Με τη μετάλλαξη «Δέλτα» το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ

Η επικράτηση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Κύπρο φαίνεται βάσει δεδομένων να βρίσκεται στο 96,2%, ωστόσο, η μετάλλαξη «Δέλτα» μάλλον αντιστέκεται και δεν υποχωρεί εντελώς. Τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας δείχνουν μάλιστα ότι και οι δύο μεταλλάξεις στέλνουν κόσμο στα νοσοκομεία με την μετάλλαξη «Δέλτα» να παρουσιάζεται συχνότερα, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Την ίδια ώρα από τα δεδομένα της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης προκύπτει ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων, των ατόμων δηλαδή που μολύνονται από τον ιό δεύτερη φορά επίσης καταγράφει μικρή αλλά σταθερή αύξηση εβδομάδα με εβδομάδα και όπως πληροφορούμαστε επιστήμονες έχουν ήδη ζητήσει αναλυτική αναφορά, προκειμένου να γνωρίζουν το κατά πόσον οι άνθρωποι αυτοί έχουν μολυνθεί αρχικά με άλλες μεταλλάξεις ή εάν επαναμολύνονται με την μετάλλαξη «Όμικρον» αφού παρόμοιο φαινόμενο άρχισε να καταγράφεται διεθνώς.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Χρίστος Πέτρου, «οι επαναλοιμώξεις ανησυχούν, ειδικά αν αυτές συμβαίνουν σε λίγο χρονικό διάστημα και μετά την επικράτηση της «Όμικρον», αν δηλαδή έχουμε επαναλοιμώξεις με την ίδια την «Όμικρον» ή υπόπαραλλαγή της ή από την «Δέλτα», η οποία να υπογραμμίσουμε ότι δεν έχει εξαφανιστεί και προκαλεί ακόμα σημαντικό αριθμό βαριάς νοσηλείας». Τα αποτελέσματα από μελέτες που δημοσιευτήκαν πρόσφατα, πρόσθεσε, «μας υποδηλώνουν ότι η επαγόμενη από την «Όμικρον» ανοσία μπορεί να μην είναι επαρκής για την πρόληψη της μόλυνσης από μια άλλη, πιο παθογόνο παραλλαγή που υπάρχει ή τυχόν εμφανιστεί στο μέλλον».

Βάσει των επίσημων στοιχείων, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 1830 επαναλοιμώξεις με ημερομηνία δειγματοληψίας 29/1-4/2/2022 γεγονός που δίνει ένδειξη ότι αφορούν την μετάλλαξη «Όμικρον».

Σε ό,τι αφορά τα νοσηλευτήρια από τις εξειδικευμένες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν δείγματα που λήφθηκαν από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των κρατικών νοσηλευτηρίων και δεν αφορούν μόνο άτομα που χρειάστηκαν νοσηλεία, προκύπτει ότι το 86% αφορούσε τη μετάλλαξη «Όμικρον». Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη σχετική αναφορά, «από 57 δείγματα της περιόδου 31/12/22 – 28/1/22 εντοπίστηκαν 49 δείγματα με την παραλλαγή Όμικρον και οκτώ με την παραλλαγή Δέλτα».

Από αυτά τα δείγματα, τα 13 επιβεβαιωμένα, αφορούσαν άτομα που χρειάστηκαν νοσηλεία. Όπως προέκυψε από τις εξειδικευμένες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, πέντε άτομα είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή «Δέλτα» και τα υπόλοιπα οκτώ με την παραλλαγή «Όμικρον».

Σύμφωνα με την ανάλυση της αρμόδιας Μονάδας, σε ό,τι αφορά τους ασθενείς που φέρουν τη μετάλλαξη «Όμικρον», οι επτά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λευκωσίας με τους δύο να βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το όγδοο άτομο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λεμεσού ενώ ένα άτομο στο οποίο ανιχνεύθηκε η παραλλαγή «Όμικρον 2» νοσηλεύεται επίσης στο νοσοκομείο Λευκωσίας.

Οι ασθενείς που φέρουν την μετάλλαξη «Δέλτα» νοσηλεύονται, τέσσερις στο νοσοκομείο Λευκωσίας εκ των οποίων ο ένας στη ΜΕΘ και ένας στο νοσοκομείο της Λεμεσού.

Παράλληλα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπο Χαριλάου, «από τα δικά μας στοιχεία προκύπτει ότι οι εισαγωγές ασθενών που είναι φορείς της «Δέλτα» ανέρχονται γύρω στις 3-4 σε καθημερινή βάση» ενώ «γύρω στο 75-77% των νοσηλευομένων σε κοινούς θαλάμους φέρει την παραλλαγή «Όμικρον», την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, και συγκεκριμένα πέραν του 90% των ασθενών αυτών, φέρει τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Ο κ. Χαριλάου τόνισε ότι σε νοσηλεία, «βρίσκονται ασθενείς που νοσηλεύονται για αρκετό διάστημα και μερικά από αυτά τα περιστατικά, αντιμετωπίζουν βαριές πνευμονίες, βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και χρήζουν εντατικής νοσηλευτικής φροντίδας».

Οι περισσότεροι ασθενείς, πρόσθεσε, «είναι ηλικιωμένα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού» και συνέχισε λέγοντας ότι «καθημερινά γίνονται γύρω στις 25 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία ενώ ο αριθμός των εξιτηρίων που εκδίδονται παρουσιάζει αυτή τη στιγμή σκαμπανεβάσματα».

Στο 2,5% με 3,6% το ποσοστό θετικότητας 

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, το ποσοστό θετικότητας ανά ημέρα, κυμαίνεται από 2,5% μέχρι 3,6% για το σύνολο του πληθυσμού (αυτό καταγράφηκε από 29/1 – 4/2). Σε ό,τι αφορά το ποσοστό θετικότητας που αφορά τη διαδικασία ιχνηλάτησης, δηλαδή τις στενές επαφές, βρίσκεται στο 9% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό που καταγράφεται από τη διαδικασία του προγράμματος «Test to Stay» στα σχολεία είναι στο 1% κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση.

Πηγή: Philenews