Έμειναν ξεκρέμαστοι δεκάδες νέοι – Το ΥΠΟΙΚ «έκοψε» τα έργα στις βιομηχανικές Κιτίου και Ξυλοτύμπου

Έμειναν ξεκρέμαστοι δεκάδες νέοι που αναζητούν επαγγελματική στέγη

Το Υπουργείο Οικονομικών «έκοψε» τα έργα στις βιομηχανικές Κιτίου και Ξυλοτύμβου, παρά το γεγονός ότι ήταν ώριμα, επικαλούμενο τα «δημοσιονομικά δεδομένα». Σαν αποτέλεσμα αυτού, δεκάδες επαγγελματίες που προσδοκούσαν στην απόκτηση στέγης έμειναν ξεκρέμαστοι.

 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, έστειλε επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, για τα έργα επέκτασης των βιοτεχνικών περιοχών στις κοινότητες Κιτίου (περιφερειακή) και Ξυλοτύμπου, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει «αυξημένη ζήτηση για δραστηριοποίηση νέων επαγγελματιών». Ωστόσο ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα δημοσιονομικά δεδομένα, δεν ενέκρινε τη συμπερίληψη των εν λόγω έργων στους Προϋπολογισμούς του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2022». Ανέφερε επίσης ότι «το θέμα θα τύχει επαναξιολόγησης και θα υποβληθεί εκ νέου στις προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Σημειώνεται ότι τα έργα αφορούν 84 νέα οικόπεδα, στα οποία αναμένεται να στεγαστούν κυρίως νέοι επαγγελματίες. Επισημαίνεται επίσης ότι η συνεισφορά την οποία θα έδινε το κράτος είναι μόλις 1,7 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται χαμηλό σε σύγκριση με τα οφέλη τα οποία αναμένεται να προκύψουν από την υλοποίηση των έργων. Παρά ταύτα, το κονδύλι «κόπηκε» από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επικαλέστηκε τα «δημοσιονομικά δεδομένα».

Επισημαίνεται ότι αρχικά είχαν ληφθεί θετικές απόψεις απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εμπορίου, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και Υπουργείο Εσωτερικών). Ωστόσο την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών άναψε κόκκινο.

Από τα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην επιστολή προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Υποβλήθηκαν αιτήματα από τα Κοινοτικά Συμβούλια Κιτίου (επέκταση της υφιστάμενης Περιφερειακής Βιοτεχνικής Περιοχής Κιτίου-Περβολιών ως Β’ Φάση) και Ξυλοτύμπου (επέκταση της Β’ Φάσης της Βιοτεχνικής Ξυλοτύμπου) για έγκριση χρηματοδότησης.  Έχουν συνυποβληθεί επίσης σχετικές Μελέτες Βιωσιμότητας, όπως απαιτείται σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική.

• Η Φάση Β’ της Περιφερειακής Βιοτεχνικής Περιοχής Κιτίου – Περβολιών προτείνεται εντός των τουρκοκυπριακών τεμαχίων με αρ. 575 και 114 (μέρος) του Φ/Σχ:50/30 στο Κίτι και περιλαμβάνει συνολικά 59 νέα οικόπεδα. Η περιοχή αυτή έχει έκταση 34.115 m2 και εμπίπτει εντός καθορισμένης Βιοτεχνικής Ζώνης Ε1. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται να ανέλθει στα 1.500.000 ευρώ, με τη συνεισφορά του κράτους κατά 4/5 του κόστους που ανέρχεται στο 1.200.000 ευρώ.

• Η Φάση Β’ της Βιοτεχνικής Περιοχής Ξυλοτύμπου προτείνεται επί των τεμαχίων με αρ. 889 (μέρος), Φ/Σχ:41/05W2, 91 και 95 (μέρος), Φ/Σχ:41/31W2, έχει συνολική έκταση 20.323 m2 και περιλαμβάνει συνολικά 25 νέα βιοτεχνικά οικόπεδα, χώρους πρασίνου, χώρους στάθμευσης και οδικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη επέκταση εμπίπτει εντός ήδη καθορισμένης Βιοτεχνικής Ζώνης. Το συνολικό κόστος του έργου υπολογίζεται να ανέλθει στις 810.000 ευρώ, με τη συνεισφορά του κράτους κατά 2/3 του κόστους που ανέρχεται στις 540.000 ευρώ.