Ποσό 43,7 εκατ. ευρώ από Κομισιόν προς Ελλάδα για αντιμετώπιση μεταναστευτικών προκλήσεων

Η Koμισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι χορήγησε πρόσθετο ποσό ύψους 43,7 εκατ. ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η επιχορήγηση λαμβάνεται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την παροχή καταλυμάτων έκτακτης ανάγκης σε έως και 6 000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, μέσω ταχείας δημιουργίας θέσεων σε προσωρινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας.

Όπως αναφέρεται, η χρηματοδότηση αποσκοπεί στην παροχή αξιοπρεπούς στέγασης και υπηρεσιών βασικής βοήθειας και προστασίας στους πλέον ευάλωτους μετανάστες στην Ελλάδα, ιδίως κατά τους προσεχείς χειμερινούς μήνες, αλλά και στην αποσυμφόρηση των δομών υποδοχής στα ελληνικά νησιά. Η εν λόγω απόφαση χρηματοδότησης προστίθεται στο ποσό άνω του 1,6 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει η Κομισιόν από το 2015 για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων στην Ελλάδα.

Tην ίδια ώρα, στη χθεσινή σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Κομισιόν επανέλαβε την ισχυρή υποστήριξή της στο Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την ασφαλή και τακτική μετανάστευση, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σε Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Μαρακές, στο Μαρόκο, 11 Δεκεμβρίου 2018.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, εξήγησε εξ ονόματος της Υπάτης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας ότι: “στον παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο, πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό του  ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί παγκόσμιες λύσεις”.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να το διαχειριστεί μόνο, αλλά μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ανθρώπινο, αξιοπρεπή και ασφαλή μηχανισμό για τη διακυβέρνηση της ανθρώπινης κινητικότητας”, τόνισε.

Η Κομισιόν υποστηρίζει σθεναρά  το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τους ευρωπαϊκούς στόχους και θα επιτρέψει τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας σε όλες τις πτυχές της.

Πηγή:ΚΥΠΕ