Φ. Φωτίου: Είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό

Την εκτίμηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων και δολοφονηθέντων του Δήμου Δερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και στη δέηση για την ανεύρεση των αγνοουμένων της, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, ο κ. Φωτίου είπε ότι «44 χρόνια πέρασαν από την προδοσία και τη σταύρωση της Κύπρου, και βαρύ και επώδυνο εξακολουθεί να είναι το καθήκον για μνημόνευση  των ηρώων μας, γιατί πέραν της προσευχής μας για ανάπαυση της ψυχής τους, η φωνή της συλλογικής μας συνείδησης μας πάλλει έντονα μέσα μας υπενθυμίζοντας μας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να αποδειχθούμε κατώτεροι της δικής τους θυσίας που παραμένει αδικαίωτη».

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ακόμα «είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο της λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων. Δεσμευθήκαμε  ότι  θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις και θα τον συνεχίσουμε έχοντας απόλυτη πίστη στα δίκαια μας».

Αφού ανέφερε ότι «πρώτη και ύψιστη προτεραιότητα μας παραμένει η αναζήτηση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» ο κ. Φωτίου είπε πως «είμαστε έτοιμοι να παρακαθίσουμε σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι προηγούμενες, τον περασμένο Ιούλιο στο Κράνς Μοντανά».

Διερχόμαστε μια περίοδο που θα κρίνει και πάλι πολλά, συνέχισε και πρόσθεσε πως «ο στόχος μας είναι να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις με όλες μας τις δυνάμεις έχοντας υπόψη ότι η ενότητα και η ομοψυχία του λαού μας είναι το πρώτο απαιτούμενο για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών μας».

Πηγή:ΚΥΠΕ