Πριν το Πάσχα στην Ολομέλεια της Βουλής η νομοθεσία για εργοδότηση αφυπηρετήσαντων δημοσίων υπαλλήλων

Πριν από το Πάσχα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής από την Επιτροπή Θεσμών και αφού ληφθούν υπόψην οι εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων, η πρόταση τροποποίησης του νόμου για τον έλεγχο ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου και ο εισηγητής της πρότασης, Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης ανέφεραν ότι στόχος είναι η πάταξη η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής στο δημόσιο και η διασφάλιση ευαίσθητων και σημαντικών πληροφοριών.

Το θέμα, που συζητείται καιρό στην Επιτροπή, επρόκειτο σήμερα να ολοκληρωθεί αλλά προέκυψαν κάποιες παρατηρήσεις επί ορισμένων διατάξεων και οι ενδιαφερόμενες πλευρές, όπως η Νομική Υπηρεσία, η Γενική Ελεγκτική Υπηρεσία, το Γενικό Λογιστήριο, το ΥΠΟΙΚ, το Τμήμα Προσωπικού και άλλοι, δεσμεύθηκαν εντός 10 ημερών να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι η συζήτηση περιλάμβανε την διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου σε κλίμακες Α13 και πάνω, την αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής Ασυμβίβαστου στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας, της Γενικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Γενικού Λογιστηρίου, την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Επιτροπής και σε υπαλλήλους κάτω από την κλίμακα Α13 και την αύξηση των προβλεπόμενων ποινών.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Περδίκη, η βάση της κλίμακας Α13 τέθηκε με τη σύμφωνο γνώμη και του Υπουργείου Οικονομικών ενώ υπάρχει εισήγηση ώστε για τους Ημικρατικούς οργανισμούς η κλίμακα να αρχίζει από την Α14 και πάλι.

Υπάρχει διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής και σε άλλους φορείς του κράτους, ενώ στην Επιτροπή Ασυμβίβαστου δίδεται η δυνατότητα να ελέγξει εάν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της. Η Επιτροπή, πρόσθεσε, θα ελέγχει πλέον αυστηρά τους αξιωματούχους και υπαλλήλους του κράτους που θέλουν να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα μετά την αφυπηρέτησή τους, θα μπορεί να επιβάλλει αυστηρότερες ποινές και θα ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεών της.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στην Επιτροπή αυτή να ελέγχει αυτεπάγγελτα και υπαλλήλους κάτω από την κλίμακα Α13 όταν η φύση της εργασίας τους είναι τέτοια που θα δημιουργεί πιθανότητες διαπλοκής. Αυτό, εξήγησε, θα γίνεται κατόπιν καταγγελίας.

Κληθείς να σχολιάσει εάν αυτό δημιουργεί δυσλειτουργικότητα στο κράτος, ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι κάθε μέτρο προς την πλευρά του ελέγχου και της παρεμπόδισης της διαφθοράς και της διαπλοκής στο δημόσιο, δημιουργεί εμπόδια. Σημείωσε όμως ότι αυτό δεν αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και είναι «η απαραίτητη θυσία που πρέπει να κάνει μια πολιτεία εάν θέλει να κάνει έλεγχο και να καταπολεμήσει την διαφθορά και την διαπλοκή».

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι πολλοί είναι οι λειτουργοί στο δημόσιο τομέα που βρίσκονται σε ευαίσθητα πόστα, που συναλλάσσονται με ισχυρές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και κατέχουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Με την πρόταση νόμου αυτή, είπε, στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι λειτουργοί που κατέχουν ευαίσθητες πληροφορίες δεν θα τις μεταφέρουν στον ιδιωτικό τομέα μετά την αφυπηρέτησή τους και δεν θα χρησιμοποιηθούν από διάφορες εταιρείες. Στόχος επίσης, πρόσθεσε, είναι να αποτραπούν άτομα που κατέχουν θέσεις κλειδιά να εξυπηρετούν προκαταβολικά εταιρείες ώστε να εργοδοτηθούν σε αυτές αφού αφυπηρετήσουν.

Κατά τη συζήτηση εντός της Επιτροπής Θεσμών δόθηκαν στοιχεία για τους αφυπηρετήσαντες στην κλίμακα Α13 και άνω από το 2014 και εντεύθεν. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ, το 2014 αφυπηρέτησαν συνολικά (συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων αφυπηρετήσεων) 63 άτομα, το 2015 39, το 2016 36, το 2017 48 ενώ για το 2018 26 περιπτώσεις, αλλά τα στοιχεία για το έτος δεν ήταν πλήρως συμπληρωμένα.

Πηγή:ΚΥΠΕ