Στη σκακιέρα του Ουκρανικού και το Πεκίνο

Με τη ρωσική εισβολή να κρατά σε μάκρος, στο ουκρανικό ζήτημα εμπλέκονται όλο και περισσότεροι παίκτες. Μέχρι στιγμής η Κίνα επιχειρεί να κρατήσει ουδέτερο ρόλο ή τουλάχιστον να μην δείξει πως υποστηρίζει τη Ρωσία, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις προειδοποιήσεις τους τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να μην υπάρξει σύμπλευση Πεκίνου και Μόσχας.

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και συζήτησαν τις εξελίξεις. Η επικοινωνία, που σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο είχε διάρκεια σχεδόν δύο ωρών, ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ. Επίσης, προέτρεψε τον Τζο Μπάιντεν να υπάρξει συζήτηση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας ώστε να επιλυθεί η κρίση. Οι ΗΠΑ, πάντως, έχουν κάνει σαφές ότι η Κίνα θα εκτεθεί στον κίνδυνο να υποστεί αντίποινα, εάν υποστηρίξει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή οι ρωσικοί πύραυλοι σκορπούν τον τρόμο και τον θάνατο. Πόλεις όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο, η Μαριούπολη, το Ντνίπρο, η Ζαπορίζια, αλλά και το Λβιβ δέχονται καταιγιστικά πυρά. Οι άμαχοι στοιβάζονται στα καταφύγια για να σωθούν, χωρίς αυτό να τους παρέχει προστασία όπως απέδειξε και ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη. Σύμφωνα, πάντως, με την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μάλιαρ, τα ουκρανικά στρατεύματα απέτρεψαν τις ρωσικές δυνάμεις από το να καταγράψουν περαιτέρω προόδους.

Στη διπλωματική σκακιέρα, οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνεχίστηκαν και χθες. Σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο οι δύο πλευρές έχουν καλύψει κάποιο έδαφος, ωστόσο απέχουν από το να φτάσουν κοντά σε συμφωνία.

πηγή: Philenews