Γ. Λιλλήκας: Η Συμμαχία Πολιτών καταθέτει προτάσεις νόμου για θέματα αναπήρων

Προτάσεις νόμου για να βελτιωθούν οι νομοθεσίες, έτσι ώστε, να δημιουργηθεί εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει Κυβέρνηση, εκτελεστική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν τα πρακτικά μέτρα που θα έχουν το ποθητό αποτέλεσμα, καταθέτει η Συμμαχία Πολιτών, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρός της, Γιώργος Λιλλήκας.

Μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε «ότι είναι αδιανόητο τον 21ο αιώνα, ένα κράτος όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει τις οικονομικές δυνατότητες, να μην έχει πετύχει μέχρι σήμερα τη δημιουργική και παραγωγική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες, υπάρχουν πολλές εύκολες λύσεις που σήμερα προσφέρει η τεχνολογία που μπορούν να μετατρέψουν σε πραγματικότητα τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, την προσβασιμότητα τους και σε θέματα διακίνησης και στα ζητήματα ενημέρωσης».

Οι λύσεις αυτές, συνέχισε, «δεν έχουν ιδιαίτερο κόστος για το κράτος, οι οποίες όμως λύσεις δεν προωθούνται γιατί δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση, αλλά και η απαραίτητη κουλτούρα και αντίληψη».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών «η κυβέρνηση πρέπει με σαφείς οδηγίες σε όλα τα τμήματα να επιχειρήσει να αλλάξει την αντίληψη που επικρατεί για τα άτομα με αναπηρίες».

Ανέφερε ότι «τα άτομα με αναπηρίες δεν είναι πονοκέφαλος για το κράτος, είναι ενεργοί πολίτες που μπορούν να συμμετέχουν και να παράγουν προς όφελος της κοινωνίας και στην οικονομία αλλά και στην πολιτική και θα πρέπει το κράτος να τους δώσει τα μέσα».

«Είναι υποχρέωση της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές έτσι ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να έχουν ίσες ευκαιρίες για μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και για μια δημιουργική συμμετοχή και στο κοινωνικό και στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας μας», είπε ο κ. Λιλληκας.

Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, ως Συμμαχία Πολιτών, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, θα μελετήσουμε και τι τροπολογίες μπορούμε να καταθέσουμε ως προτάσεις νόμου μέσα από τη Βουλή για να βελτιωθούν οι νομοθεσίες εκεί και όπου υπάρχουν κενά».

Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Λιλλήκας, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε από πλευράς Κοινοβουλίου, εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο που θα υποχρεώνει και την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση να πάρουν τα πρακτικά μέτρα που θα έχουν το ποθητό αποτέλεσμα».

«Δεν αρκεί πλέον να ανακοινώνονται σχέδια για δράσεις τα οποία δεν οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», υπέδειξε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «κάθε σχέδιο δράσης πρέπει να έχει χρονοδιαγράμματα, να είναι αποτέλεσμα και προϊόν ενός διαλόγου με τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις των αναπήρων έτσι ώστε τα σχέδια δράσης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες και όχι θεωρητικού τύπου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, Χριστάκης Νικολαϊδης, ευχαρίστησε τη Συμμαχία Πολιτών για τη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν «τα κενά που υπάρχουν στις πολιτικές και στις πρακτικές, τις στρεβλώσεις στις νομοθεσίες και γενικά τις διακρίσεις, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τις λανθασμένες πολιτικές που ακολουθούνται στη χώρα μας όσον αφορά στα άτομα με αναπηρίες».

Όπως είπε ο κ. Νικολαϊδης, «ιδιαίτερα μας απασχολούν τα ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, δεδομένης της μη δέσμευσης της πολιτείας για υλοποίηση της προσέγγισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών «για τη συμπαράσταση και υποστήριξη στις προσπάθειες μας για κοινωνικοοικονομική, πολιτική και πολιτιστική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες στην κοινότητα με τρόπο ώστε τα άτομα με αναπηρίες να καταστούν ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ιδιαίτερες ευχαριστίες, εκφράζω στον κ. Λιλλήκα για τη δέσμευση του να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις μαζί μας και να υποστηρίξει έμπρακτα αυτή μας την προσπάθεια ώστε οι πολίτες με αναπηρία να γίνουν πραγματικά πολίτες της ΕΕ και ισότιμοι πολίτες στη χώρα μας», είπε, τέλος, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, Χριστάκης Νικολαϊδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ