Κύπρου και Λαϊκή θέλουν λύση και το δείχνουν

 Αυτό είπε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης.


Διαβάστε επίσης πως συνδυάζουν οι News York Times τα λεφτά για την Κύπρο με γκάνγκστερ και γιατί επικρατεί πολιτικό “πραξικόπημα” στην Κύπρο.


Πενταμελής αντιπροσωπεία του Συνδέσμου συναντήθηκε τη Δευτέρα (04/02) αρχικά με την ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου και στη συνέχεια με την ηγεσία της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ αναβλήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση τους με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη, λόγω άλλης έκτακτης υποχρέωσης του κ. Δημητριάδη. Η συνάντηση του Συνδέσμου με τον κ. Δημητριάδη μεταφέρθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα.

“Και η Λαϊκή στηρίζει την άμεση σύσταση επιτροπής διαιτησίας, ξένου διαμεσολαβητή, ο οποίος σε συνεργασία με τον Κύπριο ή Κύπριους δικαστές θα εξετάζουν τις περιπτώσεις των παραπλανημένων, εξαπατημένων” κατόχων τραπεζικών αξιόγραφων και “η απόφαση θα γίνεται σεβαστή από την Τράπεζα”, δήλωσε ο κ. Μαυροβουνιώτης, ύστερα από συνάντηση με την ηγεσία της Λαϊκής Τράπεζας.

Ανέφερε επίσης πως “επιβεβαιώθηκε ότι τα μη Μετατρέψιμα Αξιόγραφα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μετατραπούν (σε μετοχές) και παραμένουν με το καθεστώς των μη Μετατρέψιμων”, προσθέτοντας ότι “επειδή μέχρι να μπορούν οι τράπεζες να αποκτήσουν το δικαίωμα ανακεφαλαιοποίησης” ενδεχομένως οι κάτοχοι αξιόγραφων να μένουν χωρίς εισόδημα θα αρχίσουν διαπραγμάτευση “να επανέλθουμε στην παλιά πρόταση της δανειοδότησης με ένα μικρότερο ποσό από το 100% του κεφαλαίου μας”.

Όσον αφορά την έρευνα της Pimco, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, με τον οποίο ο Σύνδεσμος είχε επαφή, «επιμένει ότι συμπεριλαμβάνεται» το 1,3 δισ. ευρώ «στα κεφάλαια που διαπιστώνει η εταιρεία ότι οφείλουν οι τράπεζες”, προσθέτοντας ότι αυτό δημιουργεί “μια θετική δυναμική για τους κατόχους αξιόγραφων και μπορούμε να διεκδικήσουμε, εφόσον η Pimco αναφέρει ότι οφείλονται αυτά τα ποσά στους κατόχους αξιόγραφων”.

Αναφορικά με την πρόταση της Τράπεζας Κύπρου στους κατόχους αξιόγραφων, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι “η Τράπεζα υπέβαλε πρόταση για να δώσει ένα premium στους κατόχους αξιόγραφων για να απαμβλύνει την απώλεια” των κατόχων, σημειώνοντας ότι η ίδια η Τράπεζα Κύπρου θα δημοσιοποιήσει εντός των ημερών τις προτάσεις της.

“Θα υπάρχει (με βάση τις προτάσεις των τραπεζών) μια μεγάλη απώλεια” στους κατόχους αξιόγραφων “και έτσι ο καθένας μας θα έχει το δικαίωμα να απευθυνθεί στην επιτροπή διαιτησίας” και σε περίπτωση που κερδίσει την υπόθεση και διαφανεί η εξαπάτηση “η Τράπεζα Κύπρου, όπως μας είπε, είναι έτοιμη να δώσει αποζημιώσεις”.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης είπε ότι “δεν έχει επιβεβαιωθεί” κατά πόσον θα μπορούν οι κάτοχοι αξιόγραφων να συνεχίσουν τη νομική διαδικασία εναντίον των τραπεζών σε περίπτωση που η διαμεσολαβητική επιτροπή λάβει απόφαση για αποζημίωση του κατόχου αξιόγραφων από μια τράπεζα.

Σε ερώτημα που απεύθυνε προς το Προεδρικό, στο Υπουργικό Συμβούλιο, στα κόμματα, στους υποψήφιους για την προεδρία και για τους βουλευτές, ο κ. Γιαλλουρίδης διερωτήθηκε “αν τελικά το σενάριο της Pimco των 10 δισ. ευρώ είναι υπαρκτό και καταστεί το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο, για να το καταστήσουν βιώσιμο θα μετατρέψουν όλα τα αξιόγραφα σε μετοχές επικαλούμενοι το δίκαιο της ανάγκης”.

Ο κ. Γιαλλουρίδης διερωτήθηκε επίσης κατά πόσον “θα επιστραφεί το 1,3 δισ. ευρώ στο οποίο έχει αναφερθεί ο κ. Παπαγεωργίου, εφόσον κερδίσουμε τους δικαστικούς αγώνες που τελικά φαίνονται μονόδρομος”.

Πηγή: ΚΥΠΕ