Κατάχρηση αντιβιοτικών οι Κύπριοι – 2οι στην Ευρώπη!

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 Σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα του Δικτύου Κατανάλωσης Αντιβιοτικών στην Ευρώπη που αφορούσαν την κατανάλωση αντιβιοτικών σε 35 Ευρωπαϊκές χώρες κατά το 2009 η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα με ψηλότερη κατανάλωση. 

 Με αφορμή τα συγκεκριμένα στοιχεία η Εθνική στρατηγική Κύπρου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», δραστηριοποιείται σε πέντε σημαντικούς άξονες με σκοπό την αντιμετώπιση της Μικροβιακής Αντοχής στα Αντιβιοτικά. Την επιτήρηση, τη βελτίωση διάγνωσης και χρήσης αντιβιοτικών στον άνθρωπο και στα ζώα, την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων, την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την έρευνα. 

Η στρατηγική έρχεται να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής που απασχολεί και επηρεάζει όλη την ανθρωπότητα και η οποία έχει σαν αποτέλεσμα, τα διαθέσιμα σήμερα αντιβιοτικά να καθίστανται με ολοένα και ταχύτερους ρυθμούς αναποτελεσματικά στη θεραπεία των λοιμώξεων.

Η μικροβιακή αντοχή, όπως αναφέρεται στην στρατηγική, αποτελεί φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο και είναι συνέπεια φυσικής επιλογής, κατά την οποία μικροοργανισμοί που παρουσιάζουν αντοχή σε κάποιον αντιμικροβιακό παράγοντα, επιλέγονται και επικρατούν στον πληθυσμό των μικροοργανισμών, όταν αυτός ο πληθυσμός εκτεθεί στον παράγοντα αυτό.

Η ισορροπία του φυσιολογικού αυτού φαινομένου διαταράσσεται σε ανησυχητικό βαθμό από την υπέρμετρη και μη ενδεδειγμένη χρήση αντιβιοτικών που παρατηρείται στις μέρες μας.

Πέραν της αναποτελεσματικότητας των υφιστάμενων αντιβιοτικών, είναι επίσης περιορισμένη η πρόθεση και δυνατότητα για παραγωγή νέων αντιβιοτικών, λόγω του ψηλού κόστους και του βαθμού δυσκολίας που ενέχει η διαδικασία αυτή.

Τέλος όπως σημειώνεται στη στρατηγική, ακόμα και η χρήση αντιβιοτικών διαγράφει κυκλική πορεία. Ξεκινώντας από σωτήρια ανακάλυψη για τον άνθρωπο, επιστρέφει ξανά στο χρονικό σημείο όπου λόγω έλλειψης αποτελεσματικής θεραπείας, οι λοιμώξεις αποτελούν αιτία απώλειας της ανθρώπινης ζωής.