Παράσταση χοροθεάτρου της Έλενας Χριστοδουλίδου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Παρουσιάστηκε την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, το χορογραφικό έργο «Άλογα» από το Αμφίδρομο Χοροθέατρο της Έλενας Χριστοδουλίδου. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων του Σπιτιού της Κύπρου, με τη θεσμοθέτηση από φέτος της ετήσιας παρουσίασης ενός καταξιωμένου Κύπριου χορογράφου στην Αθήνα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Μορφωτική Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Νάντια Στυλιανού, η οποία προλογίζοντας την παράσταση ανέφερε ότι το χορογραφικό έργο «Άλογα» επελέγη και χορηγήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τερψιχόρη» για την ανάπτυξη και προώθηση του σύγχρονου χορού. Αναφερόμενη στην ίδρυση, το 2002, και την επιτυχή μακρά πορεία του Αμφίδρομου Χοροθεάτρου, επεσήμανε ότι τα έργα της Έλενας Χριστοδουλίδου αντανακλούν έντονα την αντίληψη της χορογράφου περί του μεταπολιτικού ρόλου της τέχνης στη σύγχρονη εποχή, όντας άμεσα συνδεδεμένα με τους κυρίαρχους κοινωνικοπολιτικούς προβληματισμούς.

Σύμφωνα με τη χορογράφο Έλενα Χριστοδουλίδου, η παράσταση αντλεί τον τίτλο της από τη γλώσσα των αλόγων, η οποία είναι «σφιχταγκαλιασμένη με την αρχετυπική της ανθρώπινης ύπαρξης γλώσσα του χορού, σε όλους τους δυνατούς μεταξύ τους συνδυασμούς». Όπως, επισημαίνει, η ίδια «είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει ένας λόγος για τα πάντα. Είμαστε από την ανθρώπινη φύση μας υποχρεωμένοι διαρκώς να τον αναζητούμε. Εκκινώντας από το “άλογο”, το άνευ λόγου. Σε μια πορεία/κούρσα αναζήτησης του ίδιου της του λόγου». «Δίνοντας σημασία αποκλειστικά και μόνο στις αισθήσεις, στις σχέσεις των σωμάτων, σε αυτό που πράγματι τα κινεί, στο νοερό σημείο από όπου η κίνηση μπορεί απελευθερωτικά να εξελίσσεται. Να εξελίσσεται και να δραπετεύει από τα συμβατικά της όρια, από τις άκρες των χεριών ή των ποδιών, για να διαχυθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοερά σημεία μέσα στον χώρο», αναφέρει η χορογράφος για την παράσταση.

Τη δραματουργία της παράστασης πραγματοποίησε ο Γιάννης Καραούλης, ενώ επί σκηνής εμφανίζονται οι Άδωνις Κυριακίδης, Ρεγγίνα Μαρκίδου, Γιάννης Οικονομίδης, Στέφανη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαμεθοδίου, Ήβη Χατζηβασιλείου. Η μουσική είναι της Χριστίνας Γεωργίου, ο φωτισμός της Βαλεντίνας Ταμιωλάκη, τα κοστούμια του Λάκη Γενεθλή, οι μάσκες της Μάρθα Φωκά, ενώ την οργάνωση παραγωγής έχει ο Μάρκος Γραμματικόπουλος.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΑ/ΓΒΑ)