Καθολική η απεργία των οικοδόμων


Διαβάστε επίσης με ποιον τρόπο η Κύπρος μπορεί να πάρει δάνειο από τη Ρωσία και γιατί οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν παράνομο το Τουρκοκυπριακό διαβατήριο.


Ο ΓΓ της Ομοσπονδίας των Οικοδόμων ΣΕΚ Γιαννάκης Ιωάννου ανέφερε ότι οι εργοδοτική πλευρά για φορά απέρριψε τη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργείου Εργασίας. Πρόσθεσε ότι η μεσολαβητική πρόταση έγινε αποδεκτή από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ο κ. Παπανικολάου λέγοντας ότι κανένα εργοτάξιο δεν λειτουργεί ανέφερε ότι η απεργία θα συνεχιστεί και αύριο σε όλα τα εργοτάξια και στη 13:00 θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα γραφεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν χθες συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους από τις 17:00 μέχρι τις 23:00. Πρόσθεσε ότι κατά τις συναντήσεις της, η Υπουργός άκουσε τις δύο πλευρές και υπέβαλε μεσολαβητική πρόταση την οποία απέρριψε η εργοδοτική πλευρά για φορά., ενώ η πρόταση έγινε αποδεκτή από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στόχος των συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η απεργία, συνέχισε ο κ. Ιωάννου και ανέφερε ότι για αποφυγή απεργοσπαστικών ενεργειών έχουν συσταθεί κλιμάκια που περιοδεύουν τα εργοτάξια.

Οι οικοδόμοι της ΠΕΟ καλούν σε συμπαράσταση όλη την εργατική τάξη 

Ο αγώνας που έχουμε αρχίσει  από τον περασμένο χρόνο και συνεχίζεται σήμερα με την απεργία διαρκείας, είναι πλέον αγώνας επιβίωσης και δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και τους εργαζόμενους ολόκληρης της Κύπρου, αναφέρουν σε ανακοίνωση τα διοικητικά συμβούλια των συντεχνιών οικοδόμων της ΠΕΟ.

Οι οικοδόμοι της ΠΕΟ  ζητούν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση σε αυτό τον αγώνα τη συμπαράσταση ολόκληρης της εργατικής τάξης της Κύπρου και του κάθε τίμιου άνθρωπου, γιατί, προσθέτει «με την φόρα που πήραν  τα πράγματα, η μεγάλη μερίδα των εργοδοτών  που χρησιμοποιεί αυτές τις απαράδεκτες μεθόδους, δεν θα σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχίσει μέχρι να μας οδηγήσει στην εξαθλίωση και τον αφανισμό».

«Είναι πλέον ολοφάνερο ότι μεγάλη μερίδα εργολάβων έχει αποφασίσει να δώσει το τελειωτικό κτύπημα στους εργαζόμενους της Οικοδομικής Βιομηχανίας , τις κατακτήσεις τους και τις οικογένειες τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι «από καιρό τώρα άρχισαν να απολύουν συστηματικά και οργανωμένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων της οικοδομικής βιομηχανίας αντικαθιστώντας τους με φτηνό εργατικό δυναμικό, σπρώχνοντας στη μιζέρια και την εξαθλίωση χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων, επικαλούμενοι πάντοτε, το καλό της βιομηχανίας».

Διατυπώνοντας τη θέση ότι η πραγματικότητα είναι ότι «θεωρούν  πως βρήκαν την ευκαιρία, εξαιτίας της παρουσίας χιλιάδων φτηνών εργατικών χεριών στη βιομηχανία,  να πάρουν τους εργαζόμενους δεκάδες χρόνια πίσω και να τσακίσουν το οργανωμένο τους Κίνημα», οι οικοδόμοι της ΠΕΟ προσθέτουν ότι «χθες βράδυ έβγαλαν εντελώς τις μάσκες και απορρίπτοντας την τρίτη κατά συνέχεια πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, έχουν ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και επιχειρούν  να δώσουν στους εργαζόμενους το τελειωτικό κτύπημα».

«Η στάση τους αυτή δείχνει και τις πραγματικές τους προθέσεις», συνεχίζει η ανακοίνωση στην οποία δηλώνεται : «Θέλουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας να προειδοποιήσουμε ότι, αυτό που επιχειρούν  συστηματικά   εδώ και καιρό, δεν γίνεται ανεκτό από τους εργαζόμενους, γιατί αντιλαμβανόμαστε  ότι αν αποδεχτούμε τις απαράδεκτες απαιτήσεις τους, τότε τόσον εμείς  όσο και οι οικογένειες μας δε θα  έχουν μέλλον σε αυτό  το τόπο».

Οι οικοδόμοι της ΠΕΟ εκφράζουν ακόμα την εκτίμηση ότι «αν οι συμπεριφορές πολλών εργοδοτών σε όλους τους Βιομηχανικούς Κλάδους, αφεθούν απαρατήρητες και οι εργαζόμενοι ενωμένοι δεν σταματήσουν τα άνομα σχέδια τους, τότε για κανένα εργαζόμενο σε αυτό το τόπο δεν  θα υπάρχει μέλλον».

«Ο αγώνας που συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία, είναι δίκαιος από όλες τις απόψεις και όσες δυσκολίες και αν περιέχει,  με την αποφασιστικότητα, την οργάνωση και την ενότητα, θα τον καταστήσουμε νικηφόρο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ