Τέσσερις προτάσεις νόμου από τον ΔΗΣΥ στην Ολομέλεια για ακίνητα και ΜΕΔ

Τέσσερις προτάσεις νόμου που στοχεύουν στην επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για τις αναδιαρθρώσεις δανείων και στις περιπτώσεις όπου η ακίνητη ιδιοκτησία πωλείται σε τρίτα πρόσωπα από τον δανειζόμενο και το προϊόν πώλησης διατίθεται για τη μείωση ή εξόφληση ΜΕΔ, θα καταθέσει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής ο ΔΗΣΥ σε συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλα κόμματα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος είπε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, την έκτακτη εισφορά για την άμυνα και τα χαρτόσημα. «Με τον τρόπο αυτό ο δανειολήπτης έχει την επιλογή να πουλήσει την ακίνητη ιδιοκτησία στην ελεύθερη αγορά, εξασφαλίζοντας τιμή πώλησης σε αγοραία αξία».

Με τις προτάσεις τους, συνέχισε, ο δανειστής δεν επωμίζεται με την ιδιοκτησία και διαχείριση των ακινήτων από τις αναδιαρθρώσεις δανείων, γιατί «σήμερα μετατρέψαμε μέρος των τραπεζών σε real estate agencies, ιδιοκτήτες σημαντικού αριθμού ακινήτων». Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν, ανέφερε, θα βοηθήσουν και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να επικεντρωθούν σε τραπεζικές εργασίες και να μην καταντήσουν εταιρείες διαχείρισης ακινήτων.

Ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παρά τη σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και της συνεχούς βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τον δανεισμό τους.

Αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις για τις φοροελαφρύνσεις για τις αναδιαρθρώσεις δανείων που εμπεριείχαν τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας από τον δανειολήπτη στον δανειστή, οι οποίες ισχύουν μέχρι το τέλος του 2019 και έχουν συνδράμει – όπως είπε – ουσιαστικά στην αναδιάρθρωση δανείων και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Οι πλείστες αναδιαρθρώσεις δανείων, εξήγησε, γίνονται όταν ο δανειστής παίρνει το ενυπόθηκο ακίνητο από τον δανειζόμενο, λέγοντας ότι το πρόβλημα των ΜΕΔ «δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα και χρειάζεται σημαντικές περαιτέρω ενέργειες για να απαβλυνθεί το πρόβλημα».

Κύριο μέλημα του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, όπως και των άλλων κομμάτων, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, ήταν να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα και εργαλεία για να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους, με τρόπο βιώσιμο και οι προτάσεις νόμου που θα καταθέσουν έχουν αυτό ως στόχο. «Ευελπιστούμε ότι οι προτάσεις νόμου θα τύχουν καθολικής στήριξης διότι αφορούν ζητήματα που και συνάδελφοι άλλων κομμάτων έχουν θέσει».

Παράδειγμα

Θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητός, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε όταν έχουμε ένα δανειολήπτη που χρωστά στην τράπεζα 5 εκ ευρώ και έχει ακίνητη ιδιοκτησία που σήμερα αξίζει 5 εκ ευρώ αλλά αγοράστηκε προς 1 εκ ευρώ, βάσει των νομοθεσιών που ισχύουν σήμερα, εάν ο δανειολήπτης συμφωνήσει με την τράπεζα ότι όντως η αξία του ακινήτου είναι 5 εκ ευρώ και η τράπεζα αποδεχτεί το ακίνητο έναντι εξόφλησης «τότε όλα καλά».

Αν αυτή η πράξη γίνει στην ελεύθερη αγορά, δηλαδή μεταξύ δανειολήπτη και αγοραστή πέραν της τράπεζας, είπε, τότε κρίνεται ότι υπάρχει κέρδος 4 εκ ευρώ και συνεπώς θα κληθεί να πληρώσει 800.000 ευρώ ως φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Όμως, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, βάσει των νομοθεσιών που ισχύουν σήμερα, αν το ακίνητο δινόταν στην τράπεζα τότε αυτή η πράξη θα απαλλασσόταν από αυτούς τους φόρους.

Αυτό που γίνεται σήμερα, εξήγησε, είναι ότι εάν η τράπεζα δεν συμφωνήσει ότι η αξία του ακινήτου είναι 5 εκ ευρώ αλλά 4 εκ και το πάρει τόσο, τότε ο δανειολήπτης θα συνεχίσει να χρωστά άλλο ένα εκατομμύριο στην τράπεζα. Από την άλλη όμως, συνέχισε, ο δανειολήπτης εκτιμά ότι στο παζάρι μπορεί να πουλήσει το ακίνητο 5 εκ ευρώ, αλλά όταν υπολογίσει τους φόρους που πρέπει να πληρώσει τότε προτιμά να το δώσει στην τράπεζα για λιγότερη αξία επειδή θα χάσει χρήματα, δεν θα τον συμφέρει.

«Συνεπώς τι θέλουμε να αποκαταστήσουμε με τις τέσσερις προτάσεις νόμου; Να μην είναι μονόδρομος στον δανειολήπτη ότι η φοροαπαλλαγή είναι μόνο αν δώσει το ακίνητο στην τράπεζα. Επεκτείνουμε τη φοροαπαλλαγή και αν ο δανειολήπτης μπορέσει σε τιμές αγοράς να το πουλήσει στο παζάρι».

Με αυτό τον τρόπο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, θεωρούν ότι βοηθούν τους δανειολήπτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γιατί οι τράπεζες θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους που έδωσαν ως δάνεια και δεν θέλουν να γίνουν κτηματίες.

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε η χρήση αυτής της φοροαπαλλαγής να γίνεται μόνο στις περιπτώσεις ΜΕΔ, ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι μιλάμε μόνο για ακίνητα υποθηκευμένα στην τράπεζα. «Για να σου επιτρέψει η τράπεζα να το πουλήσεις πρέπει πρώτα να ξοφλήσεις το δάνειό σου ή αν θα το πουλήσεις τα λεφτά θα τα πάρει η τράπεζα».

Άδειες ψηλών κτιρίων

Κληθείς να πει εάν το γεγονός ότι έχουν δοθεί 25 άδειες για ανέγερση ψηλών κτηρίων και εκκρεμούν άλλες 60, δημιουργεί κίνδυνο φούσκας στα ακίνητα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι φούσκα ή και κίνδυνοι για την οικονομία δημιουργούνται όταν οι αναπτύξεις στηρίζονται σε τραπεζικό δανεισμό. «Διότι εάν αύριο πέσουν οι τιμές θα μείνουν τα δάνεια και θα έχουμε μια δεύτερη κρίση ακινήτων. Απ’ όσα εγώ γνωρίζω, τα ψηλά κτήρια στη Λεμεσό, αυτά που τουλάχιστον κτίζονται σήμερα, είναι χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Άρα γι’ αυτά τα κτήρια δεν βλέπω τον κίνδυνο».

Πιθανόν, συνέχισε, στο μέλλον να πέσουν οι τιμές. «Θα έχουν κόστος οι αγοραστές, από τη στιγμή που το κτίσιμο αυτών των κτηρίων δεν είναι αποτέλεσμα ενός τραπεζικού δανεισμού και χρησιμοποιούν λεφτά από τις προπωλήσεις για να προχωρήσουν στις οικοδομές». Από την άλλη, είπε, συμμερίζεται την άποψη να μην βάζουμε πάλι τα αυγά μας σε ένα καλάθι, αλλά δεν χρειάζεται να κινδυνολογούμε.

Τιμές καυσίμων

Για την αύξηση των τιμών των καυσίμων, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η λιανική τιμή πώλησης δεν εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις συνθήκες της αγοράς. Ανεξάρτητα του πόσα μας κοστίζει ένα λίτρο καυσίμου, εξήγησε, γύρω στα 60 με 70 σεντ είναι φόροι κατανάλωσης και ΦΠΑ Αυτό είναι ένα ζήτημα, αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, σημείωσε.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει δυνατότητα μείωσης των φόρων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εξετάζοντας όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα η δυνατότητα αυτή είναι κάτι που και η κυβέρνηση δήλωσε ότι μπορεί να το εξετάσει. «Απ’ εκεί και πέρα, εάν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για μείωση κάποιων φόρων θα πρέπει να αξιολογηθεί εάν είναι καλύτερα να μειώσεις τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ή το ΦΠΑ. Ή να μειώσεις τον φόρο εισοδήματος ή τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών. Ή να μειώσεις άλλα τέλη που οι πολίτες πληρώνουν και καταβάλλουν».

Θεωρεί, συνέχισε, ότι χρειάζεται εκεί που υπάρχουν οι δυνατότητες μείωσης φόρων, να γίνει μια αξιολόγηση σε ποιες κατηγορίες φόρων θα έχουν προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας.

Ο ΔΗΣΥ, κατέληξε, είναι το κόμμα που στηρίζει πάντα τους λιγότερους φόρους χωρίς αυτό να διαταράζει τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ