Ο Αναστασιάδης στο Κρανς Μοντανά απέρριψε μηχανισμό που καταργούσε εγγυήσεις

  • Αδυσώπητα παραμένουν τα ερωτηματικά για τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κραν Μοντανά
  • Γιατί απέρριψε το μηχανισμό που καταργούσε τις εγγυήσεις;

«Αν όντως δεν θέλει τις τουρκικές εγγυήσεις ο κ. Αναστασιάδης, τότε γιατί απέρριψε το μηχανισμό που τις καταργούσε;» διερωτάται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, σημειώνοντας ότι τα πρακτικά που δημοσιεύει ο «Φ» για το Κραν Μοντανά προφανέστατα δεν αναιρούν τα δύο αδιαμφισβήτητα γεγονότα που βαραίνουν τον κ. Αναστασιάδη και την πολιτική του.

Παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητο, αναφέρει, γιατί ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε το γνωστό άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης, το οποίο καταργούσε οριστικά τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας. Ο Γ. Κουκουμάς σε γραπτή δήλωσή του υπενθυμίζει ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες προνοεί ρητά ότι η Συνθήκη Εγγυήσεως θα αντικατασταθεί με μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι η Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κραν Μοντανά απενοχοποιεί την κατοχική δύναμη και επιμερίζει στις δύο κοινότητες την ευθύνη. Ο κ. Αναστασιάδης όμως δεν την αμφισβήτησε ποτέ εδώ και τέσσερα χρόνια. Την ώρα που ο κ. Αναστασιάδης για άλλα θέματα συγκρούεται έντονα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, γι’ αυτό το μείζον ζήτημα δεν αποτόλμησε να του πει λέξη ή έστω να στείλει μια επιστολή για να εκθέσει τη δική του εκδοχή για τη Διάσκεψη του 2017; Είτε πρόκειται για ασύγγνωστη -σε βαθμό επικίνδυνο- ανικανότητα, είτε τα πράγματα στο τελικό δείπνο έγιναν αλλιώς και ο κ. Αναστασιάδης αδυνατεί να διαψεύσει τους παρόντες σε αυτό. «Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης άφησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη διεθνώς», επισημαίνει ο Γ. Κουκουμάς.

Ερωτηθείς για τα πρακτικά συναντήσεων στο Κραν Μοντανά, ο Πρόεδρος επανέλαβε και χθες ότι «αιτία κατάρρευσης της προσπάθειας ήταν η εμμονή της Τουρκίας στη συνέχιση των εγγυήσεων και στην παρουσία αυξημένου αριθμού κατοχικών στρατευμάτων σε σχέση με την πρόταση για μια περίοδο ενός αγήματος, όπως προέβλεπε η Συνθήκη του 1960». Σε παρατήρηση ότι συνεχίζει να δέχεται πυρά από το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που δέχεται τα πυρά, είναι ο Κυπριακός Ελληνισμός…»!

7σέλιδη έκθεση και καθυστέρηση
Την 7σέλιδη έκθεση που ετοίμασαν οι ειδικές υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ για την κατάσταση στα Βαρώσια και τη βάση για ντρόουνς στο Λευκόνοικο επικαλέστηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, για να δικαιολογήσει την αναβολή των αποφάσεων από το ΣΕΥ σε σχέση με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Μεταξύ άλλων οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες παρα­δέχονται ότι σκοπός της Άγκυρας είναι να δημιουρ­γήσει νέα τετε­λεσμένα, να ακυρώσει τις πολιτικές της Λευκωσίας και να προκαλέσει ρήγματα μεταξύ Κύπρου και Ε.Ε. Πάνω σε αυτή την έκθεση θα στηριχθεί το options paper (έγγραφο επιλογών) της Ε.Ε. για την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικαλέστηκε την εν λόγω έκθεση λέγοντας ότι «υπάρχει το ενδιαφέρον από ευρωπαϊκής πλευράς» και ότι «οι απειλές οπωσδήποτε από πλευράς Τουρκίας και λαμβάνονται υπόψιν και θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο διπλωματικό τρόπο».

πηγή: διάλογος