Μαλάς: Να επενδύσει σε άλλη είδους επιχείρηση ο Αρχιεπίσκοπος

Στγκεκριμένα συμβούλευσε  τον Προκαθήμενο της εκκλησίας να επενδύσει σε άλλου είδους επιχείρηση από την αγορά οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι ως αρχιποιμένας έχει θεσμικό ρόλο να μετατρέψει την κοινωνία μας σε λιγότερο υλιστική.

Σε δηλώσεις στα Περβόλια, μετά την ομιλία του σε ενημερωτική ημερίδα της ΕΔΟΝ για τις Προεδρικές εκλογές, ο κ. Μαλάς κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για αγορά οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ την ώρα που προχωρεί σε μειώσεις μισθών ιερέων.

«Θα συμβούλευα την εκκλησία να επενδύσει σε μία άλλου είδους επιχείρηση, την επιχείρηση να μεταδώσει περισσότερη πνευματικότητα στο ποίμνιο της και λιγότερο υλισμό που είναι κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κοινωνίας. Θεωρώ ότι η εκκλησία και πρωτίστως ο Αρχιεπίσκοπος σαν αρχιποιμένας της εκκλησίας έχει και το θεσμικό ρόλο να αναλάβει να μετατρέψει αυτή τη κοινωνία σε περισσότερο αλληλέγγυα και λιγότερο υλιστική».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι οι πολιτικοί στην Κύπρο ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα, τις μίζες και δεν έχουν όραμα για τον τόπο, ο κ. Μαλάς είπε ότι «σίγουρα οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου δεν με αφορούν. Η δική μας υποψηφιότητα και όραμα έχει και ενδιαφερόμαστε να διεκδικήσουμε και να αναλάβουμε την προεδρία αυτού του κράτους για να προτάξουμε όραμα».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προκαθημένου ότι οι Προεδρικές εκλογές του 2013 θα είναι ενός γύρου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα τον απογοητεύσω τον Αρχιεπίσκοπο, οι εκλογές θα είναι δύο γύρων και η δική μας υποψηφιότητα θα είναι εκεί στο δεύτερο γύρο».

Αναφερόμενος στην παρουσία του στην ενημερωτική ημερίδα της ΕΔΟΝ, ο κ. Μαλάς είπε ότι «θα έχουμε μια συνεργασία με τη νεολαία της ΕΔΟΝ και οι νέοι άνθρωποι αποτελούν τον πιο παραγωγικό πυρήνα αυτής της κοινωνίας και δυστυχώς η κυπριακή κοινωνία είναι πρωταθλήτρια στην κακή αξιοποίηση των νέων ανθρώπων. Είναι πρωταθλήτρια να βγάζει νέους επιστήμονες και δυστυχώς η τελευταία χώρα στην Ευρώπη στην αξιοποίηση των νέων επιστημόνων».

Πρόσθεσε ότι θα μοιραστεί με τα νέα παιδιά αυτούς τους προβληματισμούς. «Εχω πει ότι πρώτος στόχος μας, και με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες, είναι να οδηγήσουμε πίσω στην έρευνα και στην καινοτομία δύο χιλιάδες νέους ανθρώπους. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε είναι εντός του προϋπολογισμού, απλώς πρέπει να κάνουμε διαφορετική στόχευση για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα παιδιά, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε παραγωγικές μονάδες».

Σημείωσε ακόμα ότι «για κάθε ένα ευρώ που δίνουμε στην έρευνα και στην καινοτομία κερδίζουμε άλλα 4 από εξωτερικούς πόρους». Συνεπώς, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο μια επιδότηση, αλλά μια επένδυση που κάνουμε στα νέα παιδιά, ώστε το μέλλον τους να μπει σε πιο οικονομικά βιώσιμη βάση.

Σε ερώτηση εάν εννοεί ότι η αξιοποίηση των νέων επιστημόνων περνά μέσα από την πολιτική, ο Σταύρος Μαλάς απάντησε «οπωσδήποτε. Είναι ο τρίτος βασικός πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής. Στην Κύπρο δυστυχώς τα τελευταία χρόνια γνωρίσαμε κάποια ακμή, τώρα όμως γνωρίζουμε μια συνθληπτική παρακμή όσον αφορά την αξιοποίηση των νέων ανθρώπων και οι κραυγές αγωνίας που οι έρχονται από τους νέους επιστήμονες, ειδικά αυτοί που έχουν έρθει στα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια είναι πολύ έντονες» είπε.

Πιστεύω κατέληξε «ότι εάν δεν αλλάξουμε άμεσα τις προτεραιότητες μας και να επενδύσουμε σ` αυτά τα νέα παιδιά θα τους βρούμε και αυτούς στους δρόμους άνεργους».

Πηγή : ΚΥΠΕ