Ασπίδα κατά της ακρίβειας από κρεοπώλες

Ανάχωμα στο κύμα των αυξήσεων υψώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών, Κώστα Λειβαδιώτη. Υποστηρίζει ότι υπάρχει αρκετό πλεόνασμα κρεάτων στην Κύπρο και ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών τόνισε ότι δεν δικαιολογούνται οποιεσδήποτε αυξήσεις σε κέντρα εστίασης, με αφορμή τις τιμές του κρέατος. «Αν προκύψουν αυξήσεις στην εστίαση με άλλες αφορμές τότε να το δεχτώ. Αλλά οι τιμές του κρέατος παραμένουν σταθερές και δεν δικαιολογούν αυξήσεις στην εστίαση», δήλωσε σε ιδιωτικό ραδιόφωνο.

Ο κ. Λειβαδιώτης τόνισε ότι ενώ από τη μία παρατηρείται παγκοσμίως τάση για αύξηση στις τιμές των κρεάτων, λόγω του ότι τα κρέατα είναι παράγωγα δημητριακών των οποίων η τιμή έχει πάρει την ανιούσα, από την άλλη στην Κύπρο υπάρχει υπερπληθυσμός σε κρέατα κάτι που συμβάλλει στο να παραμένουν οι τιμές σε σταθερό επίπεδο.

Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε ο Κώστας Λειβαδιώτης στο politis.com.cy, εάν δεν παρατηρείτο  αύξηση στις τιμές των δημητριακών, στην Κύπρο θα προέκυπτε μείωση στις τιμές των κρεάτων, λόγω ακριβώς του υπερπληθυσμού παρατηρείται.

Ερωτηθείς για τις τιμές που καταγράφονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο σε ότι αφορά την αγορά κρέατος, παρέθεσε ενδεικτικά τις πιο κάτω τιμές:

  • Κοτόπουλο ολόκληρο: 3-4 ευρώ
  • Χοιρινό με κόκκαλο: 4-5 ευρώ
  • Βοοειδή: 7 ευρώ με κόκκαλο και 10-11 ευρώ χωρίς κόκκαλο
  • Αρνί: 9-10 ευρώ ανά τεμάχιο και 10-12 ευρώ η τιμή για τα παγιδάκια

Καταλήγοντας, ο Κώστας Λειβαδιώτης προέβλεψε ότι οι τιμές του κρέατος θα παραμείνουν σταθερές, τουλάχιστον μέχρι και τα Χριστούγεννα, εκτός και αν υπάρξουν παρεμβάσεις, όπως θανατώσεις ζώων ή μεγάλες εξαγωγές, οι οποίες θα μειώσουν απότομα τον πληθυσμό ζώων. Ωστόσο διευκρίνισε ότι πρόκειται για αστάθμητους παράγοντες και ως εκ τούτου η οποιαδήποτε πρόβλεψη περιέχει μεγάλο ρίσκο.

Παρέμβαση Συνδέσμου Καταναλωτών

Από την άλλη ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας «να αναλάβει τις ευθύνες της και να συνειδητοποιήσει ότι ρόλος και ο σκοπός της ύπαρξης της είναι η αποτελεσματική προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών και όχι οποιονδήποτε άλλων συνόλων ή συμφερόντων».

Σε ανακοίνωσή του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών αναφέρει ότι «δυστυχώς, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, που είναι η αρμόδια Αρχή για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών, δεν φαίνεται να εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε».

Προσθέτει ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών, τίθεται σε δεύτερη μοίρα έναντι των όποιων άλλων συμφερόντων».

Συγκεκριμένα ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών καταλογίζει στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ότι «κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή και πέτυχε να εγκριθεί σε νόμο, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Καταναλωτών, στο οποίο δόθηκε εξουσία στο Διευθυντή να αναστέλλει κάθε μέτρο εναντίον του παραβάτη με μόνο μια γραπτή δήλωσή του ότι στο μέλλον θα σταματήσει να παραβιάζει το νόμο».

Επίσης, με αυτό το νομοσχέδιο «δόθηκε εξουσία στο Διευθυντή να επιβάλλει εκατομμύρια πρόστιμο, χωρίς μηχανισμό ελέγχου της απόφασής του σε περιπτώσεις που επιβάλλει χαριστικό πρόστιμο».

Καταλήγοντας ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών υποστηρίζει ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αδικαιολόγητα καθυστερεί την ολοκλήρωση της διερεύνησης σοβαρών και άλλων γραπτών καταγγελιών του Συνδέσμου, οι οποίες έπρεπε να ολοκληρωθούν σε δυο ή το αργότερο τρεις μήνες, έχει περάσει χρονικό διάστημα δεκαοκτώ μηνών και ακόμα διερευνώνται».