Πότε θα φανεί αν τα μέτρα βοήθησαν-Η κατάσταση στα σχολεία

Τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός πως οι νεαροί μεταδίδουν τον ιό στους ηλικιωμένους ,οι οποίοι, είναι αυτοί που γεμίζουν τα νοσοκομεία στο τέλος της ημέρας, έκρουσε, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ. Μαρία Κολιού μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του  OMEGA.

«Αν κοιτάξουμε την μέση ηλικία των περιστατικών στην κοινότητα είναι στα 30 έτη ενώ των εισαγωγών είναι 60 χρονών, αυτό σημαίνει πως οι νεαροί μεταδίδουν στη συνέχεια στους ευπαθείς και το θέμα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό.»

Ενώ τόνισε πως αν παρατηρηθεί αύξηση των εισαγωγών στις εντατικές αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που έχουμε θέσει για να παρθούν πιο αυστηρά μέτρα.

ΈΞΑΡΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όσον αφορά την έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία η κυρία Κολιού ανέφερε πως, δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός παρά μόνο τήρηση των πρωτοκόλλων.

«Αν υπάρχει κρούσμα μέσα στην τάξη θα πρέπει σαφώς  οι γύρω μαθητές ή ολόκληρη η τάξη να μένει στο σπίτι, δεν πρέπει να κλείνουν τα σχολεία εύκολα,  θα πρέπει να τηρούνται τα πρωτόκολλα και για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια καλή  συνεργασία μεταξύ των αρχών του σχολείου με το ΥΠΠΑΝ και την ομάδα ιχνηλάτησης.»

« Η επιδημιολογική ομάδα δεν ασχολείται με τα πρωτόκολλα των σχολείων καθώς το Υπ. Παιδείας έχει δική του ομάδα ωστόσο μπορεί να ζητηθεί η γνώμη μας»

Οι περισσότεροι μαθητές, ανέφερε, φαίνεται να κολλούν από εξωσχολικές δραστηριότητες, «και αυτό είναι σημαντικό γιατί η μετάδοση δεν γίνεται εντός του σχολείου.»

Παράλληλα όπως ανέφερε τα  αποτελέσματα των  πρόσφατων μέτρων τα οποία πάρθηκαν θα φανούν σε περίπου 10  μέρες περίπου.