Έφοδος στις Α΄βοήθειες- Νέες οδηγίες για να μπει τάξη στα ΤΑΕΠ

Επικαιροποιημένο εγχειρίδιο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται η διαχείριση ασθενών, κλινών και εξιτηρίων με στόχο την αποσυμφόρηση των Πρώτων Βοηθειών ετοίμασε και απέστειλε στα νοσηλευτήρια ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Στο εγχειρίδιο, περιλαμβάνεται ολόκληρη τη διαδικασία, από την είσοδο του ασθενούς στο ασθενοφόρο ή το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και καθορισμό υπεύθυνου γιατρού ή νοσηλευτή ανά περίπτωση. 

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι «όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να διεκπεραιώνονται το αργότερο εντός 45 λεπτών και οι ακτινοδιαγνωστικές (ακτινογραφίες, τομογραφία, υπερηχογραφήματα κ.λπ.) πρέπει να γίνονται με προτεραιότητα και χωρίς καθυστέρηση και τα αποτελέσματά τους να κοινοποιούνται αμέσως στον θεράποντα ιατρό του ΤΑΕΠ αλλά και πως οι «ειδικοί γιατροί/ειδικευόμενοι που εφημερεύουν ή βρίσκονται σε καθήκον αναμονής και καλούνται από τον γιατρό του ΤΑΕΠ για εξέταση ασθενών, πρέπει να ανταποκρίνονται το αργότερο εντός 30 λεπτών από την ώρα της κλήσης».

Το επικαιροποιημένο εγχειρίδιο γνωστοποιήθηκε χθες από τον ΟΚΥπΥ στον ΟΑΥ κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε για συζήτηση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στα ΤΑΕΠ τα οποία πλέον λειτουργούν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Στις νέες οδηγίες περιλαμβάνεται λεπτομερής αναφορά στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν οι θάλαμοι των νοσοκομείων, καθορίζονται υπεύθυνοι για κάθε ενέργεια που επιβάλλεται να γίνεται πριν και μετά την έκδοση εξιτηρίων ενώ γίνεται σαφής αναφορά για παραπομπή ασθενών που προσέρχονται στα ΤΑΕΠ αλλά δεν αποτελούν επείγοντα περιστατικά, στους προσωπικούς τους γιατρούς. Ο συντονισμός θα γίνεται από τους διευθυντές των νοσοκομείων με ουσιαστική εμπλοκή των διευθυντών κλινικών και των προϊστάμενων νοσηλευτικών λειτουργών.

Philenews