Στον κλοιό του υψηλού ενεργειακού κόστους η Ευρώπη

Στα ύψη τιμές ρεύματος και αερίου – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού στη Γερμανία έχει αυξηθεί φέτος κατά 60% εν μέσω ανατιμήσεων σε αριθμό εμπορευμάτων, όπως το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπών.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί ανά την Ευρώπη, καθώς η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να περικόψει τον φόρο που επιβάλει στην ηλεκτρική ενέργεια ως τα τέλη του έτους, ενώ η Βρετανία θα επιτρέψει στους προμηθευτές να αυξήσουν τα τιμολόγια για δεύτερη φορά φέτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το υψηλότερο ενεργειακό κόστος αποτελεί αγκάθι για τους πολιτικούς λίγους μήνες πριν την κλιματική διάσκεψη της Γλασκώβης, όπου θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι μπορούν να θέσουν την παγκόσμια οικονομία σε ένα μονοπάτι μηδενικών εκπομπών με άξονα το 2050.

Ο φόβος έχει να κάνει με την αντίδραση προς τις κλιματικές πολιτικές και τη στήριξη της πράσινης ενέργειας, τη στιγμή που έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές και ο καύσωνας οδηγούν τα συστήματα αρκετών χωρών στα όριά τους και θυμίζουν σε πολλούς τη σημασία των συμβατικών μονάδων.

Ασχέτως των αντιδράσεων, το υψηλό κόστος προβλέπεται να παραμείνει τη στιγμή που η Ρωσία εξάγει λιγότερο αέριο προς την Ευρώπη και οι τιμές του LNG δεν επιβαβεύουν τις εξαγωγές του προς τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά προς την Ασία και άλλους προορισμούς. Ως αποτέλεσμα, οι αποθήκες της Ευρώπης δεν γεμίζουν με το ρυθμό που θα πρεπε προετοιμάζοντας το έδαφος για έναν δύσκολο χειμώνα.

Εκτός από τον απλό κόσμο, υπάρχουν και ορισμένες κυβερνήσεις που αντιδρούν στα σχέδια της Ε.Ε., καθώς η Γαλλία επιχειρεί μια πιο μετριοπαθή νομοθεσία για την επέκταση της αγοράς ρύπων στη θέρμανση και τις μεταφορές. Άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Ουγγαρία ανησυχούν για τις κοινωνικές επιπτώσεις των νέων πράσινων πολιτικών.

Στη Βρετανία τίθενται ερωτήσεις για το κόστος των μηδενικών εκπομπών και υπάρχει ασάφεια για το σχέδιο της κυβέρνησης που θέλουν 600.000 νοικοκυριά ετησίως να αλλάζουν τους λέβητες φυσικού αερίου με αντλίες θερμότητας.

Τέλος, η Ισπανία που δεν διαθέτει επαρκείς διασυνδέσεις με την υπόλοιπη ήπειρο, είδε τις τιμές ρεύματος να ξεπερνούν τα 100 ευρώ, δηλαδή διπλάσιες μέσα σε ένα χρόνο.

Πηγή: Brief