Εξήντα χρόνια από την πρώτη συνεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

 

 

Κατά την εναρκτήρια σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου στο δημαρχείο του Λουξεμβούργου, το Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα με πρώτο προεδρεύοντα το Γερμανό Καγκελάριο Αντενάουερ.

Το Συμβούλιο απαρτιζόταν τότε μόνον από τα έξι ιδρυτικά κράτη μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο) και συγκλήθηκε στο πλαίσιο του ειδικού Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρόμου του σημερινού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων εκείνης της συνόδου του Σεπτεμβρίου 1952 συγκαταλέγονται ο εσωτερικός κανονισμός του Συμβουλίου και η ίδρυση της Γραμματείας του Συμβουλίου, η οποία εξακολουθεί μέχρι σήμερα να υποστηρίζει τις εργασίες του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Γενική Γραμματεία εργάζονται 3.000 υπάλληλοι. Εδρα του Συμβουλίου είναι οι Βρυξέλλες.

 

 

 

 

 

Πέραν των 3,000 συνεδριάσεων μετρά μέχρι σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

Στις 20 Σεπτεμβρίου, υπό την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί η 3185η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ υπό τη σύνθεση «Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις (ΔΕΥ)».

Η καταμέτρηση των συνόδων του Συμβουλίου χρονολογείται από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης Συγχώνευσης του 1967, με την οποία θεσπίστηκε ενιαίο Συμβούλιο και ενιαία Επιτροπή.

Πριν από την ημερομηνία αυτή είχαν ήδη πραγματοποιηθεί περί τις 460 συνόδους του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ) – από το 1952 – και των Συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (ΕΚΑΕ) από το 1958.

Ο συνολικός ετήσιος αριθμός των συνόδων του Συμβουλίου αυξήθηκε από 20 συνόδους το 1967 στο αποκορύφωμα των 96 συνόδων το 1993.

Εκτοτε, ο αριθμός τους σταθεροποιήθηκε στις 70 έως 75 περίπου.

Πηγή ΚΥΠΕ