Ικανοποιημένη η κυβέρνηση-Καλεί την Τουρκία ν’ ανταποκριθεί θετικά

Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για το περιεχόμενο του ψηφίσματος που ενέκρινε την Πέμπτη  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τόσο την τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και την τουρκική Κυβέρνηση να ανταποκριθούν θετικά, εφαρμόζοντας όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ζητά αναφορικά με την Αμμόχωστο, αλλά και τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

“Ιδιαίτερα επισημαίνουμε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα από το ψήφισμα του καταδικάζει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και την καλεί να ανακαλέσει τις αποφάσεις της. Καλεί, επίσης, την τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά”, αναφέρει.

Αποδίδουμε, προσθέτει, ιδιαίτερη σημασία στην αναφορά του Ευρωκοινοβουλίου που «καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διατηρήσει την ενιαία θέση του έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, να αναλάβει δράση και να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας».

Ο κ. Κούσιος υπογραμμίζει ότι οι αρνητικές αντιδράσεις στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, αλλά και από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δεν διευκολύνουν καθόλου τη νέα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, λίγα εικοσιτετράωρα μάλιστα πριν την άφιξη της κ. Λουτ στην Κύπρο.

Αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τόσο την τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και την τουρκική Κυβέρνηση να ανταποκριθούν θετικά εφαρμόζοντας όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ζητά αναφορικά με την Αμμόχωστο, αλλά και την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

“Εάν η Τουρκία πραγματικά εννοεί ότι ο δρόμος που επιθυμεί είναι ο ευρωπαϊκός, όπως δήλωσε προσφάτως ο Τούρκος Πρόεδρος, θα πρέπει να σέβεται και να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, καταλήγει.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΓΒΑ)