Η 92χρονη Μαρία Κανάρη δώρισε το σπίτι της και σήμερα δεν έχει για τροφή – Η συγκλονιστική ιστορία της

Η 92χρονη πριν από αρκετά χρόνια δώρισε στον Χριστιανικό Σύνδεσμο Γυναικών Απόστολος Βαρνάβας, την μοναδική περιουσία της, οικόπεδο αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ μαζί με το εκεί σπιτάκι της, με σκοπό, όπως της είχαν πει να της εξασφαλίσουν τα γεράματά της, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε…

Του ΠΑΝ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τα κακά υστερινά για την 92χρονη Μαρία Κανάρη συνεχίζονται, αφού τώρα βρέθηκε στην δεινή κατάσταση να μην υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα ώστε να συνεχίσει να σιτίζεται με ειδική τροφή – ρόφημα μέσω ρινογαστρικού σωλήνα, στην στέγη ηλικιωμένων στον Στρόβολο, όπου είναι τρόφιμος τους τελευταίους δύο περίπου μήνες. Η συγκεκριμένη τροφή είναι απαραίτητη για την επιβίωσή της.

  • Στη φωτογραφία η 92χρονη Μαρία Κανάρη, τον Σεπτέμβριο του 2019, στο σπίτι της αδελφότεκνης της Στέλλας Στυλιανού, η οποία την φρόντιζε. Με ρεπορτάζ της η «Α» είχε ασχοληθεί και τότε με την περίπτωση.

Όλα αυτά συμβαίνουν, παρά το γεγονός ότι πριν από πολλά χρόνια η κ. Μαρία Κανάρη είχε δωρίσει την μοναδική περιουσία που διέθετε, στην περιοχή Δασούπολη, ένα οικόπεδο αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ στον Χριστιανικό Σύνδεσμο Γυναικών Απόστολος Βαρνάβας, υπαγόμενου στην εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα Δασούπολης. Η δωρεά έγινε κατόπιν προφορικής συμφωνίας, η οποία προέβλεπε ότι, στον χώρο του οικοπέδου, στο οποίο ήταν κτισμένο και το μικρό σπιτάκι της 92χρονης, θα ανεγειρόταν στέγη ηλικιωμένων, όπου η ίδια θα είχε την δική της θέση, εξασφαλίζοντας έτσι τα γερατειά της. Η συμφωνία αυτή, για διάφορους λόγους δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα πριν από έξι περίπου χρόνια η κατάσταση της υγείας της 92χρονης σήμερα Μαρίας να μην της επιτρέπει να αυτοεξυπηρετείται, και οι συνθήκες διαβίωσης της στο σπιτάκι της στην Δασούπολη να μετατραπούν σε κάτι περισσότερο από άθλιες.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΕΚΤΗ ΤΗΣ.

Η κ. Μαρία Κανάρη δεν έχει παιδιά, και αναγκαστικά ανέλαβε να την φροντίζει εδώ και έξι χρόνια η αδελφότεκνή της και βαπτιστικιά της Στέλλα Στυλιανού Κάιζερ, μεταφέροντας της στο σπίτι της στην περιοχή ΣΟΠΑΖ. Η κ. Στέλλα 70 χρόνων σήμερα, ανέλαβε την φροντίδα της θείας, παρά το γεγονός ότι η ίδια βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αναγκάστηκε να σταματήσει την εργασία της με αποτέλεσμα τα χρέη της να αυξηθούν. Τώρα ζει και η ίδια με την χαμηλή σύνταξη των 370 ευρώ, ενώ οι ανάγκες της 92χρονης θείας της, καλυπτόντουσαν εν μέρει με την δική της σύνταξη.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.

Η κ. Στέλλα Στυλιανού ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον Χριστιανικό Σύνδεσμο Γυναικών Απόστολος Βαρνάβας, αλλά και με τους ιερείς του ομώνυμου ναού, θεωρώντας ότι μετά την δωρεάν του οικοπέδου που έχουν πάρει, είχαν υποχρέωση προς την 92χρονη για την πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων για την φροντίδα της. Μάλιστα η Στέλλα Στυλιανού, εκ μέρους της θείας της, καταχώρησε το 2018 αγωγή στο δικαστήριο διεκδικώντας πίσω το οικόπεδο το οποίο δωρήθηκε στον Χριστιανικό Σύνδεσμο. Η κ. Στέλλα, όπως μας είχε πει, ανέμενε από τον Σύνδεσμο να στηρίξουν ουσιαστικά οικονομικά την ίδια για να μπορεί και η αυτή να φροντίζει με την σειρά της την θεία της, χωρίς να πνίγεται στα χρέη και στο άγχος για να εξασφαλίσει τα προς το ζην . Μας είπε ότι τις είχαν προτείνει να τις δίνουν ποσό 100 ευρώ τον μήνα αλλά δεν το δέχθηκε θεωρώντας το εξευτελιστικό. Αργότερα της πρότειναν 200 ευρώ τον μήνα αλλά για τους ίδιους λόγους δεν το έχει δεχθεί ούτε και αυτό. Από πλευράς του χριστιανικού συνδέσμου υποστήριξαν ότι η Στέλλα Στυλιανού πήρε κάποια χρήματα από την θεία της, με την τελευταία να το παραδέχεται, χωρίς όμως να βλέπει κάτι κακό σε αυτό. Αυτό έγινε, υποστήριξε η κ. Στέλλα, με την συγκατάθεση της 92χρονης, αφού η ίδια είναι η μόνη που φροντίζει γι΄ αυτήν και δεν μιλούμε για κανένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Η Στέλλα διερωτάται αν δεν αρκεί στον Σύνδεσμο που πήρε το οικόπεδο αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ από την 92χρονη και ήθελε και τις λίγες οικονομίες της. Το θέμα του οικοπέδου το είχε φέρει ξανά στο φως της δημοσιότητας η “Αλήθεια” με ρεπορτάζ της τον Σεπτέμβριο του 2019.

Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ 92ΧΡΟΝΗΣ.

Πριν από δύο μήνες και για δύο εβδομάδες, η 92χρονη νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με υγρό στους πνεύμονες και ήταν αδύνατο να της δίνεται τροφή κανονικά από το στόμα, γι’ αυτό αποφασίστηκε η χρήση του ρινογαστρικού σωλήνα για την σίτιση της, κάτι που συνεχίζεται και στην στέγη ηλικιωμένων που έχει μεταφερθεί αμέσως μετά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΤΡΟΦΗ.

Η 92χρονη δικαιούται δωρεάν τις ειδικές αυτές τροφές από το νοσοκομείο, αλλά, άκουσον – άκουσον, υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες για την έγκριση από αρμόδια επιτροπή του αιτήματος αυτού το οποίο εκκρεμεί εδώ και ενάμιση μήνα. Τα ροφήματα αυτά στα ιδιωτικά φαρμακεία πωλούνται προς 5,09 ευρώ το κάθε μπουκάλι. Αν υπολογίσουμε ότι για την περίπτωση της Μαρίας Κανάρη χρειάζονται για την σίτισή της δύο μπουκάλια την ημέρα, τότε το κόστος ξεπέρνα τα 300 ευρώ τον μήνα, πέραν του ποσού των 1.550 ευρώ που καταβάλλεται μηνιαίως στον οίκο ευγηρίας για την εκεί παραμονή της. Για να καλυφθεί το ποσό των 1.500 ευρώ καταβάλλεται η σύνταξη της Μαρίας Κανάρη, ύψους 370 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό συμπληρώνεται από το τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους. Παραμένει όμως το πρόβλημα της εξασφάλισης των ειδικών τροφών, μέχρι να ολοκληρωθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να της παραχωρείται δωρεάν από το φαρμακείο του νοσοκομείου. Ο ιδιοκτήτης του οίκου ευγηρίας τους τελευταίους δύο μήνες, καλή του προαίρεση του ανθρώπου, εξασφάλιζε μέχρι τώρα δωρεάν, από εδώ και από εκεί την ειδική τροφή, για την 92χρονη Μαρία Κανάρη, αλλά οι δυνατότητες αυτές έχουν εξαντληθεί.

Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ.

Γι’ αυτό ο ιδιοκτήτης του οίκου ενημέρωσε σχετικά την αδελφότεκνη της 92χρονης, Στέλλα η οποία βρέθηκε σε απελπιστική κατάσταση. Τηλεφώνησε επανειλημμένα στο νοσοκομείο Λευκωσίας, από όπου την ενημέρωσαν ότι η διαδικασία για να εγκριθεί η παραχώρηση δωρεάν η ειδική τροφή για την θεία της βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά το ότι το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε πριν ενάμιση περίπου μήνα. Πάνω στην απελπισία της, η κ. Στέλλα επικοινώνησε με την επικεφαλής του Χριστιανικού Συνδέσμου Γυναικών Απόστολος Βαρνάβας, στην οποία εξέθεσε το πρόβλημα ζητώντας την ανάληψη των ευθυνών τους. Τελικά από τον Σύνδεσμο, όπως ενημερώθηκε η Στέλλα Στυλιανού, επισκέφθηκαν την γιαγιά Μαρία στην στέγη ηλικιωμένων, μεταφέροντας της αριθμό ειδικών τροφών, προερχόμενες, όπως έγινε γνωστό, από τους συγγενείς προσώπου που έχει αποβιώσει. Έστω και έτσι το ενδιαφέρον που επέδειξαν εκτιμάται, αφού αποτελεί για την κ. Στέλλα μια ανάσα μέχρι να δεήσουν οι αρμόδιες κτητικές υπηρεσίες να χορηγήσουν τις ειδικές τροφές στην 92χρονη.

Απάνθρωπη γραφειοκρατία

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να ενημερωθεί αναφορικά με το θέμα των χρονοβόρων διαδικασιών, εξέτασης των αιτήσεων παραχώρησης των ειδικών τροφών στους ασθενείς, εισπράττοντας την παραδοχή ότι υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία.

Όπως προαναφέραμε οι τροφές αυτέ σε υγρή μορφή χορηγούνται μέσω ρινογαστρικού σωλήνα στους ασθενείς, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να σιτίζονται από το στόμα. Πληροφορηθήκαμε η τριμελής επιτροπή, η οποία εξετάζει τα αιτήματα για δωρεάν τροφές, απαρτίζεται, από διαιτολόγο, λειτουργό του Υπουργείου Υγείας και ένα φαρμακοποιό από τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, οι οποίοι συνεδριάζουν μια φορά τον μήνα.

Η επιτροπή συνεδρίασε και πήρε αποφάσεις για εγκρίσεις ή απορρίψεις στις 5 Ιουνίου, ωστόσο όπως μας λέχθηκε οι λίστα με τους δικαιούχους δεν έχει φθάσει ακόμη στο νοσοκομείο για να αρχίσει η παραχώρηση των τροφών μέσω του φαρμακείου.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρος, όπως μας λέχθηκε, αρχικά το αίτημα εξετάζεται από την επιτροπή μετά

πάει στο νοσοκομείο για να υπογραφούν οι αιτήσεις ξανά, στην συνέχεια για δεύτερη φορά οδηγούνται στο υπουργείο Υγείας, μετά στις φαρμακευτικές υπηρεσίες και μέχρι να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται περισσότερο από μήνα.

ΠΗΓΗ: ΑΛΗΘΕΙΑ