Καραγιάννης για ατασθαλίες Λεμεσού: «Δε θα μας οδηγήσουν σε καλά αποτελέσματα»

Για τα όσα καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη Λεμεσό και τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OMEGA, ο καθηγητής και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Πέτρος Καραγιάννης.

Ο κ. Καραγιάννης αναφερόμενος στα όσα θα ληφθούν υπόψη για τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ή και τις περεταίρω χαλαρώσεις που θα ακολουθήσουν ανέφερε μεταξύ άλλων πως ορισμένα από τα περιστατικά συγχρωτισμού που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λεμεσό, ίσως να μην οδηγήσουν σε καλή εξέλιξη της όλης κατάστασης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η συμβουλευτική επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σε κανέναν. Η συμβουλευτική επιτροπή σκοπό έχει να δίνει κάποιες συμβουλές όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα από εκεί και πέρα εναπόκειται στο Υπουργικό Συμβούλιο πως θα προχωρήσει. Εάν μας ζητηθεί θα εκφράσουμε την άποψη μας όσον αφορά την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση και από εκεί και πέρα εάν είναι δυνατό να υπάρξουν κάποιες περεταίρω χαλαρώσεις.

Ανεβήκαμε πάνω από τους 400 αλλά πρέπει να πούμε ότι έγινε και ένας υπερβολικός μεγάλος αριθμός δειγματοληψιών κόντευε τις 56 χιλιάδες. Επίσης, πρέπει να πούμε ότι σαν αποτέλεσμα έστω και αυτού του ποσοστού θετικών κρουσμάτων το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,7% χαμηλότερο από τις προηγούμενες μέρες. Αυτό το θεωρώ θετικό. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα λόγω της Κυριακής των αποκριών και από τις χαλαρώσεις στους χώρους εστίασης που όπως είδαμε μάλλον δεν θα μας οδηγήσουν σε καλά αποτελέσματα αν συνεχίσουμε με έτσι τρόπο να διασκεδάζουμε».

Για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίου δήλωσε: «Θεωρώ ότι το διάταγμα είναι εκεί μέρα και πρέπει να το εισακούσουμε από εκεί και πέρα αν υπάρξει κάποιος διακανονισμός πριν τη λήξη του διατάγματος αυτό αφορά το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας

Αυτή τη στιγμή και από την εθνική αναφορά της περασμένης Παρασκευής φαίνεται ότι ένα 20% των κρουσμάτων που παρατηρούμε είναι σε ηλικίες κάτω των 18 ετών. Αυτά αφορούν και σε παιδιά από Δημοτικά και σε παιδιά από Λύκεια. Φυσικά γίνονται τα τεστ φορούν και τις μάσκες τα παιδιά από τα Λύκεια, εντούτοις όμως παρουσιάζονται κρούσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι στα σχολεία που μολύνονται τα παιδιά. Μπορεί και να σε εξωσχολικές δραστηριότητες, είτε στην οικογένεια. Επομένως υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να εισαχθεί στα σχολεία.

Θεωρώ ότι ο θερμός καιρός θα βοηθήσει υπέρμετρα διότι δεν θα είμαστε κλειστοί σε εσωτερικούς χώρους που βολεύει τον ιό στην μετάδοση του και σε συνάρτηση με την αυξανόμενη εμβολιαστική κάλυψη θα βοηθήσει να περιοριστούν τα κρούσματα. Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι εάν δεν είμαστε προσεκτικοί στα μέτρα και στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων για λίγο ακόμη χρονικό διάστημα δεν θα τα καταφέρουμε τόσο γρήγορα».

Πηγή: omegalive