε ο κ. Παπούλιας υποδεχόμενος την κ. Μαρκουλλή στο Προεδρικό Μέγαρο, εκφράζοντας την ικανοποίηση του γιατί η Κύπρος έδωσε -όπως είπε- μια απάντηση σε εκείνους που αμφέβαλαν ότι θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια Προεδρία.

Η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι «παρ’ όλες τις προκλήσεις και τις αρνητικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα της Τουρκίας, εμείς προχωρούμε και όχι μόνο θα έχουμε μια επιτυχημένη Προεδρία, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρχουν και αρκετά αποτελέσματα». Όπως είπε «είχαμε αρκετές συζητήσεις, στο δικό μας το Συμβούλιο τουλάχιστον, για πολύ σημαντικά θέματα και η Κυπριακή Προεδρία συμβάλλει ούτως ώστε να λαμβάνονται και συναινετικές αποφάσεις, αλλά και να έχουμε μια πιο συγκροτημένη στρατηγική σε σημαντικά θέματα. Και είμαι σίγουρη ότι το ίδιο πνεύμα θα επικρατήσει και σ’ αυτή την κρίσιμη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών».

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το Συμβούλιο, ενώ η ΥΠΕΞ εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή η κρίση τελικά θα αγγίξει όλους, γιατί ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος δεν μπορεί να οχυρωθεί πίσω από οποιαδήποτε παραπετάσματα. Ο ένας συνδέεται με τον άλλο είτε στον οικονομικό είτε σε άλλους τομείς, κανένας δεν μπορεί να μείνει ανέπαφος από αυτή την κρίση».

Σχολιάζοντας την πολιτική της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπούλιας είπε ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας ώστε να κάνει κάτι καλύτερο, αλλά επέμεινε στην προκλητικότητα και χαρακτήρισε τη στάση της Άγκυρας προσβολή για την ΕΕ.

Η κ. Μαρκουλλή σχολίασε ότι «ήταν μια ευκαιρία για την Τουρκία και να συνεργαστεί με έναν από τους πιο βασικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί δεν μιλάμε για συνεργασία με την Κύπρο, μιλάμε για συνεργασία με έναν θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η άρνηση της Τουρκίας είναι άρνηση για συνεργασία με την ίδια την ΕΕ». Όπως σημείωσε η ΥΠΕΞ, «είναι προσβολή, είναι αλαζονεία και έχει – μπορώ να σας πω – σε μεγάλο βαθμό ενοχλήσει όλα τα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα τους αξιωματούχους που εκπροσωπούν τους θεσμούς της ΕΕ, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των άλλων σημαντικών θεσμών». Τόνισε ότι ο στόχος Κύπρου και Ελλάδας ήταν «να μπει η Τουρκία σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης. Γιατί θέλουμε να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ωστόσο υπογράμμισε ότι «θα πρέπει η Τουρκία να συμπεριφερθεί και να συμβάλει ούτως ώστε να μεταμορφωθεί σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα.  Δυστυχώς, το αντίθετο έχει συμβεί».

Συνάντηση και με τον Πρόεδρο Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είχε σήμερα το πρωί η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. 

Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε τις στρατηγικής σημασίας σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας ότι η επίσκεψη της στην Αθήνα πραγματοποιείται με στόχο να εξετασθούν  κάποια θέματα με μεγαλύτερο βάθος και να συντονιστούν οι ενέργειες Αθήνας- Λευκωσίας στα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους προσεχείς μήνες. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε από πλευράς του την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Αθήνας– Λευκωσίας απέναντι στην οικονομική κρίση, η οποία έφτασε στην πόρτα της Κύπρου, λόγω και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό οικονομικό σύστημα.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι προχωρά καλά, καθώς η Κύπρος έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της όσον αφορά την οργάνωση, καθώς και τα αποτελέσματα στα πολύ σοβαρά θέματα τα οποία αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Η Κύπρια ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «αναλάβαμε αυτήν την Προεδρία, ίσως σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις, που διέρχεται η Ευρώπη σήμερα όσον αφορά την οικονομική κρίση», προσθέτοντας ότι την Παρασκευή «συνέρχεται το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών και το Eurogroup, για να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις σε πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία σχετίζονται και με την Ελλάδα και με την Κύπρο και με όλες τις χώρες ιδιαίτερα της Νοτίου Ευρώπης, που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτήν την οικονομική κρίση».

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, η κ. Μαρκουλλή επανέλαβε την πρόθεση της Κύπρου «να αποτελέσει μία γέφυρα συνεργασίας και μία γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και οπωσδήποτε μία γέφυρα, η οποία θα ενώνει αυτούς τους λαούς, τους πολύ φιλικούς ιδιαίτερα για την Κύπρο και την Ελλάδα, της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου γενικότερα. Θέλουμε να αποτελέσουμε αυτή τη γέφυρα και η Κυπριακή Προεδρία μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα».

Όπως είπε, στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας είναι και οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της νότιας γειτονίας και ιδιαίτερα με τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης. Σημείωσε ότι με πρωτοβουλία της Λευκωσίας θα διεξαχθεί η δεύτερη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών  Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου στις 13 και 14 Νοεμβρίου στο Κάιρο, υπό κυπριακή προεδρία.

Όπως είπε η κ. Μαρκουλλή, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εγκύψουν στις σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο «ιδιαίτερα αυτήν την πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπου χρειάζονται και τη δική μας βοήθεια και την δική μας συμπαράσταση, αλλά και τις οικονομικές συνεργασίες που θα τους βοηθήσουν να εμπεδώσουν και τη δημοκρατία, αλλά και την οικονομική σταθερότητα».

Η Κύπρια ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας υπογράψει και επικυρώσει συμφωνίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, καθώς και στα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων, τονίζοντας ότι πρόκειται «για μία πολύ μεγάλη οικονομική προοπτική και βεβαίως εμείς προχωρούμε και με το δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Βρισκόμαστε στα  στάδια αξιολόγησης των αιτήσεων που έχουν γίνει, 33 αιτήσεις από πολύ μεγάλες εταιρείες». Υπογράμμισε ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία αυτό είναι «όχι μόνο άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά είναι και μία εξασφάλιση για το μέλλον, για όλον τον κυπριακό λαό, για μία οικονομική σταθερότητα και πρόοδο και μία ευημερία όλου του κυπριακού λαού», με τις εργασίες να προχωρούν παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΥΠΕΞ τόνισε ότι η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα είναι με το μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία στηρίζουν με αποφάσεις και δηλώσεις, κάτι που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση του δικαιώματος της Κύπρου να προχωρήσει με την εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του αναγνώρισε ότι η κυπριακή εξωτερική πολιτική βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, συγχαίροντας την κ. Μαρκουλλή για το ρόλο της, τη σύνεση και τη σοβαρότητα, της πολιτικής που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα του ΥΠΕΞ, και έχει καταφέρει παρά τις προκλήσεις να παραμένει σε κατάσταση ηρεμίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει να μάθει από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με την ενεργειακή της πολιτική  και την επιτυχία που είχε με την ανακήρυξη της ΑΟΖ ως και την έρευνα στο υποθαλάσσιο της πλούτο. Τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας Αθήνα – Λευκωσίας απέναντι στην οικονομική κρίση, η οποία έφτασε στην πόρτα της Κύπρου, λόγω και της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό οικονομικό σύστημα.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να δουλέψουμε μέσα στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση  με κανόνες όχι μόνο οικονομικής σταθερότητας αλλά και βιοπολιτικής σταθερότητας», σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι τα τελευταία σύνορα της Ευρώπης προς τον Νότο και την Ανατολή και η οποιαδήποτε αδυναμία τους μπορεί να επιφέρει και δραματικές αλλαγές στο εν γένει περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ