Ομήρου: Κυπριακό πρόβλημα εισβολής-κατοχής

 

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση της Νεολαίας της ΕΔΕΚ, αφιερωμένη στον ήρωα – ποιητή Δώρο Λοΐζου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι “ήλθε η ώρα μιας ουσιαστικής επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής – κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, η ώρα να επανατοποθετηθεί η Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να αξιοποιηθεί η Ε.Ε. ως προνομιακό πεδίο για την Κυπριακή Δημοκρατία για να συνδράμει επικουρικά σε μια λύση που θα στηρίζεται στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό”.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην ανάγκη να ετοιμαστεί περίγραμμα λύσης που θα οριοθετεί τα όρια ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού στα πλαίσια οποιασδήποτε λύσης.

“Ήλθε η ώρα για μια καινούργια αρχή. Με το ξαναζωντάνεμα της οικονομίας, με ισχυροποίηση της άμυνας με συμπόρευση με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της διασποράς. Γιατί αυτά αποτελούν κορυφαίες παραμέτρους και θεμελιακούς πυλώνες μιας μεγαλόπνοης εθνικής στρατηγικής”, πρόσθεσε.

Οι Προεδρικές Εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, ανέφερε, αποτελούν ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία για το λαό μας.

“Ή θα συνεχιστούν οι αδιέξοδοι και αναποτελεσματικοί χειρισμοί του παρελθόντος, ή θα αφεθεί ο τόπος να βυθίζεται στο τέλμα, την παρακμή, την αδιαφάνεια, την οικονομική κατρακύλα και τις λογικές της ήσσονος αντίστασης στο μεγάλο εθνικό μας θέμα ή θα ορθώσει ο λαός μας το ανάστημα του και θα επιβάλει μέσα από την ετυμηγορία του την κυρίαρχη θέληση του για μια μεγάλη ανατροπή”, είπε.

Η ΕΔΕΚ της συνέπειας, της ευθύνης και της διαχρονικής αγωνιστικής διεκδικητικής πολιτικής,  συνέχισε, καλεί το λαό μας να  θέσει τέρμα στον εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κατήφορο.

“Τα πλαστά διλήμματα που επιχειρούν οι δύο πόλοι του πολιτικού συστήματος να θέσουν ενώπιον των πολιτών πρέπει να απορριφθούν από τους πολίτες. Γιατί συνιστούν την ίδια αδιέξοδη συνταγή που δημιούργησε τα σημερινά αδιέξοδα”, πρόσθεσε.

Καλούμε το λαό μας, είπε, να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα που αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για να μπορέσουμε όλοι μαζί, όλες οι ζωντανές δυνάμεις της Κυπριακής κοινωνίας να επιχειρήσουμε ένα μεγάλο άλμα, μια δυναμική και φιλόδοξη έφοδο προς το μέλλον.

Αναφερόμενος στον ήρωα Δώρο Λοΐζου , ανέφερε ότι το πρωί της 30ης Αυγούστου 1974, τρεις γνωστοί – άγνωστοι οπλοφόροι έστησαν ενέδρα, στην καρδιά της Λευκωσίας κοντά στα Γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, στο Βάσο Λυσσαρίδη.

Οι σφαίρες δεν βρήκαν το στόχο τους, αλλά ένα εκλεκτό παλικάρι της Κύπρου. Ο αγωνιστής ποιητής Δώρος Λοΐζου έπεφτε νεκρός. Με τα μαλλιά ριγμένα πίσω, με το ματωμένο πρόσωπο ανάποδα, φυτευόταν στο χώμα για να γίνει κήρυκας και σηματοδότης στον αγώνα που θα ακολουθούσε και που ακόμα συνεχίζεται.

Ήταν πρώτα απ’ όλα ένα παιδί του λαού, ένας ανήσυχος νέος, ένας διανοούμενος μαζί και αγωνιστής, ένας εραστής της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής ιστορίας, ένας συνειδητός σοσιαλιστής. Πάνω απ’ όλα, ήταν ένας ολοκληρωμένος ποιητής. Μάλιστα ένας «επικίνδυνος ποιητής» για όλα τα κατεστημένα, για όλους τους φορείς της αδικίας που έπρεπε, όπως έλεγαν προφητικά οι στίχοι του, «να πυροβοληθεί χωρίς προειδοποίηση».

Αλλά αυτό που σφράγισε τις τελευταίες μέρες της ζωής του, συνέχισε ο κ. Ομήρου,  ήταν η μαχητική του αντίσταση στο πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη. Με τις πρώτες βολές στο Προεδρικό τρέχει στα γραφεία της ΕΔΕΚ και οργανώνει με άλλα στελέχη πυρήνες αντίστασης.

Από την Αρχιεπισκοπή στο Καϊμακλί, δίνει λυσσώδεις αλλά άνισες μάχες εναντίον των τανκς της προδοσίας. Διαφεύγει τη σύλληψη μέχρι τη μέρα της τουρκικής εισβολής και μετά πρωτοστατεί στην έκδοση και διάδοση της εφημερίδας του Κόμματος «ΤΑ ΝΕΑ» , στις πρώτες λογοκριμένες και τολμηρές μεταπολεμικές επανεκδόσεις της.

Σήμερα, είπε, 38 χρόνια μετά, οι συνέπειες της προδοσίας και της τουρκικής ημικατοχής της πατρίδας μας παραμένουν αναλλοίωτες πραγματικότητες και οι κίνδυνοι για ολοκληρωτικό αφανισμό δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμα.

“38 χρόνια μετά το Κυπριακό βρίσκεται σε δραματικό αδιέξοδο. Η Τουρκία παρουσιάζεται ως ουδέτερος τρίτος που επείγεται μάλιστα για λύση. Οι λανθασμένοι και επιζήμιοι χειρισμοί των τελευταίων τεσσάρων χρόνων όχι μόνο δεν οδήγησαν σε λύση αλλά επιδείνωσαν τη θέση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς. Οι απαράδεκτες υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με την εκ περιτροπής προεδρία, την παραμονή εποίκων, τις απαράδεκτες θέσεις στο περιουσιακό, την απόδοση των 4 ελευθεριών της Ε.Ε. σε Τούρκους υπηκόους, κινδυνεύουν να καταστούν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά”, κατέληξε.