Η κλοπή της καμπάνας του Αγ. Παντελεήμονα στη Μύρτου στην Επ. Προσφύγων

Το θέμα της κλοπής της καμπάνας του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα, στην κατεχόμενη Μύρτου, καθώς το θέμα των βανδαλισμών που έχει υποστεί η Μονή πρόσφατα, συζήτησαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, τα οποία καταδίκασαν τις ενέργειες αυτές.

Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου, η οποία είχε ανακαινιστεί πρόσφατα, βεβηλώθηκε και λεηλατήθηκε.

Μάλιστα, έχει κλαπεί η καμπάνα, βάρους 300 κιλών, η οποία ήταν δωρεά Κυπρίων της Βενετίας στο μοναστήρι επί Τουρκοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη της κατεχόμενης Μύρτου, Ανδρέας Αθανασίου, η καμπάνα είναι «ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας» και ήταν τοποθετημένη σε ύψος 9 μέτρων, ενώ μια μικρότερη, η οποία δεν κλάπηκε, βρίσκεται τοποθετημένη γύρω στα 12 με 13 μέτρα.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων, η κλοπή της καμπάνας εικάζεται ότι έγινε μεταξύ τα μέσα Οκτωβρίου και τα μέσα Νοεμβρίου και έγινε γνωστή από δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Κίπρις Ποστασί» μετά από καταγγελία Τουρκοκύπριου επισκέπτη στο μοναστήρι.

Ο κ. Αθανασίου καταδίκασε τους βανδαλισμούς χώρων λατρείας, είτε αυτοί όπως είπε, αφορούν μνημεία στις ελεύθερες, είτε τις κατεχόμενες περιοχές.

Ανέφερε, επίσης, ότι το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Μυρτιωτών και της Επαρχίας Κερύνειας, με την για να προσθέσει ταμία του Κοινοτικού Συμβουλίου, Μαρία Κοττίδη, να αναφέρει ότι είναι «ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας».

Σε δηλώσεις της, μετά από τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά είπε ότι είναι άξιο απορίας πως είναι δυνατόν να μετακινηθεί μια καμπάνα τουλάχιστον 300 κιλών βάρους σε ένα μοναστήρι που είναι περιφραγμένο και που σε απόσταση περίπου 150 μέτρων υπάρχει στρατόπεδο του κατοχικού στρατού.

Όπως είπε «έχουμε καλέσει τον Επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών να το διερευνήσουν», σημειώνοντας ότι «έχουμε ενημερωθεί ότι έχουν ξεκινήσει τις προσπάθειες διερεύνησης και μάλιστα ότι στις 7 του μήνα θα συνεδριάσει ξανά η Τεχνική Επιτροπή για την εγκληματικότητα».

«Θα περιμένουμε», είπε, «να ενημερωθούμε ξανά περισσότερο για το θέμα. Εμείς καταδικάζουμε και την κλοπή, αλλά και τους βανδαλισμούς, που έχει υποστεί το μοναστήρι. Το μοναστήρι έχει συντηρηθεί μέσα από τα κονδύλια της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής και πρόσφατα έχουν γίνει βανδαλισμοί και κλοπές άλλων αντικειμένων από το χώρο».

Κάλεσε την Τεχνική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα να δει το θέμα, αλλά πρόσθεσε θα πρέπει να συζητηθεί ακόμα περισσότερο -όχι απλά η συντήρησή του- αλλά και πως θα επιτραπεί η λειτουργία του μοναστηριού και να υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης από τους κατοίκους.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αρειστίδου, είπε πως ότι «είναι γεγονός ότι με το που πληροφορηθήκαμε για την κλοπή, αλλά και τους βανδαλισμούς που έχουν γίνει μετά και από την αναστήλωση του μοναστηριού, νιώσαμε συγκλονισμό και αποτροπιασμό».

«Σίγουρα τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες. Βάσει της ενημέρωσης που είχαμε από τον Διαπραγματευτή της Ε/κ πλευράς ακόμα το θέμα διερευνάται και αναμένουν τα αποτελέσματα στη συνάντηση που θα γίνει της Τεχνικής Επιτροπής για την εγκληματικότητα στις 7 Μαρτίου», είπε.

Επιπλέον, είπε ότι ο κ. Μαυρογιάννης ενημέρωσε την Επιτροπή Προσφύγων ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει θέσει το θέμα γραπτώς στον κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι το κόμμα της χαιρετίζει την κίνηση αυτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ